El finançament i protecció de la llengua marquen la manifestació del 9 d'Octubre

València tanca amb els dos recorreguts de la manifestació la celebració del 9 d'Octubre

Guardar

Manifestació del 9 d'Octubre
Manifestació del 9 d'Octubre

Els principals carrers del centre de València han reunit centenars de persones de tots els col·lectius en la manifestació del 9 d'Octubre, amb dos recorreguts que han comptat amb un ampli dispositiu de seguretat i s'han celebrat en paral·lel a l'Entrada de Moros i Cristians.

A les 18.00 hores ha començat la marxa, amb dos recorreguts que han partit de la plaça de Sant Agustí. La primera d'elles l'ha encapçalada la Comissió 9 d'Octubre, que ha reclamat "un crit digne i ferm per un poble que vol viure plenament en valencià, que es respecte la seua terra i que es pren les polítiques de destrucció mediambiental", amb especial protecció a la llengua.

Cal recordar que la Comissió 9 d'Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ACV Tirant lo Blanc, Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, CCOO-PV, Compromís, Decidim, Intersindical Valenciana, ERPV, EUPV, Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, Podem i la Societat Coral El Micalet.

A això se suma una segona marxa impulsada per la Coordinadora Obrera Sindical, que també ha anat pels carrers Xàtiva, Colón, Porta de la Mar i Navarro Reverter fins a la plaça d'Amèrica.

Els manifestants han recorregut junts els carrers Xàtiva i Colón al voltant d'una hora en un ambient festiu i reivindicatiu fins a arribar al Parterre, amb música de 'dolçaina' i xarangues i crits de 'La llengua no es toca' o 'Visca la terra lliure'.

En finalitzar la marxa s'ha llegit el manifest en el Parterre, on la Comissió 9 d'Octubre ha reivindicat la llengua com "l'essència mateixa de la nostra identitat", enfront d'"atacs" al valencià "que es disfressen de lleis i reformes que pretenen arraconar-lo en els marges de la societat" i així "reduir-lo a una llengua de segona, optativa i prescindible".

Per part seua, la marxa de la Coordinadora Obrera sindical s'ha desenrotllat amb el lema 'No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu' i ha defés l'"autodeterminació" per a reclamar la "llibertat del País Valencià dins dels Països Catalans".

Així mateix, els assistents han advocat per "una societat "feminista, socialista i independent" contra els "atacs ultradretans de PP i Vox" i han llançat proclames a favor del poble palestí.

Dispositiu de seguretat

Per a vetlar per la seguretat de participants i públic, s'ha establit un dispositiu de seguretat format per uns 2.000 agents de Policia Local, Bombers, Policia Nacional, Autonòmica, Guàrdia Civil i Protecció Civil, entre altres cossos, tal com han informat l'Ajuntament de València i la delegació del Govern. En el cas de la Policia Local, per a enguany s'ha incrementat en més d'un 30% els efectius, fins a aconseguir més de 400 agents.

Este matí, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, han apel·lat al respecte i a la convivència durant esta jornada, en la qual es viuen moments de tensió tant en la Processó Cívica com en la manifestació any rere any.

No obstant això, Acció Cultural del País Valencià ha denunciat una agressió en finalitzar la manifestació al carrer Castelló, acompanyada pel crit "guarro de merda", i ha lamentat "que és intolerable que en una societat democràtica continue ocorrent un atac feixista com este".

Arxivat a:

Destacats