València

Sant Vicent Màrtir recorrerà demà els carrers de València en la tradicional processó, encara que no passarà per la plaça de la Reina

Aquest dissabte 22 se celebra la festivitat de Sant Vicent Màrtir, patró de la capital valenciana

1 minut

Processó de Sant Vicent Màrtir

La ciutat de València acull demà la festivitat del seu patró, Sant Vicent Màrtir. Serà la Catedral de València el punt central, on se celebrarà una missa pontifical i des d'on partirà la tradicional processó. No obstant això, aquesta última no seguirà el seu trajecte habitual. Les obres que prossegueixen a la plaça de la Reina impediran que el sant no realitze el seu recorregut que durant tants anys ha fet.

Per a començar, la festa de sant Vicente Mártir començarà aquest dissabte en la Catedral a les 9.30 hores amb el res de Laudes, seguit per la missa de pontifical, a les 10.00 hores, que serà retransmesa en streaming a través del canal Youtube de la Seu.

La missa serà concelebrada pel Cabildo Catedralici, membres del Consell Episcopal i sacerdots de parròquies vinculades a sant Vicente Mártir i també participarà un grup de diaques, tant transitoris com permanents, "que tenen en sant Vicente Mártir un referent exemplar de la diaconía".

Una vegada acabe la missa, se celebrarà la tradicional processó amb la imatge de sant Vicente Mártir el recorregut del qual ha sigut modificat enguany a causa de les obres en la plaça de la Reina. D'aquesta manera, la processó eixirà per la porta romànica de la Seu i recorrerà les calles Avellanes -estació en la capella-presó de sant Vicente Mártir-, Mar, Trinquet de Cavallers, Palau -estació en la capella-presó de L´Almoina- fins a finalitzar de nou en la Catedral.
 

En la celebració de la festa de sant Vicente Mártir prendran parteix representants d'institucions civils i militars, juntament amb les autoritats de la Universitat Catòlica de València «Sant Vicent Màrtir» (UCV).

Absència del cardenal Cañizares

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va donar positiu en covid i es troba asimptomàtic i en bon estat. Al seu retorn de la visita Ad Limina a Roma, "per prudència i responsabilitat", el prelat va tindre la precaució de realitzar-se el test d'antígens, que va donar un resultat positiu, encara que era asimptomàtic. Immediatament, es va autoconfinar.

El seu estat actual, amb l'evolució dels dies, continua sent asimptomàtic i es troba perfectament, a l'espera que el resultat del nou test siga negatiu i puga tornar a l'activitat habitual.

Per aquest motiu, l'arquebisbe no podrà presidir la celebració de la Festa de Sant Vicent Màrtir, patró de la ciutat de València, ni assistir als actes organitzats en els pròxims dies de la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.

Comerços oberts

El Consell Local de Comerç de València va aprovar dimarts passat l'obertura extraordinària de botigues, mercats municipals i grans superfícies, tal com demanaven les principals associacions. També podran fer-ho aquells mercats que ho havien sol·licitat, és a dir, Torrefiel, Castella, Cabanyal i el de Rojas Clemente.

Així ho havien sol·licitat associacions comercials, les de consumidors, els mercats, els comerços del centre històric, la Cambra de Comerç, la patronal CEV i l'Associació Nacional Grans d'Empreses de Distribució (ANGED). "Per al comerç és millor obrir aquest dissabte perquè estem en plena campanya de rebaixes i atés que la campanya de Nadal no ha funcionat tan bé com s'esperava per la pandèmia, no podem tancar els dies comercialment més atractius", apuntaven també des de Confecomerç.

I és que aquest dia no estava contemplat en el calendari laboral de 2022, per la qual cosa els sindicats defensaven substituir aqueix dia per un altre diumenge d'enguany perquè els treballadors puguen gaudir de la jornada de descans que els correspon. Finalment, el diumenge en el qual els comerços tancaran a canvi de poder obrir aquest dissabte serà el 10 d'abril.

Aquests són els festius i diumenges hàbils previstos per a l'obertura comercial en la Comunitat Valenciana: el 19 de març i el 15 d'agost per acumulació de dos festius seguits; el 9 de gener i el 3 de juliol per correspondre a períodes tradicionals de rebaixes; el 10, 14 i 17 d'abril per coincidir amb dates de gran afluència turística; el 27 de novembre, el 6 i 18 de desembre i el 2 de gener per la campanya de Nadal i Reis.