Així serà la Setmana Santa Marinera 2023 de València: la programació

Descobreix els principals actes de la Setmana Santa Marinera de València 2023

Guardar

Setmana Santa Marinera de València  - Desfilada de Resurrecció / Foto: Semana Santa Marinera
Setmana Santa Marinera de València - Desfilada de Resurrecció / Foto: Semana Santa Marinera

La Setmana Santa Marinera 2023 de València se celebrarà del 31 de març al 9 d'abril. Dies intensos en els quals el barri del Cabanyal s'inundarà de tradició i identitat valenciana amb una sèrie d'actes entre els quals no faltaran les processons, la visita als monuments, les trobades de les imatges o la desfilada de Resurrecció, que posarà el fermall d'or a aquesta festa valenciana. Aquest és el programa de la Setmana Santa Marinera de València 2023.

Els actes de la Setmana Santa Marinera arrancaran el divendres, 31 de març, amb diferents processons que recorreran els carrers del Grau, Cabanyal i Canyamelar, com la Processó de Nostra Senyora dels Dolors Coronada – a les 20.00 h des de la plaça del Tribunal de les Aigües – la Processó de les Pregàries – a les 23.30 h des de la mateixa plaça – o la Processó dels Set Dolors de la Verge – a les 23.00 h des de la parròquia de Crist Redemptor – Sant Rafel.

Els següents dies se succeiran les diferents eixides de les confraries que oferiran moments de gran emoció i bellesa, com la trobada de la Dolorosa Coronada i Nostre Pare Jesús Natzaré en el marc de les Reals Drassanes en la nit del Dimarts Sant.

A més, destaquen actes en la programació de la Setmana Santa Marinera com el moment en el qual els Cristos són portats a la platja on s'elevarà una oració en memòria dels mariners morts, mentre en la riba, el personatge bíblic que representa a la Mare Dolorosa, depositarà unes flors sobre les ones. Aquest acte tindrà lloc el matí del Divendres Sant, és a dir, el 7 d'abril a les 7.45 hores. És el preludi d'un dia carregat d'emocions que s'iniciarà amb els Viacrucis i acabarà amb la processó del Sant Enterrament, en la qual participen tots els col·lectius.

Imatge del Crist en un dels actes del Divendres Sant de la Setmana Santa Marinera, a València
Imatge del Crist en un dels actes del Divendres Sant de la Setmana Santa Marinera, a València

I és que durant la celebració de la Setmana Santa Marinera hi ha tres actes en els quals participen totes les confraries i germandats. Aquests són:

  • Visita als Sants Monuments: Aquest acte tindrà lloc el 6 d'abril a les 20.00 hores des de la plaça del Tribunal de les Aigües fins a la plaça de l'església dels Àngels. Acompanyats pel so dels tambors, les diferents confraries aniran visitant d'un en un tots els monuments importants de la Setmana Santa Marinera.
  • Processó General del Sant Enterrament: Se celebrarà el 7 d'abril a les 18.30 hores, i mostra un solemne recorregut per la passió i mort de Jesús. El recorregut serà el següent: plaça de la Verge de Vallivana, carrer Pintor Ferrandis, plaça de l'església dels Àngels, carrer Pedro Maza, de la Reina, plaça de la Setmana Santa Marinera de València, carrer Doctor J.J. Dómine, avinguda del Port, carrer Crist del Grau, Ernesto Anastasio, Francisco Cubells, del Rosari i plaça de l'església del Rosari.
  • Desfilada de Resurrecció: Es tracta de l'últim acte de la programació de la Setmana Santa Marinera, ja que se celebrarà el 9 d'abril a les 13.00 hores. És considerada una desfilada única a Espanya perquè no només desapareixen les imatges i els passos tan característics de les processons de Setmana Santa, sinó que les marxes alegres i festives s'uneixen amb els aplaudiments de la gent en veure passar, caminant, als personatges bíblics que canvien els seus atributs per flors per a llançar-les al públic assistent. El recorregut és Mercat del Cabanyal, carrer Mediterrani, Escalante, Pintor Ferrandis, plaça de l'església dels Àngels, carrer Pedro Maza, de la Reina, plaça de la Setmana Santa Marinera de València, carrer Doctor J.J. Dómine, avinguda del Port, carrer Crist del Grau, Ernesto Anastasio, Francisco Cubells, del Rosari i plaça de l'església del Rosari.

No obstant això, destaquen també altres actes dins de la programació:

En la mitjanit del 8 al 9 d'abril, la foscor és substituïda per la llum dels focs artificials i el silenci per l'alegria dels veïns i veïnes que, des dels balcons, llancen al carrer pisa i aigua en un ritual que "representa la substitució de l'antic pel nou, del mal pel bé". A més, a les cases on romanen les imatges, la decoració es canvia per una altra de color blanc per a anunciar la resurrecció de Jesucrist.

Finalment, el matí del 9 d'abril, després de la Desfilada de Resurrecció, el públic encara pot assistir a l'acte organitzat per la Germandat del Sant Sepulcre, que es concentra a la plaça de la Creu, on els confrares s'enrosquen al voltant del seu estendard per a, després, descaragolar-se simulant la fi i l'inici de la festa.

Arxivat a:

Destacats