Familiars de les víctimes, representants sindicals i de la comunitat portuària celebraran aquest diumenge un acte d'homenatge pel 25 aniversari de l'accident registrat el 3 de juliol de 1997 en el vaixell 'Proof Spirit', en el qual van morir 18 treballadors i altres deu van resultar ferits.
El vaixell estava en construcció en les drassanes de l'antiga Unió Naval de Levante (UNL), en el Port de València. En el moment de l'accident, s'estaven fent treballs de soldadura quan es va produir una fugida de gasoil durant l'operació de càrrega de combustible.
Els treballadors van quedar atrapats en una de les cambres de popa, concretament a la sala de màquines, una "caixa comprimida" de 20 per 40 metres on se situaven el motor principal del vaixell, els generadors i part del sistema elèctric de l'embarcació.
Les tasques de rescat de les víctimes es van complicar especialment per una acumulació de fum a la sala de màquines que impedia als bombers romandre molt de temps en ella. Dels 18 morts, set eren treballadors de la Unió Naval de Levante i la resta subcontractats d'altres empreses amb domicili social a Gijón (Insertank), Bilbao i Madrid (Alfalavar). En la seua majoria eren treballadors veterans, amb una mitjana d'edat entorn dels 45 anys.
L'acte d'homenatge tindrà lloc a les 11.30 hores enfront de l'estació marítima, a la mateixa hora del mateix dia i mes en què 25 anys arrere va ocórrer el que és el major accident laboral del sector naval a la Comunitat Valenciana fins hui, han indicat en un comunicat des de CCOO-PV.
El 'Proof Spirit' havia sigut botat el 10 d'abril de 1997 i es trobava en la seua segona fase de construcció per a fer treballs en els compartiments i procedir a la seua habilitació definitiva. Havia sigut encarregat per la firma noruega Jo-Tankers, el seu destí era la càrrega a granel líquida, concretament whiski, i estava previst entregar-ho a mitjan agost.
Per l'accident van ser jutjats i condemnats en sentència de conformitat l'encarregat de la sala de màquines, el seu ajudant i el cap de seguretat, a penes que van oscil·lar entre els 18 mesos i els dos anys de presó. En la fallada es va aplicar l'atenuant de reparació del mal, ja que les víctimes i els seus familiars havien cobrat ja les indemnitzacions.