- Benimaclet, Patraix i Pla del Real, els barris més valorats per a viure
- 'Campanar Ajuda', la iniciativa veïnal que ajuda als qui més ho necessiten
Que el PAI de Benimaclet proposat per Metrovacesa no ha tingut un bon acolliment en el barri és un fet. Han sigut moltes les accions que s'han dut a terme – des de manifestacions i recollida de signatures fins a tallers informatius – per a mostrar, d'una banda, el rebuig a un projecte que contempla la construcció de 1.345 habitatges repartits en dues torres, però també per a retornar la veu als veïns i veïnes de Benimaclet i decidir, entre tots, què necessita realment el barri.
I és precisament en aquest punt quan entra en joc 'Repensem Benimaclet', un procés de participació ciutadana que no només té com a objectiu actualitzar les conclusions obtingudes en la iniciativa 'Benimaclet és futur', sinó que aporta una perspectiva feminista a aquest nou procés. A través de diferents tallers, veïns i veïnes de Benimaclet aniran plasmant quines manques té el barri per a, d'aquesta manera, elaborar un projecte conjunt que substituïsca al plantejat per Metrovacesa.
"Es tracta de preguntar a la gent, d'escoltar què volen i comptar amb ells per a construir el barri. Pot ser que isca que estan a favor del PAI, però amb menys habitatges, com plantegen algunes associacions, o pot ser que isquen a la llum unes necessitats en les quals no havíem caigut", conten des de 'Repensem Benimaclet. "Nosaltres no influirem en les opinions de la ciutadania, només volem conéixer com volen que siga Benimaclet, i elaborar un projecte que presentarem a l'Ajuntament amb totes les conclusions".
En desembre de 2019, va començar la primera acció de 'Repensem Benimaclet'. "Vam fer tallers amb grups de diferents col·lectius: adolescents, dones migrants, famílies, xiquets i xiquetes... I en tots es van extraure propostes per al barri molt interessants". Algunes d'elles assenyalaven la necessitat de comptar amb un centre de salut amb més capacitat, un mercat de proximitat, una guarderia, una residència per a persones majors i, fins i tot, un cinema".
Estava previst que aquest procés participatiu continuara el mes de març. No obstant això, l'actual crisi sanitària ha paralitzat la maquinària. Així i tot, des de 'Repensem Benimaclet' estan convençudes que continuaran quan tot això haja passat. "Tenim pendent realitzar un taller obert en el qual, mitjançant dinàmiques de joc, anirem constituint els valors socials i els usos per a aquests terrenys. Finalment, realitzarem, a la plaça del Benimaclet, una trobada de la qual eixirà la valoració final".
'Repensem Benimaclet' està format per 10 dones multidisciplinàries que formen l'equip tècnic. Així i tot, col·laboren les entitats La Figuera, A peu de carrer, El Rogle, l'Assemblea Feminista de Benimaclet i Cuidem Benimaclet. Diferents plataformes que treballen per un objectiu comú: ser l'altaveu veïnal que mostre les reivindicacions ciutadanes per a un dels barris amb més història de la ciutat.