Compte arrere per a la tradicional benedicció d'animals de Sant Antoni a la ciutat de València. Un any més, el carrer Sagunt s'inundarà de centenars i centenars de persones que no es volen perdre un dels actes més multitudinaris de la programació de Sant Antoni, i que com és costum, se celebrarà el pròxim divendres, dia 17 de gener de 2025.
Però, en què consistirà la benedicció d'animals de Sant Antoni? Este acte arrancarà a les 10.00 hores amb la Missa Major en honor al patró, on tindrà lloc la benedicció dels panets que posteriorment es donaran als animals que participen en la benedicció.
No serà fins a les 11.15 hores quan arrancarà la benedicció i desfilada d'animals de València 2025, que seguirà el següent ordre. Les Falleres Majors de València seran les encarregades de realitzar la solta de coloms que donarà pas a la desfilada on, en primer lloc, passarà el públic amb animals domèstics. A continuació, serà el torn de la Policia Local muntada amb uniforme de gala; l'entrada de les Falleres Majors de la ciutat i l'Honorable Clavariessa de les Festes Vicentines i la Reina dels jocs florals de Lo Rat Penat en carruatges de gala escortades per davant per la Policia Local amb uniforme de gala; així com les unitats de cavalleria de la Policia Nacional i l'esquadró de cavalleria de la Guàrdia Civil amb vestits de gala.
La desfilada de benedicció d'animals de Sant Antoni de València continuarà amb la música del tabal i la dolçaina, que donarà pas a les unitats canines de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la Policia Local de València i la Unitat Militar d'Emergències; els carros de tir de cultiu; enganxaments de luxe i carruatges; hípiques i picadors; amazones i genetes; i finalment, més públic amb animals domèstics.
València es prepara, així, per a viure un dels actes amb més tradició, arrelament i història de la capital del Túria. I és que la benedicció d'animals es remunta al segle XIV quan l'Ordre Hospitalària antoniana es va instal·lar a València i va construir una ermita i un pou, l'aigua del qual es deia que tenia propietats miraculoses. Al costat d'eixe pou, es va plantar una olivera on cada 17 de gener acudien els amos amb els seus animals per a agafar una xicoteta branca i col·locar-li-la a estos com a signe de protecció. Eixa tradició ha arribat fins a l'actualitat i el carrer Sagunt de València acull cada any esta celebració que organitza la Germandat de Sant Antoni Abat.
Mercat del Porrat de València
I un dia abans, no et pots perdre una altra de les tradicions d'esta festivitat. Així, el dijous, dia 16 de gener, arribarà la inauguració del tradicional Mercat del Porrat de Sant Antoni de València, que s'instal·larà en la plaça Sant Joan Bosco i al carrer Sagunt. Este mercat estarà obert fins al diumenge, dia 19 de gener, a la vesprada.
Com diu el dit: 'dels mercats del Porrat al gener, el de Sant Antoni és el primer'. Així que no ho penses més, i acosta't a degustar els productes gastronòmics tradicionals, els dolços típics valencians, però també a descobrir una infinitat de productes d'artesania, des de bijuteria a marroquineria o tèxtil. I tot això, en un ambient festiu inigualable. T'ho perdràs?