L'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat aquest dilluns, junt amb el secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas, l'inici de les obres d'ampliació de l'estació intermodal Font de Sant Lluís, una instal·lació que forma part de la xarxa de nodes intermodals estratègics amb la qual Adif pretén integrar el ferrocarril en la cadena de transport i potenciar el transport de mercaderies per tren. Ribó ha destacat la importància d'aquesta dotació, especialment per a la indústria agroalimentària valenciana que, ha recordat, és la principal exportació valenciana. A més, l'alcalde ha reclamat també a l'Estat que agilitze "de manera urgent l'aprovació de l'Estudi Informatiu del Túnel Passant, que –com ha recordat- va eixir a informació pública en 2021".
Ribó ha exposat aquestes necessitats de la ciutat durant la visita que ha realitzat aquest dilluns a l'inici de les obres de l'Estació Intermodal de Font de Sant Lluís, en la qual també han participat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el regidor Comerç i Innovació, Carlos Galiana. L'alcalde ha subratllat la importància de la millora del transport de mercaderies per via fèrria, tal com es realitza de forma generalitzada a Europa, i ha destacat l'impacte positiu que té sobre el medi ambient l'increment de les exportacions per tren, especialment, ha explicat, en el marc de les polítiques de descarbonització i neutralitat climàtica que impulsa i lidera la nostra ciutat.
"L'objectiu és impulsar de manera seriosa el transport de mercaderies per tren a la ciutat, especialment en allò que té a veure amb el Port i amb Mercavalencia", ha explicat l'alcalde, qui ha destacat que la infraestructura suposarà "un canvi de paradigma, ja que el ferrocarril podrà tindre per fi en l'àrea de València una eina clau per a augmentar el seu ús i, amb això, alliberar de camions les nostres vies". "Però sobretot –ha afegit- descarbonizará l'àrea de València, apostant per la sostenibilitat". De fet, Ribó ha expressat el seu desig que la terminal puga ser inaugurada l'any que ve, en el qual València serà la Capital Verda Europea, "i que serà un símbol d'aquest canvi".
L'objectiu fonamental de les obres d'ampliació és dotar la terminal de les infraestructures i servicis necessaris per a convertir-la en una gran zona logística ferroviària de mercaderies a València, que complementarà la del port, potenciarà el trànsit de mercaderies intermodal amb infraestructures resilients i sostenibles i contribuirà a reduir l'empremta de carboni del trànsit de mercaderies. L'actuació s'enquadra en l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030 del Govern, amb la qual aspira a incrementar el transport ferroviari de mercaderies mitjançant l'impuls de nodes estratègics intermodals situats en eixos prioritaris de mercaderies. Les obres d'aquesta primera fase, adjudicades a l'empresa Coalvi, consisteixen en l'ampliació de la superestructura, electrificació i instal·lacions de seguretat i comunicacions per a posar en servici un nou feix logístic amb quatre vies de 750 metres de longitud i ample mixt, destinat a càrrega i descàrrega de contenidors, i quatre vies d'estacionament de locomotores.
La descarbonització del transport
En la seua intervenció, l'alcalde ha assegurat que el transport de mercaderies per ferrocarril és "una eina imprescindible en la descarbonització del transport, en el combat de l'emergència climàtica i un dels objectius de la Comissió Europea", encara que ha lamentat que "a Espanya, és menys del que podria ser". Per això, Ribó ha recordat l'elecció de València per la Unió Europea com una de les 100 ciutats pilot dins de la xarxa Net Zero Cities que tenen l'objectiu d'aconseguir la missió de la neutralitat climàtica en 2030, "de la qual aquesta infraestructura considerem que serà clau per a aquest objectiu tan ambiciós", ha assegurat.
L'estació està situada al Corredor Mediterrani, al costat del Port de València, i forma part de la Xarxa Transeuropea de Transport, per la qual cosa constitueix un node estratègic clau que afavoreix la interconnexió, la interoperabilitat i la intermodalitat dels servicis de transport, i possibilitarà la circulació de trens en ample estàndard entre València i la frontera francesa. L'alcalde ha destacat el seu caràcter internacional, "per la nostra situació estratègica al Mediterrani i la vocació exportadora i oberta al món dels nostres sectors productius". "Aquesta ampliació de la infraestructura –ha conclòs l'alcalde- no només ajudarà en gran manera el Port de València, sinó que permetrà a Mercavalència i a tots els productors de l'horta de València l'exportació dels seus productes de manera sostenible".
Per la seua banda, el secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas, ha destacat que l'estació intermodal és "un element vertebrador importantíssim que permetrà establir una intermodalitat eficient, amb un transport molt més sostenible i amb menors emissions de CO₂, i que farà de València l'element central tot el Corredor Mediterrani, des d'Algesires fins a la frontera amb França".
L'alcalde no ha volgut deixar passar l'ocasió, i ha reclamat a l'Estat que agilitze "de manera urgent tres infraestructures fonamentals per a València, com l'aprovació de l'Estudi Informatiu del Túnel Passant, que –com ha recordat- va eixir a informació pública en 2021". En segon lloc, Ribó ha exigit ja el disseny d'una estació central de passatgers per a la nostra ciutat amb criteris de sostenibilitat i intermodalitat; i, finalment, ha assenyalat la necessitat de prolongar del soterrament del Corredor Mediterrani pel carrer de la Serradora, "que és per on transitaran les mercaderies que eixiran i arribaran d'aquesta Terminal Intermodal", ha apuntat.