La proliferació del turisme provoca l'increment de l'intrusisme laboral en el sector dels guies valencians

L'Ajuntament de València, l'AGOCV i la Conselleria signen un protocol per a augmentar la vigilància policial i les sancions als qui exercisquen sense llicència

Guardar

La proliferación del turismo provoca el incremento del intrusismo laboral en el sector de los guías turísticos
La proliferación del turismo provoca el incremento del intrusismo laboral en el sector de los guías turísticos

L'arribada massiva de turistes ha fet que la capital valenciana supere any rere any el rècord de recepció de visitants. Un augment de la turistificació de la ciutat de València que ha fet que també augmente la presència d'activitats econòmiques relacionades amb el sector del turisme com són les persones que oferixen visites o rutes dirigides als qui ens visiten. Una activitat regulada sota la figura dels guies turístics professionals, però que en els últims anys s'ha vist contaminada per l'intrusisme laboral.

És per això que, des de l'Associació de Guies Oficials de la Comunitat Valenciana (AGOCV) alerten que cada vegada són més els guies sense habilitació que presten serveis en els carrers de València; és a dir, aquells que no han superat l'examen acreditador de la Generalitat Valenciana per a ser guia turístic de manera oficial. "Només cal passejar per Ciutat Vella per a detectar com cada vegada hi ha més sense llicència que no són oficials", explica Joan Such, president de l'AGOCV a València Extra.

Entre els problemes que està implicant l'augment dels guies 'intrusos' en el sector, es troben la baixada dels preus de mercat, ja que "estos no treballen amb els mateixos preus que els guies habilitats que estan mesos preparant una ruta i que han de cobrar d'acord al temps empleat d'estudi i investigació per a preparar cada visita", exposa Such.

En eixe sentit, l'intrusisme en el sector dels guies adquirix diferents cares com els 'tours' amb bicicleta, o més coneguts com 'bike tours' oferits per empreses especialitzades en el lloguer d'este mitjà de transport. Sobre este tema, Such confirma que des de l'AGOCV ja s'han formulat "diverses queixes al servei de mobilitat de l'Ajuntament de València perquè no estan respectant la normativa i les persones que fan eixe tour no són guies oficials, per la qual cosa estan fent alguna cosa que no els competix".

Un grup de turistes en la plaça de la Verge de València. Imatge: Visit Valencia
Un grup de turistes en la plaça de la Verge de València. Imatge: Visit Valencia

De la mateixa manera, el president de l'entitat també detalla que, en ocasions, els grups de turistes asiàtics porten al seu propi guia des del seu país d'origen, però encara que este professional estiga habilitat per a exercir el treball en eixe país, l'habilitació no té validesa a Espanya ni tampoc a Europa.

En el costat contrari estan els 'free tours', una de les formes més esteses actualment per a fer una visita guiada per la ciutat, però que, segons Such, no fomenten l'intrusisme laboral, ja que la majoria dels guies que ho fan sí estan habilitats per a això. Així i tot, el dirigent denuncia que estes rutes sense preu fix en les quals les tarifes les fixa el propi turista en donar la voluntat al guia, sí "representen un problema de competència deslleial perquè no es pot oferir un tour a preu 0", explica.

Un protocol de bones pràctiques per a posar fi a l'intrusisme

Amb l'objectiu de reduir a la mínima expressió la problemàtica de l'intrusisme en el sector dels guies professionals, l'Ajuntament de València juntament amb la Conselleria de Turisme i l'AGOCV va signar un protocol per a augmentar el control i la vigilància als qui exercixen com a guies sense la corresponent habilitació que, d'acord a la Llei 15/2018, deu portar-se sempre visible penjada del coll mentre es fa el recorregut guiat. "El 90 % dels casos de guies que no porten visible l'habilitació és perquè són intrusos i no estan habilitats per a exercir eixe treball", advertix Joan Such.

Per a això, l'Ajuntament de València realitzarà les labors de suport a la inspecció turística a partir de les dades que es faciliten pel Servei Territorial de Turisme de la ciutat. Cada any, les parts implicades definiran les accions de cooperació amb el cronograma corresponent, que es reflectiran en el Pla d'Inspecció de cada exercici.

Es tracta d'actuacions com la realització de jornades informatives sobre la normativa turística aplicable a la professió de guia oficial de turisme (a càrrec de la Conselleria), o el control disciplinari (a càrrec de la Policia Local, que podrà sol·licitar a les persones prestadores del servei professional de guia de turisme dades com la identificació amb nom i DNI de la persona que realitza el servei, títol habilitant per a l'exercici de l'activitat professional, telèfon i correu electrònic, domicili i, empresa per a la qual presta els seus serveis, amb indicació de CIF i domicili social.

Així mateix, la Direcció general de Turisme de la Conselleria facilitarà a la Policia Local de València un model de fitxa en la qual es recolliran les dades indicades en l'apartat anterior, així com les observacions i referències normatives necessàries per a recaptar la informació. El procediment podrà donar lloc a l'obertura de diligències prèvies, procediment sancionador o arxivament de les actuacions.

Tal com s'ha establit, el protocol estarà vigent durant un any i podrà ser prorrogat anualment de manera tàcita per les parts. Des de l'AGOCV, el seu president veu amb bons ulls esta nova eina de treball, ja que "podrà parar els peus a l'intrusisme perquè la gent anirà més recelosa, amb por i hauran de pensar-s'ho dues vegades si volen fer visites sense acreditació".

Regularitzar als guies sense llicència

A més d'este protocol i el decàleg de bones pràctiques, l'Associació Oficial de Guies de la Comunitat Valenciana porta més d'un lustre lluitant contra l'intrusisme a través de la regularització d'aquelles persones que treballen sense el permís necessari. Així, l'AGOCV va reduir la cadència de l'examen d'habilitació dels quatre als dos anys per a incentivar que aquelles persones sense llicència pogueren aconseguir-la. "La nostra intenció és que la gent s'associe i que cada vegada siguem més", assegura Such.

Amb el mateix objectiu, el de facilitar "que la gente aue estiga en situació irregular puga regularitzar-se", afig el president, des de l'AGOCV s'ha impulsat que totes les llicències obtingudes en altres comunitats autònomes o qualsevol país de l'espai Schengen (conformat per 29 països europeus) tinguen també validesa per a treballar com a guia a la Comunitat Valenciana.

Destacats