Un centre sociocultural o el CEIP 106: els projectes de futur per a Malilla

La incansable lluita veïnal ha fet possible que les dotacions públiques continuen creixent en el barri de Malilla

Guardar

Recreació virtual del futur centre sociocultural de Malilla
Recreació virtual del futur centre sociocultural de Malilla

Malilla s'ha convertit en un dels barris prioritaris per a l'equip de govern municipal. De fet, s'estan desbloquejant projectes que eren reivindicacions històriques dels veïns del barri, i que sumaran noves dotacions públiques per a Malilla. Este ha sigut el cas de la recent inauguració del nou centre de salut que, amb una inversió de 5.135.643 euros, contribuïx a "continuar avançant en l'atenció primària per a garantir la sanitat pública i de qualitat que mereixen els ciutadans. D'ací, el compromís del Consell per desbloquejar, accelerar i millorar les infraestructures sanitàries que garantixen l'equitat en el tracte sanitari", assenyalava el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Este nou centre de salut, situat en la carretera de Malilla, ha sigut objecte de manifestacions per part dels veïns del barri que, durant anys, han estat reivindicant un nou espai sanitari capaç de donar cobertura sanitària concorde al creixement de veïns que s'ha donat en els últims anys. I és que com ja apuntava l'alcaldessa de València, María José Catalá, "Malilla és un dels barris amb més expansió de la ciutat, i des de l'Ajuntament invertirem per a fer realitat tots els projectes de futur previstos per a la zona".

Així, el nou centre de salut multiplica per cinc l'espai del centre de salut Enginyer Joaquín Benlloch, al qual substituïx, i que fins llavors atenia 33.300 persones de la zona. Amb l'ampliació de superfície, les consultes de Medicina Familiar passen de 10 a 16, i les consultes d'Infermeria de 3 a 10. En l'àrea de Pediatria, es passa de 3 a 5 consultes, i d'1 a 3 consultes d'Infermeria Pediàtrica. Així mateix, hi ha amb una sala de lactància amb canviador per a bebés i, en l'àrea maternal, a més de les consultes per a matrones, s'inclou una sala d'educació maternal amb capacitat per a 25 persones.

Centre de salut de Malilla
Centre de salut de Malilla

L'Associació Veïnal de Malilla va celebrar amb els veïns i veïnes l'assoliment d'una reivindicació històrica que va començar a final dels anys 90. "Han sigut molts els escrits presentats, les reunions mantingudes amb polítics i les manifestacions convocades per a reclamar un centre de salut que era insostenible amb més de 36.000 cartilles", explicaven en un comunicat. Per això, van convocar als veïns a sumar-se a esta celebració que, sens dubte, ha sigut fruit d'una lluita veïnal incansable.

No obstant això, Malilla encara està pendent d'inaugurar un altre espai molt demandat pels seus veïns: el nou centre sociocultural. Amb una inversió de 6,6 milions d'euros i un termini d'execució de 18 mesos, l'espai s'alçarà al costat del parc de Malilla, en l'encreuament dels carrers de Vicent Carceller i Illa Formentera, sobre una parcel·la rectangular de 2.000 metres quadrats.

Com serà el futur centre sociocultural de Malilla

El centre sociocultural de Malilla comptarà amb tres plantes i 1.000 metres quadrats de superfície útil i amb una esplanada per als vianants de 625 metres quadrats. Precisament, esta esplanada per als vianants, que disposarà de mobiliari urbà i arbratge, servirà d'accés al centre cívic i el separarà d'una futura zona esportiva. Tal com ha explicat l'alcaldessa de València, "esta nova dotació permetrà incrementar el número dels equipaments dels quals podran gaudir els veïns i les veïnes del barri".

Este espai albergarà un centre municipal d'activitats per a persones majors, un altre de joventut, una seu de la Universitat Popular, biblioteca i sales polivalents. Així, quant a la distribució per altures, la planta baixa comptarà amb una cafeteria, així com aules i zona de gimnàs per a majors. La planta primera albergarà més aules i despatxos; i la planta segona acollirà la biblioteca i una gran sala polivalent.

Centre Cívic Malilla. Vista Exterior
Centre Cívic Malilla. Vista Exterior

CEIP 106

Una altra de les grans peticions del barri, que ja està en marxa, és la construcció del CEIP 106 de Malilla, que substituirà a l'actual centre públic Fernando de los Ríos.

Cal recordar que les obres del CEIP 106 es van licitar en desembre de 2022 per l'anterior equip de govern. De fet, la llavors regidora d'Educació, Lluïsa Notario, assenyalava que el nou centre educatiu donaria "resposta a les expectatives de la comunitat educativa que durant molts anys han reivindicat".

Així, d'acord amb el projecte de licitació, el futur CEIP 106 desenvoluparà un programa de tres línies i tres unitats d'Infantil de primer cicle (per a xiquets i xiquetes de dos anys), més nou d'Infantil i altres 18 de Primària. Comptarà, a més, amb un menjador per a 600 comensals en dos torns. D'esta manera, es projectarà en dos blocs: en un es crearà les aules generals i específiques i els espais administratius; mentre que en el segon s'agruparà el menjador, la cuina, el gimnàs i els vestuaris. Entre els dos blocs, hi haurà espais d'oci a l'aire lliure, la pista esportiva i zones enjardinades. Este projecte s'emmarca dins del Pla Edificant de la Conselleria d'Educació.

 Simulació del CEIP 106 de Malilla
Simulació del CEIP 106 de Malilla

Altres projectes de futur

Finalment, com ha explicat la primera edil, María José Catalá, "el govern municipal té altres projectes en cartera per al barri, com la nova comissaria de Malilla; així com altres actuacions que ja s'han executat, com la millora en matèria de mobilitat a l'entorn de La Fe o la renovació de l'enllumenat públic per un import de 270.000 euros".

Així mateix, cal destacar que l'Ajuntament de València ha aprovat l'actualització dels pressupostos de dos projectes, que es desenvoluparan en els barris de Malilla, La Font de Sant Lluís i L'Hort de Senabre, amb una inversió de 640.152 euros, la qual cosa suposa un augment del 24% en la inversió final.

Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, "el govern actual continua apostant per la millora dels nostres barris. I, en este cas, hem hagut d'actualitzar els preus en més de 122.000 euros per a assegurar l'execució dels dos projectes, que estaven paralitzades, entre altres raons, per l'augment dels preus".

Així, el projecte consistix en la millora de l'accés per als vianants des del baixador ferroviari Font Sant Lluís fins al mateix barri, on es realitzarà una inversió de 300.000 euros, gràcies a un augment del 25% del pressupost inicial. En este cas, es definix una vorera, com a prolongació de la qual ja existix, situada en el marge sud del camí Molí de les Fonts, que unirà l'estació baixador amb l'àrea urbanitzada del barri. En concret, ho farà amb la plaça Músic Cuesta, a uns 200 metres a l'est de l'estació, enllaçant amb la vorera existent al carrer Vicari José Ramón.

En el projecte, el traçat de la vorera s'inicia en el baixador com a continuació de la vorera actual i arriba a l'antic baixador Font de Sant Lluís. A continuació, un pas de zebra dirigix a la vorera nord del camí Molí de les Fonts, cantonada amb l'avinguda Ausiàs March. Un altre pas de zebra orienta a travessar esta avinguda cap al pas inferior de la V-31, on es construirà la vorera al costat de la pila del pas i enllaçarà amb l'existent en la plaça Músic Cuesta, la qual s'ampliarà fins a arribar al carrer Vicari José Ramón.

Peticions veïnals

A més de totes estes inversions, des de l'Associació Veïnal de Malilla també reclamen actuacions que garantisquen un barri verd i sostenible. Així, no sols se sumen a la petició d'altres barris de València per a posar fre a la proliferació dels apartaments turístics; sinó que exigixen que el futur bulevard García Lorca, que es projectarà després del soterrament de les vies del tren, continue sent "un corredor verd que ens comunique amb la ciutat i no un bulevard amb carrils per a cotxes", han 'denunciat' a través de les seues xarxes socials.

Destacats