Patrocinat per:
apunt

"Com més vides tinga una gota d'aigua, millor"

València Extra i À Punt reuneixen a la regidora Elisa Valía i les científiques Samira Khodayar, Amparo López i Sara Perales, en un desdejuni informatiu patrocinat per Acciona per a debatre sobre la reutilització d'aigua i l'economia circular

Guardar

Sara Perales, Amparo López, Álex Ladrón de Guevara, Elisa Valía i Samira Khodayar al Fòrum de Proximitat 'L'aigua: la seua reutilització i l'economía circular'
Sara Perales, Amparo López, Álex Ladrón de Guevara, Elisa Valía i Samira Khodayar al Fòrum de Proximitat 'L'aigua: la seua reutilització i l'economía circular'

L'aigua mai és un residu, és un recurs valuós i escàs que pot tindre moltes vides gràcies a la reutilització i al seu màxim aprofitament seguint criteris de sostenibilitat. Aquesta és la conclusió principal del desdejuni informatiu titulat "L'aigua: la seua reutilització i l'economia circular", organitzat per València Extra i el programa Cadena de Valors d'À Punt i patrocinat per Acciona, en el qual van participar Elisa Valía, regidora del Cicle Integral de l'Aigua a l'Ajuntament de València; Samira Khodoyar, directora del Grup de Meteorologia del Centre d'Estudis del Mediterrani (CEAM); Amparo López, directora del Departament d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV); i Sara Perales, consellera delegada de Green Blue Management.

La trobada "Fòrum de Proximitat" entre les quatre dones expertes en diferents àrees en matèria d'aigua, s'emmarca en la celebració de la Setmana de l'Aigua, en el qual es reivindica la posada en valor del líquid element. "Hem d'obrir la nostra ment per a comprendre que no sempre ha sigut possible accedir a l'aigua potable tan sols obrint l'aixeta", ha recordat Elisa Valía. De fet, les quatre van incidir en la importància que la ciutadania siga conscient de l'impacte del canvi climàtic en els cicles de l'aigua.

Elisa Valía y Samira Khodayar durante el Fòrum de Proximitat 'El agua: su reutilización y la economía circular'. Fotografía de Eva Máñez
Elisa Valía i Samira Khodayar durant el Fòrum de Proximitat 'El agua: su reutilización y la economía circular'. Fotografía de Eva Máñez


En aquest sentit, la científica Khodoyar va aportar una dada reveladora: "Nou de cada deu esdeveniments extrems estan relacionats amb l'aigua". I va afegir que "València és un punt sensible del canvi climàtic, ja que el Mediterrani es calfa dues vegades més que qualsevol altre oceà, la qual cosa implica que la ciutat patirà de manera rellevant els fenòmens extrems, com les precipitacions torrencials i l'escassetat d'aigua". I, tal com s'aprecia ja en l'actualitat "aquests esdeveniments s'intensificaran i seran més freqüents: tindrem precipitacions més curtes, però més intenses".

Cada gota compta. "L'eficiència hídrica de València i la seua àrea metropolitana és del 97%", va assegurar Valía, de manera que "el repte actual passa per la reutilització, per aplicar criteris d'economia circular". Segons va exposar la regidora "com més vides tinga una gota d'aigua, vinga d'on vinga, millor". "Hem d'orientar els nostres esforços perquè el procés del cicle de l'aigua siga efectivament circular i no lineal". La reutilització d'aigua "és cap a on necessàriament hem d'anar, no sols aplicada en el reg, sinó també per als processos productius", va exposar la regidora, qui va afegir que "a València tenim una gran aliada per a aconseguir eixes metes: la xarxa de baixa pressió".

Amparo López va recollir aquest missatge i el va ampliar: "Comptem amb una eficiència excel·lent, molt millor que en altres ciutats, en tindre les nostres xarxes de subministrament separades i amb bon rendiment, la qual cosa ens permet que no es perda ni una gota. A més, estan molt monitorades. Ningú pot controlar el que no es coneix i a València sí que tenim informació gràcies al telecomandament i a la teledetecció, entre altres eines". Ara bé, "València és plana i no té pendent natural. Les implicacions energètiques, per la mateixa naturalesa, són grans", va indicar López. Amb aquest escenari "l'eficiència energètica, la cerca d'energies renovables i les solucions tecnològiques sostenibles són clau", va asseverar la Catedràtica d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient, qui va apel·lar a la descarbonització dels sistemes pensant especialment en les futures generacions "perquè el que fem ara tindrà implicacions a mitjà termini i necessitem recolzar-nos en les tecnologies per a fer-ho".

Sara Perales i Amparo López durant el Fòrum de Proximitat 'L'aigua: la seua reutilització i l'economia circular'. Fotografia d'Eva Máñez
Sara Perales y Amparo López durante el Fòrum de Proximitat 'El agua: su reutilización y la economía circular'. Fotografía de Eva Máñez

D'acord amb Valía, "València s'està transformant amb passes de gegant gràcies als projectes que estem duent a terme des de zero pensant en aqueixa eficiència en la gestió integral de l'aigua. Mentre altres ciutats han hagut d'apujar el preu de l'aigua a causa del cost de l'energia, a València i la seua àrea metropolitana hem congelat la tarifa gràcies a tot l'esforç que s'ha realitzat prèviament amb el que hem pogut evitar aqueix colp a la ciutadania".

Tant és així que "València és una referència a Europa respecte a l'ús de tecnologies en proveïment, que ens faciliten que no perdem ni una gota. Això ens fa estar molt ben posicionats, però continuarem treballant pels reptes pendents: reduir la petjada de carboni i apostar per la descentralització de la xarxa de sanejament amb la finalitat de preparar-nos per a l'impacte del canvi climàtic", ha continuat Valía.

Tota eixa transformació implica renaturalitzar les ciutats i la relació que tenim amb l'aigua. Sara Perales, especialitzada en Sistemes Urbans de Drenatge Sostenibles (SUDS), és clara: "fa falta un canvi de paradigma, canviar el que fem convencionalment". L'experta explica algunes de les principals solucions, com "no desaprofitar l'aigua quan plou i construir infraestructures que puguen recollir aquests escolaments temporalment perquè l'aigua siga tractada i infiltrada en els aqüífers". Perales va assegurar que "València és una de les poques ciutats d'Espanya que compten amb una eina tècnica específica de drenatge sostenible". Els SUDS busquen reduir el volum de càrrega que arriba a la xarxa de sanejament, disminuir els costos associats a la depuració de les aigües i guanyar en capacitat de gestió durant els episodis de pluges, cada vegada més intensos a València.

Fòrum de proximitat de València Extra y À Punt: el agua, su reutilización y la economía circular"
Fòrum de proximitat de València Extra y À Punt: el agua, su reutilización y la economía circular"

"El repte és continuar apostant per grans infraestructures hidràuliques que infiltren l'aigua de pluja, però fa falta pedagogia perquè la gent comprenga, per exemple, que és normal que un parc s'inunde en una època de pluja intensa com la que estem vivint", va afegir Elisa Valía.

Les quatre expertes van coincidir en un altre punt fonamental: la conscienciació i implicació per part de la població. Khodayar va insistir en la pedagogia i el treball conjunt, la transdisciplinarietat, per a continuar avançant i crear una aliança entre professionals de l'aigua, administracions, empreses i ciutadania, al costat del desenvolupament de tecnologies més específiques "La societat pot responsabilitzar-se molt més, però ha de fer-ho des del coneixement, amb divulgació, per a saber com gaudeix d'aquest recurs a casa".

Valía va posar l'accent a posar l'aigua en el centre del debat, perquè és un element nuclear que ha d'abordar-se de manera global. "València pot ser la punta de llança perquè canvien els petits i grans municipis", va asseverar.

Destacats