Les obres previstes respecte al canal d'accés de València han fet hui un nou pas avant. Per això, tal com ja s'havia anunciat, el soterrament de totes les vies d'accés a les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla serà una realitat, per la qual cosa es prolongaran els túnels del nu sud, i es remodelarà l'estació de Joaquín Sorolla.
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha signat hui, en la seu de la Generalitat Valenciana, el conveni del canal d'accés ferroviari a València al costat del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i a l'alcalde de València, Joan Ribó.
El conveni signat hui és la base per al desenvolupament de huit actuacions. En total, tenen un valor de 550 milions d'euros, dels quals Adif Alta Velocitat ja ha aprovat la licitació de contractes per 530 milions d'euros. El gestor ferroviari s'encarregarà del 50% del finançament, mentre que Generalitat i Ajuntament del 25% cadascun.
La ministra, que ha estat acompanyada per la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i per la presidenta d'Adif, María Luisa Domínguez, ha assegurat que “amb aquest conveni comença la metamorfosi urbana de València i es dona un nou impuls al Corredor Mediterrani”.
A més, Adif AV també finançarà íntegrament els 20 milions d'euros restants a causa de l'augment de la demanda ferroviària provocada per la liberalització ferroviària en Joaquín Sorolla. Així, aquesta estació necessita una actuació integral atés que en les seues connexions amb el nord i el sud s'ha estimat que circulen dins de cinc anys més del doble de viatgers: uns 8,7 milions de passatgers anuals, enfront dels 3,8 actuals.
D'altra banda, operació d'integració ferroviària a la ciutat de València serà parcialment finançada per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU, amb uns 163 milions d'euros, per la qual cosa s'inclou en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).
Fins a arribar a aquest punt, Raquel Sánchez ha posat en valor "el compromís i l'impuls inversor donat pel Govern d'Espanya des de finals de 2018 i la col·laboració entre les diferents administracions: Govern central, autonòmic i municipal, per a aconseguir la millor integració del ferrocarril a la ciutat de València".
"Dia històric per a València"
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que "hui és un d'eixos dies en què un està més satisfet de ser alcalde de València amb la signatura d'aquest conveni del canal d'accés ferroviari fase 3".
Joan Ribó també ha afirmat que "el projecte de soterrament i d'integració ferroviària és una fita fonamental per al pas del corredor mediterrani per la nostra ciutat i comportarà en un futur el final del coll de botella del pas del ferrocarril amb la transformació de l'Estació Central de València, amb les obres pendents del túnel passant i la futura Estació Central".
Per part seua, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha destacat que "hui és un dia històric per a la ciutat de València" perquè "finalment s'ha signat la licitació de l'adjudicació del soterrament de les vies".
"Les vies parteixen la ciutat en dues des de fa quasi dos segles i per primera vegada es durà a terme l'operació urbanística i d'infraestructures més important de València, que permetrà cosir els barris del sud de València i que posicionarà a València com la capital i el nus logístic del futur Corredor Mediterrani, que ens permetrà acostar-nos més a Europa", ha afegit.
Avanços en el Corredor Mediterrani
En la seua intervenció, la titular del Ministeri de Transports ha destacat l'aposta "inequívoca" del Govern pel Corredor Mediterrani, atés que "en totes les CCAA per les quals discorre ja hi ha obres en marxa, a més de projectes estudis Informatius".
A més, la ministra ha subratllat que recentment Adif ha aprovat la licitació de la primera fase d'ampliació, remodelació i millora de la terminal intermodal València-Font de Sant Lluís, amb una inversió de més de 22 milions, i el Consell de Ministres ha autoritzat la licitació, per altres 13 milions d'euros, per a subministraments que permeten continuar amb les obres de canvi a ample estàndard en el trajecte entre Xátiva i el Nus de l'Alzina, que permetrà la connexió directa d'Alacant amb València i Castelló.
Finalment, quant a la ciutat de València, Raquel Sánchez ha posat l'accent en "els grans avanços del Corredor Mediterrani realitzats en aquests quatre anys". Així, s'ha referit a aquesta Fase 3 del canal d'accés, la segona plataforma València-Castelló, el túnel passant i l'Estació Central, que "possibilitaran un gran desenvolupament de la ciutat amb un pla d'integració les inversions de la qual superen els 3.250 milions d'euros".