València

La reurbanització de Pérez Galdós costarà més de 32 milions d'euros

1 minut

Túnel de l'avinguda Pérez Galdós de València

L'equip redactor del projecte de Pérez Galdós xifra en més de 32 milions d'euros el cost de l'obra. L'Ajuntament està accelerant al màxim el projecte per a no perdrà finançament europeu "ni per a este ni per a la resta de projectes".

El projecte de reurbanització de Pérez Galdós serà una de les obres més importants que escometrà l'Ajuntament de València en els pròxims mesos: més de 97.000 metres quadrats d'obra civil a la ciutat, que veurà incrementat el pressupost en un 170%, en traslladar la proposta de l'equip guanyador del concurs d'idees a la realitat del projecte d'execució. Segons l'equip mateix, que s'ha encarregat de traslladar la idea a projecte per a licitació, el cost de les obres passa dels 11'8 milions d'euros previstos en el mandat anterior als més de 32 milions d'euros actuals. Esta diferència entre el pressupost estimat en 2022 i el presentat per l'empresa al maig de 2024 respon a l'actualització de preus i a la diferència objectiva en els capítols desglossats d'intervenció inclosos en el projecte.

El regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha recordat que este projecte compta amb finançament europeu de 8'8 milions d'euros "i no deixarem que es perda ni un euro d'eixos milions ni dels 20 milions totals –ha afirmat- perquè Pérez Galdós va unit a un paquet de set obres més en tota la ciutat". En els comptes inicials, dels 11'8 milions d'euros previstos, 8'8 provenien d'Europa i 3 de recursos propis. Ara, dels més de 32 milions d'euros, 8'8 continuen anant a càrrec dels fons europeus, "però més de 23 milions hauran de ser aportats per l'Ajuntament, per la qual cosa no ens podem permetre perdre ni un cèntim europeu", ha subratllat el regidor.

El responsable d'Urbanisme ha recordat que les obres haurien d'estar acabades el 30 de juny de 2025, però ja s'ha demanat una pròrroga d'un any al Ministeri perquè "des de maig de 2022 que es va donar a conéixer el projecte guanyador fins al canvi de govern no es va demanar ni un informe, malgastant un temps valuosíssim i necessari per a poder complir amb Europa", en paraules de Juan Giner, qui ha afegit que "estem posant tots els mecanismes per a complir amb els terminis, però necessitem l'ampliació del termini. Quan vam arribar no s'havia fet res des que es va ensenyar la maqueta, ni un informe, ni un pas endavant, la qual cosa s'ha convertit en sistemàtica en els projectes de l'anterior equip de govern".

El regidor Giner ha assegurat que des de l'arribada de l'actual govern "no hem parat de treballar perquè este projecte siga una realitat, perquè els veïns tinguen voreres més àmplies, més arbrat, carril bici segregat i no perdre ni un euro de fons europeus". "No acceptem les crítiques ni les mentides de l'esquerra sobre este projecte perquè ells no van treballar en 12 mesos, i l'augment de preu està tot explicat i detallat per l'equip redactor. Que deixen de tirar fang perquè ells són els únics que van posar la viabilitat de Pérez Galdón i set projectes més en risc per la seua falta de ganes de treballar", ha afegit.

Informe de la UPV encarregat per l'equip guanyador del concurs d'idees

L'Ajuntament de València va encarregar a l'equip guanyador del concurs d'idees el projecte definitiu, i este equip va decidir encarregar a la Universitat Politècnica de València un informe preliminar sobre l'estat estructural del pas inferior de Pérez Galdós, tal com ha subratllat el delegat. Este estudi assenyalava que només per a conéixer l'estat real d'una infraestructura de més de 50 anys es necessita un informe detallat la redacció del qual s'estendria prop de nou mesos. "Això posava en risc els diners d'Europa, per la qual cosa el soterrament del túnel s'ha descartat en esta primera intervenció –ha explicat Giner- i s'abordarà amb tranquil·litat, tal com suggerix l'equip redactor per terminis i cost".

En este mateix informe, l'equip redactor proposa, davant el desconeixement de què es puga desprendre de l'anàlisi, i amb la finalitat de donar una solució al cobriment del pas inferior, l'alternativa de realitzar una estructura independent que no altere ni afecte l'actual.

No obstant això, el pressupost d'esta infraestructura, que com a mínim arribaria als 19 milions d'euros, i el termini d'execució addicional calculat en 24 mesos "ho fan inviable i incompatible amb els terminis per a la finalització de les obres requerits per la subvenció europea; per això, anem primer per esta primera fase sense perdre finançament europeu, i continuarem després amb el túnel", ha conclòs Juan Giner.