Ja estan instal·lats les bastides per a començar com més prompte millor les obres de restauració de la façana de l'església de Sant Joan del Mercat, en el centre de València. L'obra té com a fi corregir les deficiències estructurals i arquitectòniques per a així garantir la conservació de l'edifici i estarà dirigida per l'arquitecte Carlos Campos.
El mecenatge d'aquesta restauració és a càrrec de la Fundació Hortensia Herrero (FHH), que ha invertit un total de 6 milions d'euros a arreglar els desperfectes tant de l'exterior com de l'interior de l'església. L'acord que així ho acredita va ser signat per la FHH i l'Arquebisbat fa tres anys.
La restauració de l'interior va començar el juny de 2021, encara que la idea era començar un any abans. Però, a causa de la situació sanitària, les obres van haver de prorrogar-se un any. Aquestes pretenen reparar els danys que van patir els frescos barrocs que cobreixen la volta i que van ser realitzats per l'artista Antonio Palomino.
Aquests frescos van ser destruïts per un incendi durant la guerra civil, i encara que es van intentar restaurar en 1968, el resultat no va millorar molt la seua situació. S'espera que la restauració liderada per la catedràtica Pilar Roig, professora del departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la UPV, aconseguisca traure de nou a la llum la bellesa de l'obra de Palomino.
L'església de Sant Joan del Mercat, que va ser declarada Monument Artístic Nacional en 1947, està situada entre el Mercat Central i la Llotja de la Seda, en ple centre històric de la ciutat, i és un dels edificis imprescindibles que s'han de visitar a València.
Visita a Sant Joan del Mercat
L'església de Sant Joan del Mercat pot visitar-se de dilluns a dissabte. Els dilluns l'horari és de 10h a 14:30h i la resta de dies, de dimarts a dissabte, l'horari és de 10h a 18:30h. Les visites inclouen una audioguia disponible en diversos idiomes i la seua duració és aproximadament de 50 minuts.
L'entrada normal costa 7€, mentre que la reduïda costa un euro menys i és aplicable a pensionistes, jubilats, estudiants, aturats, discapacitats i família nombrosa. Els xiquets fins als 12 anys poden accedir gratuïtament.
També existeix una opció que resulta més econòmica, i és la compra d'una entrada que per 10€ inclou la visita a l'església de Sant Joan del Mercat, l'església de San Nicolás i el Museu de la Seda amb un sol tiquet. En aquest cas la tarifa és única i les visites poden realitzar-se el mateix dia o en diferents jornades.
L'església de San Nicolás és al carrer Cavallers i al Museu de la Seda s'accedeix pel carrer Hospital. Els tres edificis formen part del centre històric de la ciutat i poden ser visitats fàcilment per la seua proximitat en un mateix dia.
Història de l'església
Encara que la seua construcció és anterior, la seua edificació com a església d'una dimensió major va començar entre els segles XIV i XVI a causa de diferents incendis que havia anat patint al llarg dels anys, encara que la seua imatge barroca definitiva la va adquirir a principis del segle XVIII.
El seu interior, no obstant això, conserva escletxes del gòtic valencià, popular a la ciutat entre els segles XIII i XV. Mostres d'això són la nau i el gran òcul encegat. Antonio Palomino, cèlebre pintor barroc, va arribar a València en 1697 contractat pels clergues de la parròquia perquè redecorara l'edifici després d'una sèrie d'incendis.
Palomino va residir a la ciutat durant uns anys i també va pintar els frescos de la basílica de la Verge dels Desemparats i va dissenyar el programa pictòric de la volta de l'església de Sant Nicolás.