El primer Bàndol de la Setmana Santa Marinera de València ja és una realitat. El document, que recull les aportacions de les associacions, serveis municipals i col·lectius implicats, estableix les normatives respecte a ocupacions de via pública, talls de trànsit, circulació i estacionament, entre altres qüestions.
La Junta de Govern Local ha aprovat, este divendres, la normativa que regula la festa l'objectiu de la qual és facilitar el desenvolupament de les activitats de les confraries, corporacions i germandats amb la resta de veïns i persones que assistisquen a disfrutar de les festes en els Poblats Marítims, especialment al Grau, Cabanyal i Canyamelar.
El ban és l'instrument de divulgació i informació de les normes que s'aplicaran amb motiu de la festivitat de la Setmana Santa Marinera de València i que entrarà en vigor el dia 11 d'abril a les 00.00 hores i finalitzarà a les 21.00 hores del 24 d'abril de 2025.
La regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha assenyalat que "les directrius tenen com a finalitat donar a conéixer les principals celebracions que tindran lloc durant la Setmana Santa Marinera i la ubicació de la qual es desenvolupa en domini públic, per això, hem considerat la necessitat de regular-les en un bàndol".
Gil ha explicat que el procés de creació i redacció del ban es va iniciar el mes de setembre passat, i que el document arreplega les aportacions de les associacions, servicis municipals i col·lectius implicats, s'establixen les normatives respecte a ocupacions de via pública, talls de trànsit, circulació i estacionament, entre altres qüestions.
L'edil de Festes i Tradicions ha volgut "agrair a tots els participants, associacions, confraries, germandats, corporacions, veïns, comerciants i servicis municipals la seua col·laboració per a fer possible la celebració d'una de les festivitats més emblemàtiques de la nostra ciutat. La Setmana Santa Marinera és un reflex de la devoció, la tradició i la història costalera de València".
Recorregut Processons
En aquelles superfícies de la via pública destinades a l'estada de les persones que acudixen com a espectadores a les processons no ha d'instal·lar-se cap element que puga suposar un obstacle per al lliure desplaçament del públic o per a la seua evacuació. Tampoc es permet l'aparcament de vehicles, ni la presència de bastides, taules, cadires, ni cap altre element que supose un obstacle durant la duració els actes programats durant la Setmana Santa Marinera.
Si fora necessària la retirada de vehicles, els organitzadors, una vegada obtinguda la resolució favorable del Servici municipal corresponent, hauran de col·locar la senyalització necessària i comunicar a la Comissaria de Proximitat de Policia Local on es vagen a realitzar els actes.
Condicionants acústics
En el text, es recomana no allargar més enllà de l'estrictament necessari la duració dels actes que finalitzen més tard de les 23:00h, per a evitar estendre's en període de nit (23.00 a 07:00h), d'especial protecció acústica. Les activitats que es desenvolupen amb repercussió acústica, es recomana la seua finalització com a màxim a les 02:00h.
Declaracions d'alertes meteorològiques
Així mateix, el document apunta que el desenvolupament de qualsevol tipus d'acte en àmbit públic estarà subjecte al protocol establit per l'Ajuntament de València per a l'actuació en cas de declaració d'alertes meteorològiques.
Protecció del patrimoni
El ban recorda que "no pot ocupar-se l'espai existent davant de la resta de façanes del BIC, havent de respectar com a mínim 3 metres en espais lliures o viaris". En este espai sí que es permeten les processons i altres activitats cíviques previstes per tractar-se d'usos tradicionals de l'espai, sempre que estiguen recollides en la Normativa dels PEP. i Llei del Patrimoni Cultural Valencià.
Els organitzadors dels esdeveniments han de vetlar per a mantindre la màxima cautela respecte a escultures i altres elements d'adorn públic instal·lats en la via pública que tinguen valor historicoartístic.
La programació detallada de tots els actes litúrgics es reflectiran en el programa elaborat per la Junta Major de la Setmana Santa Marinera.
La regidora de Festes i Tradicions ha subratllat que "el ban és un recurs fonamental per a coordinar i ressaltar les nostres tradicions. És la nostra responsabilitat assegurar que estes festivitats siguen celebrades amb el respecte, la seguretat i la solemnitat que els correspon. Este document no sols commemora la història, sinó que també establix les bases per al futur d'esta tradició declarada Festa d'Interés Turístic Nacional".
En este sentit, el president de la Junta Major de la SSMV, Carles Genís, ha apuntat amb "satisfacció" que "celebrem una fita significativa i històrica per a la Setmana Santa Marinera de València amb l'elaboració del bàndol que tant necessitàvem. Este avanç és fonamental per a assegurar el bon desenvolupament d'una festivitat que ens unix a tots els valencians i reflectix la nostra rica essència marinera".