El protagonista d'aquesta història va ser empresari, amo d'una autoescola, durant nou anys, fins que els deutes acumulats el van obligar a tancar. Un descens en les vendes, motivat en gran part per la crisi econòmica esclatada en 2008 al nostre país, li va impedir complir amb els pagaments a les administracions públiques i va acumular més de setanta mil euros de deutes.
Des de 2012, les obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) i la Diputació de València han suposat un turment per al seu dia a dia, sent impossible ajornar o fraccionar els pagaments.
No va ser fins a 2018 quan va decidir sol·licitar ajuda a professionals, en aquest cas, als advocats de l'Associació d'Ajuda a l'Endeutament. Els mateixos advocats han explicat que el deutor es trobava "esgotat i impotent davant una situació d'embargaments que no tenia fi" i que, com sol ser freqüent, desconeixia que l'anomenada "Llei de la Segona Oportunitat" li permetia aconseguir la cancel·lació total i definitiva dels seus crèdits pendents.
Malgrat que els dubtes d'aquest veí sobre si se li concedirien l'exoneració dels deutes públics, Andrea Olcina, lletrada instant de l'Associació, que comptava ja amb sentències favorables en casos similars, va ser i és categòric sobre aquest tema: "els crèdits públics s'inclouen en el procediment d'alliberament de deutes, si no, no parlaríem d'una vertadera 'segona oportunitat'".
Requisits que marca la Llei de la Segona Oportunitat per a condonar el total dels deutes
Per a acollir-se al procediment és necessari complir una sèrie de requisits. Aquests són: la insolvència de l'interessat, que la quantia global del deute no supere els cinc milions d'euros, l'intent d'un acord de pagaments i, per descomptat, que no haja sigut condemnat per delictes socioeconòmics. Tot això es resumeix en què el sol·licitant siga un deutor "de bona fe".
Una vegada comprovats aquests pressupostos es va dictar la resolució definitiva el passat 16 de desembre de 2021 concedint el BEPI (Benefici d'Exoneració del Passiu Insatisfet) ha suposat deixar a aquest deutor lliure de pagar 72.321,90 euros, deixant un pla de pagaments sense interessos sobre la part privilegiada (no exonerable) de 274,18 euros mensuals durant cinc anys.
Amb aquesta sentència els creditors del concursat, inclosos Agència Tributària, Tresoreria General i Diputació de València, no podran reclamar cap pagament més ni incloure en fitxer de morosos al ja exdeutor.
Ja supera el milió d'euros exonerats per part de l'Associació d'Ajuda a l'Endeutament a València durant el 2021. A més, no és la primera sentència aconseguida malgrat l'oposició d'ens públics com la del 9 de setembre amb 133.954,78 enfront de l'Ajuntament de València o els 60.000 euros fins i tot amb el rebuig de l'Ajuntament de València, TSGG i AEAT. Totes les sentències aconseguides són d'accés gratuït en el seu web.