L'alcalde de València, Joan Ribó, ha intervingut aquest divendres en l'acte de lliurament dels Premis Rei Jaume I, on ha fet una crida a les empreses, entitats i institucions a treballar per a conservar el talent jove dins de les nostres fronteres. L'alcalde s'ha referit a les persones premiades, reconeguts investigadors i investigadores, els qui són, ha afirmat, "l'espill on es miren molts joves que algun dia, gràcies al seu treball i esforç, podran destacar pels seus estudis".
"Hui reconeixem tot aquest talent científic, investigador i emprenedor", ha assenyalat l'alcalde. Però ha subratllat que el talent "també està a les aules i en els laboratoris de les nostres universitats, a l'espera d'una oportunitat en les nostres empreses i entitats". Per això, ha defensat mantindre este talent "a casa".
"Ho volem ací –ha subratllat- perquè és el motor que impulsa les grans transformacions, el que aporta el dinamisme, la innovació, l'economia, el coneixement i els avanços científics que beneficien la humanitat".
L'alcalde ha assenyalat la importància del compromís de les administracions, però també de la societat en general, per a afavorir la permanència del talent de les i els joves que es formen en les universitats i entitats de tot el territori estatal, de manera que puguen desenvolupar les seues competències i retornar a la societat eixe esforç en millores, innovació i progrés social.
Durant la seua intervenció en l'acte protocol·lari de lliurament dels guardons, Ribó ha felicitat les persones premiades en nom de tota la ciutat, i ha ampliat l'homenatge de les valencianes i els valencians "a totes les persones reconegudes durant els 33 anys de trajectòria d'aquests guardons". "Sou un referent en el qual es depositen moltes esperances i anhels", ha afirmat, i ha destacat la importància de la investigació i la innovació, que ha quedat reflectida "especialment durant els últims temps, en els quals ha quedat palés que la ciència i la investigació són essencials i estan liderant l'eixida de la pandèmia".
La Llotja de València ha tornat a obrir les seues portes un any més per a acollir els Premis Rei Jaume I, acte presidit pel rei Felip VI. L'alcalde ha assenyalat el simbolisme d'aquest escenari, "obra mestra de l'arquitectura i exemple de la puixança d'una ciutat, València, que, al final de l'Edat mitjana, era una de les metròpolis comercials més importants del Mediterrani". "És –ha afegit Ribó- un motiu per a sentir-nos molt orgullosos del que tenim i del que som; el mateix que els Premis Rei Jaume I: uns guardons que són expressió de la vitalitat i el dinamisme de la societat valenciana, del nostre desig de projectar-nos al màxim nivell nacional i internacional en els àmbits de la ciència i la investigació, de la medicina, l'economia, la protecció del medi ambient, l'emprenedoria i l'impuls de les noves tecnologies".
Aliança social
L'alcalde ha conclòs amb una mirada a la importància de l'actuació conjunta d'entitats i societat, com és el cas d'aquests premis, "una gran aliança formada per institucions, com per exemple l'Ajuntament de València, i el suport ferm dels patrocinadors, que hem adquirit el compromís de fomentar el bé comú, el progrés de la societat, el benestar de les persones i la sostenibilitat ambiental".
De fet, l'Ajuntament de València és l'entitat patrocinadora d'un dels guardons que s'han entregat hui, el de Noves Tecnologies, atorgat a la directora científica de la Fundació de la Comunitat Valenciana Unitat ELLIS Alacant, Núria Oliver, investigadora en les àrees de modelatge i predicció del comportament humà a partir de dades i interacció persona-màquina. La doctora Oliver ha realitzat contribucions científiques fonamentals en mètodes d'Intel·ligència Artificial (IA) per a modelar el comportament humà a partir de dades i el desenvolupament de sistemes interactius intel·ligents; i és exemple de 'intraemprenedoria' al si d'una empresa multinacional, amb 41 patents i nombroses tecnologies aplicades en el nostre entorn. A més, en el context de la crisi sanitària per la pandèmia de covid-19, Oliver lidera un grup expert en models epidemiològics computacionals de gran precisió per a recomanar intervencions que continguen la propagació del virus amb mínim cost.
La resta de premiats en esta edició dels Jaume I han estat Eduardo Batlle (Investigació mèdica), Fernando Valladares (Protecció del Medi Ambient), Benito Jiménez (Emprenedor), Antonio Cabrales (Economia) i Lícia Verde (Investigació bàsica). Els Premis Rei Jaume I suposen un reconeixement a la trajectòria científica o empresarial d'aquestes persones, que han aconseguit l'excel·lència en el seu camp i a més han desenvolupat la majoria de la seua carrera professional a Espanya.
L'alcalde ha conclòs la seua intervenció subratllant la necessitat "imprescindible, com hem pogut comprovar amb la pandèmia, d'una aposta ferma i una inversió decidida per part d'institucions, teixit social i empresarial, com les que hui estem representades, que facilite el desenvolupament de totes estes iniciatives encaminades a millorar el món per a fer-lo més saludable, més sostenible i més igualitari".