València

Ribó destaca el paper de l'educació pública "per a construir societats lliures i responsables"

1 minut

Joan Ribó durant l'inici curs escolar

"A València, l'Ajuntament i la Conselleria d'Educació prioritzem tindre uns col·legis i instituts públics dignes, amb tots els recursos necessaris, perquè l'educació és fonamental per a construir societats lliures i responsables, per acabar amb les desigualtats socials i per ser més respectuosos amb el nostre entorn". Amb aquestes paraules, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha donat la benvinguda a l'inici del nou curs escolar. L'alcalde ha destacat l'aposta municipal per l'educació pública que "es materialitza, per exemple, en l'increment del personal que treballa a les escoletes de l'Ajuntament o en els 177 projectes que, des de la Regidoria d'Educació, s'ofereixen a tots els centres de la ciutat per recolzar i complementar les tasques docents".

L'alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb la consellera d'Educació, Raquel Tamarit, ha participat aquest matí en l'inici del curs escolar del CEIP El Grau, escola pública d'educació infantil i primària ubicada a l'avinguda de Balears, al districte de Camins al Grau. En aquest centre, que en 2019 va ser objecte d'una intervenció municipal que, en el marc del Pla Edificant, "va permetre millorar les seues instal·lacions", Joan Ribó ha parlat de la simbologia del primer dia de curs.

"Recorde la meua experiència com a professor, i hui ací soc testimoni dels retrobaments d'amigues i amics, de la seua il·lusió amb els nous reptes en l'escola, eixe lloc màgic on les xiquetes i xiquets passen una part important del dia, on aprenen a sumar i restar, a llegir, a escriure, a pensar i a compartir", ha manifestat en concretar: "El CEIP El Grau és lloc al qual faran grans descobriments, on creixeran amb les persones que heu fet d'aquest centre públic un referent de bones pràctiques i treball en equip, que fomenta la implicació de les famílies i aposta per la innovació".

Joan Ribó ha ressaltat que "el recurs més important són les persones que treballen als centres", i ha recordat que València, ha passat dels 5.000 mestres de centres de primària que tenia el 2015, als quasi 6.200 d'aquest curs. "És només una dada però ens ajuda a fer-nos una idea de com ha evolucionat en els últims anys l'educació a la ciutat".

"Des de l'Ajuntament de València també hem fet un esforç per ser part d'aquestes decisions que posen la cura i l'educació dels menuts al centre de la gestió política. Per això enguany hem augmentat en 14 persones la plantilla de les escoletes municipals que són competència directa de l'Ajuntament", ha recordat. Precisament, la setmana passada s'incorporaren 12 noves educadores infantils per a l'Escoleta Clara Campoamor, i a més es nomenaren 2 nous orientadors escolars "per garantir una atenció i una educació de qualitat als nostres xiquets i xiquetes".

Joan Ribó, que també s'ha fet ressò de les intervencions que l'Ajuntament desenvolupa "per la millora i el manteniment dels centres escolars", ha conclòs amb un reconeixement a les escoles de València "pel paper que desenvolupen en la lluita contra el canvi climàtic, el gran desafiament de la nostra època". "Amb vosaltres hem posat en marxa programes com el "50/50", per fer un ús més responsable de l'energia o "les abelles van a escola" per posar en relleu la importància d'aquests insectes en la nostra vida. I ara, hem fet un pas més instal·lant pèrgoles fotovoltaiques al col·legi Santiago Grisolía, una iniciativa que estendrem a tots els centres escolars municipals i que ens ajudarà a convertir València en una ciutat climàticament neutra el 2030", ha declarat.
Del CEIP El Grau, l'alcalde ha celebrat el projecte d'hort escolar, "que va ser pioner" i dona continuïtat dins de l'escola de l'hort urbà de l'associació de veïns del barri. A més aquesta iniciativa es lliga amb el menjador del centre, que compta amb cuina pròpia, "on s'aposta per la sostenibilitat, la proximitat, i el producte ecològic". A aquest respecte, Joan Ribó ha recordat una normativa municipal impulsada per apropar als centres escolars els productes de proximitat i l'alimentació sostenible.

L'alcalde també ha considerat la importància d'algunes activitats com el taller de sensibilització en l'ús segur d'Internet i les xarxes, així com el de prevenció de la violència i la discriminació sexual, dins de les accions del Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els centres educatius i els seus entorns de la CECE, impartit per una agent de Policia Local.

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, han acompanyat a l'alcalde durant la visita. En el cas de Notario ha assenyalat que "els centres educatius són fonamentals per a l'Ajuntament", i ha parlat del treballat desenvolupat "perquè aquests equipaments siguen "un referent per a la ciutat"; mentre Ibáñez, ha recordat "la importància de les noves línies d'alimentació dels menjadors escolars", i ha destacat les reunions del Consell Escolar que treballa junt amb la comunitat educativa.