La Reial Senyera torna als carrers de València: així ha sigut la Processó Cívica

Papi Robles ha sigut la portadora d'enguany, on s'ha recuperat el recorregut tradicional sumant el 'Te deum' en la catedral

Guardar

Processó cívica del 9 d'Octubre 2024 (Xisco Navarro)
Processó cívica del 9 d'Octubre 2024 (Xisco Navarro)

La Reial Senyera ja s'ha retrobat amb les valencianes i els valencians als carrers amb la Processó Cívica 2024, un dels actes més simbòlics de la celebració del 9 d'Octubre a la ciutat de València, i que ha recuperat el seu recorregut tradicional.

Un transcurs que, com sempre, s'ha viscut amb alguns moments de tensió entre el públic al pas dels representants institucionals, encara que sense fets ressenyables. Papi Robles, portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, ha sigut la portadora de la Reial Senyera enguany, prenent el relleu de l'alcaldessa, María José Catalá, que és precisament de qui depén esta decisió.

Com marca la tradició, a les 12.00 hores, la Reial Senyera ha descendit del balcó de l'Ajuntament de València sense inclinar-se, i una vegada Robles l'ha presa, ha començat la processó, que ha recuperat el seu recorregut tradicional després que l'any passat haguera de modificar-se per obres al carrer Sant Vicent.

Així, la comitiva ha partit des de la plaça de l'Ajuntament, seguint pel carrer Sant Vicent fins a arribar a la plaça de la Reina. Com estava previst, en arribar a la catedral per la Porta dels Ferros, la portaveu de Compromís ha cedit la Senyera a Catalá per a donar pas al Te Deum, i posteriorment, l'alcaldessa ha retornat a l'edil de Compromís la Reial Senyera per a continuar el recorregut per la plaça de l'Arquebisbat en direcció al carrer Barchillas.

Baixada de la Reial Senyera el 9 d'Octubre (Xisco Navarro)
Baixada de la Reial Senyera el 9 d'Octubre (Xisco Navarro)

Cal destacar que el solemne Te Deum s'interpreta cada 9 d'Octubre en commemoració de la conversió al cristianisme del Regne de València, en el mateix dia de l'any 1238, després de l'entrada de Jaume I a la ciutat, quan va ser dedicada i consagrada a l'Assumpció de María la Catedral.

A continuació, ha tornat a la plaça de la Reina, carrer de la Pau i plaça d'Alfons el Magnànim, on s'ha realitzat la tradicional ofrena floral davant l'estàtua en honor de Jaume I. La volta a l'Ajuntament ha prosseguit pel carrer del Pintor Sorolla fins a la plaça de l'Ajuntament, on la Senyera ha tornat a pujar al balcó del consistori.

En finalitzar, la pirotècnia Turís ha fet vibrar la plaça amb una gran mascletà davant les milers de persones que han volgut retrobar-se amb la pólvora en el seu enclavament principal - encara que anit van ser molts i moltes els qui també van gaudir d'un castell de focs artificials disparat des del Pont de Montolivet-.

La Policia Local ha incrementat en més d'un 30% els efectius que formen part del dispositiu de seguretat de la festivitat del 9 d'Octubre, amb el que s'aconseguirà la xifra de més de 400 agents enguany. Serà esta vesprada quan la Policia Local, Bombers i Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat tornen a desplegar-se amb l'Entrada de Moros i Cristians pel centre, així com amb les dos manifestacions, una organitzada per Acció Cultural del País Valencià, amb eixida des de Sant Agustí; i l'altra per la Coordinadora Obrera Sindical, des de Sant Agustí.

Arxivat a:

Destacats