València

La Setmana Santa Marinera inundarà de tradició els carrers del marítim tres anys després

Encara que la setmana gran serà del 8 al 17 d'abril, els actes començaran en els pròxims dies

1 minut

Setmana Santa Marinera de València

La Setmana Santa Marinera 2022 de València torna a celebrar-se als carrers del marítim tres anys després. I és que després que en 2019 es cancel·lara per les pluges, la pandèmia de la COVID-19 va obligar a suspendre la seua celebració durant els dos anys consecutius. No obstant això, enguany torna amb més força que mai perquè, com bé ha assenyalat Pep Martorell, president de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera, "és una festa que ha nascut del poble".

Així, aquesta festivitat que forma part de la identitat valenciana, i que va ser declarada Festa d'Interés Turístic Nacional, comença a calfar motors per a inundar de processons i actes únics a Espanya els barris que conformen Poblats Marítims. En aquest sentit, serà aquest divendres, 25 de març, quan es realitze el pregó a càrrec del director del MuVIM, Rafael Company.

A continuació, del 3 al 7 d'abril, arrancarà la segona edició del Cicle de Música Religiosa, que estarà composta per diferents concerts que tindran lloc a l'Església dels Sants Joans, l'Església de Crist Redentor – Sant Rafael, la de Nostra Senyora dels Àngels i la de Nostra Senyora del Rosari.

Desfilada en una de les celebracions de la Setmana Santa Marinera en anys anteriors

No obstant això, la programació de la Setmana Santa Marinera 2022 celebrarà els actes més destacats del 8 al 17 d'abril. Dia intensos en els quals els carrers del marítim s'ompliran de desfilades, processons i trasllats d'imatges. I és que si bé és cert que totes les germandats s'uneixen per a realitzar actes conjunts, també duen a terme actes independents que fan d'aquesta festa un esdeveniment d'allò més especial.

La processó de les Pregàries (8 d'abril a les 23.30 h); la processó de les Torxes (14 d'abril a les 23.45 h); la Trobada dels Cristos i l'oració pels difunts a la mar (15 d'abril a les 07.45 h); o una tamborà per a celebrar la Resurrecció (16 d'abril a les 00.00 h) són tan sols alguns dels múltiples actes que organitzen cada confraria.

No obstant això, sí que hi ha diversos actes conjunts en els quals participen tots els col·lectius de la festa, i que fan aquesta Setmana Santa Marinera encara més espectacular. Aquest és el cas de la Visita als Sants Monuments, acompanyats pel so dels tambors, que tindrà lloc el 14 d'abril a les 20.00 hores des de la plaça del Tribunal de les Aigües fins a la plaça de l'església dels Àngels; o la Processó General del Sant Enterrament, l'acte estrela de la Setmana Santa Marinera que mostra un solemne recorregut per la passió i mort de Jesús.

Aquest acte, que se celebrarà el 15 d'abril a les 18.30 hores, seguirà el següent recorregut: plaça de la Verge de Vallivana, carrer Pintor Ferrandis, plaça de l'església dels Àngels, carrer Pedro Maza, de la Reina, plaça de la Setmana Santa Marinera de València, carrer Doctor J.J. Dómine, avinguda del Port, carrer Crist del Grau, Ernesto Anastasio, Francisco Cubells, del Rosari i plaça de l'església del Rosari.

Finalment, l'últim acte conjunt serà el 17 d'abril, a les 13.00 hores, quan serà el torn de la Desfilada de Resurrecció, única en tota Espanya. Però, què la fa tan especial? En primer lloc, es tracta d'una desfilada en la qual desapareixen les imatges i els passos tan característics de les processons de Setmana Santa, però a més les marxes alegres i festives s'uneixen amb els aplaudiments de la gent en veure passar, caminant, als personatges bíblics que canvien els seus atributs per flors per a llançar-les al públic assistent.

Desfilada de Resurrecció de la Setmana Santa Marinera

El recorregut de la Desfilada de Resurrecció serà el següent: Mercat del Cabanyal, carrer Mediterrani, Escalante, Pintor Ferrandis, plaça de l'església dels Àngels, carrer Pedro Maza, de la Reina, plaça de la Setmana Santa Marinera de València, carrer Doctor J.J. Dómine, avinguda del Port, carrer Crist del Grau, Ernesto Anastasio, Francisco Cubells, del Rosari i plaça de l'església del Rosari.

Orígens de la Setmana Santa Marinera

La Setmana Santa de València també és Marinera perquè va nàixer de la fe dels homes i dones que vivien de la pesca de la mar mediterrània. Una fe que va anar augmentant amb el pas dels anys, a través d'un intens programa d'actes que es desenvolupaven en el marc marítim. Així, la protecció que el mariner demanava es va anar enfortint fins al punt que el refranyer popular deia que 'Si a Déu vols pregar posat en la mar'.

Amb el pas del temps, la Setmana Santa Marinera va anar adquirint els costums de la gent marinera fins a convertir-se en el que, hui dia, coneixem.

Etiquetes: