El 9 d'Octubre de València recupera la normalitat: pirotècnia, Moros i Cristians i el tradicional mercat medieval

Tota la programació dels actes previstos a València per a celebrar el 9 d'Octubre de 2021

Guardar

Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc
Tret d'un castell de focs artificials durant la Nit del Foc

València es prepara per a viure la celebració del 9 d'Octubre "en el marc de la normalitat", ha apuntat l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó. D'aquesta manera, s'han aprovat una sèrie d'actes culturals que commemoraran una de les dates més assenyalades en el calendari festiu dels valencians i valencianes. A València Extra, t'informem de tota la programació per al 9 d'Octubre de 2021.

Els actes festius arrancaran aquest dimecres, 6 d'octubre, amb un concert extraordinari de la Banda Simfònica de València, als jardins del Palau de la Música, que estarà dirigit per Rafael Sanz Espert. L'endemà, la programació continuarà amb el concert de l'Orquestra de València, dirigit per Rubén Gimeno, que tindrà lloc a l'auditori del Palau de les Arts.

Així mateix, cal destacar que s'instal·larà el tradicional Mercat Medieval en el llit de l'antic riu Túria.

Mercado Medieval de València para el 9 d'Octubre
Mercat Medieval de València per al 9 d'Octubre

D'altra banda, el Palau de la Generalitat reobri al públic, i el fa l'any que celebra el 600 aniversari de la seua construcció. Així, els i les visitants poden gaudir, des de divendres passat, de diferents propostes culturals que es desenvoluparan fins a la vespra del 9 d'Octubre, com l'exposició de 'Les nostres escriptores', que recupera eixes veus oblidades de les lletres valencianes al llarg de la història; o les pintures murals de la Sala Nova o Sala de Corts, que han sigut "versionades" per artistes de l'art urbà valencià, com Barbiturikills, La Nena o Julieta, entre altres.

Finalment, a la Sala Daurada del Palau s'exhibiran tres obres de l'artista alacantí Manuel Baeza, cedides per l'Ajuntament d'Alacant i que han sigut restaurades per l'IVCR+i; mentre que el dijous, 7 d'octubre, se celebrarà un concert de Capella de Ministrers sobre el seu disc 'Germanies', quan es commemora els seus 500 anys.

I per al 9 d'Octubre...

El dia gran d'aquest programa festiu serà el 9 d'Octubre. D'aquesta manera, en la vespra del dia de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de València no només exposarà la Reial Senyera restaurada, que es podrà visitar de 16.00 a 21.00 hores, sinó que, a més, a la vesprada, la plaça de l'Ajuntament acollirà la mostra de balls, música i cançons valencianes, amb la participació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, i hi haurà mascletaes nocturnes i castells de focs artificials descentralitzats.

Ja el 9 d'Octubre es durà a terme la tradicional baixada de la Senyera per a donar inici a la processó cívica que, en aquesta ocasió, canvia el seu itinerari per a evitar aglomeracions. Així, el recorregut de la processó cívica de 2021 eixirà des de la plaça de l'Ajuntament i, en lloc de seguir cap al carrer Sant Vicent Màrtir, es dirigirà al carrer Barques. Des d'ací seguirà pel carrer Pintor Sorolla per a desembocar als jardins del Parterre, on hi ha parada per a realitzar l'ofrena floral davant l'estàtua eqüestre del Rei Jaume I.

Després del seu pas pel jardí del Parterre, on no entrarà tota la comitiva per mesures sanitàries, la Reial Senyera es dirigirà pel lateral dels jardins de la Glorieta cap al carrer Colón, per a seguir pel carrer Roger de Lauria i acabar de nou en la plaça de l'Ajuntament.

Baixada de la Reial Senyera
Baixada de la Reial Senyera en 2019

El dia continuarà amb mascletaes descentralitzades al migdia i, a la vesprada, serà el moment de l'Entrada de Moros i Cristians, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat. Ja a la nit, la jornada finalitzarà amb un castell de focs artificials.

La pólvora, una de les grans protagonistes del 9 d'Octubre

Com no podia ser d'una altra manera, els espectacles pirotècnics tindran un paper destacat en la programació d'actes. De fet, el 8 d'octubre es dispararan tres mascletaes i un castell de focs artificials a càrrec de les pirotècnies Vulcano, Alpujarreña, Mediterráneo i Zarzoso; mentre que el 9 d'Octubre serà la pirotècnia Valenciana l'encarregada de disparar tant la mascletà com el castell.

Els barris de Camins al Grau o Benicalap són alguns dels punts on la pirotècnia serà la protagonista, però no seran els únics. I és que la Diputació de València ha posat en marxa la segona edició de 'Torna la Llum', el projecte finançat per la corporació provincial i organitzat per l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval) amb l'objectiu de contribuir a la reactivació del sector.

En aquesta ocasió, els espectacles pirotècnics programats per al 9 d'Octubre, amb una duració aproximada d'11 minuts, tindran lloc a Alfafar, Almàssera, Burjassot, Mislata, Moncada, Paterna i Torrent a la comarca de L'Horta; Vilamarxant i La Pobla de Vallbona al Camp de Túria; Ontinyent i L'Olleria a La Vall d'Albaida; Cheste en La Foia de Bunyol; Enguera en La Canal; Sueca a la Ribera Baixa; i Xàtiva a La Costera.

Destacats