Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus, ha tancat el curs amb més de 270 activitats, destinades a escolars i a ciutadania en general, en les quals han participat 6.122 persones. Els educadors de l'EMTRE han sensibilitzat a altres 4.796 persones més, en les campanyes sobre l'ús del contenidor marró. Durant el mes de juliol, Emtreduca col·labora amb escoles d'estiu de 10 municipis. D'aquesta manera, la conscienciació sobre la reducció i separació de residus haurà arribat a més de 12.000 persones de l'Àrea Metropolitana de València.
De l'1 al 28 de juliol, un total de 1.292 xiquets i xiquetes de deu poblacions de l'Àrea Metropolitana de València (Emperador, Xirivella, Foios, Rafelbunyol, Benetússer, Burjassot, la Pobla de Farnals, Montcada, Alfara del Patriarca i Albalat dels Sorells) hauran aprés que la matèria orgànica no és fem i que pot convertir-se en un fantàstic recurs: el compost. A les escoles d'estiu, els xicotets de la casa hauran descobert els conceptes bàsics del model d'economia circular i tindran molt clara la separació i el reciclatge dels residus.
La col·laboració d'Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE, amb les escoles d'estiu municipals, suposa el tancament al curs 2021-2022, en el qual més de 12.000 veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana de València hauran sigut conscienciats sobre la reducció i la correcta separació de residus. Entre els mesos de març i juny, han participat 6.122 persones en les 272 activitats dutes a terme pels educadors de l'EMTRE. Aquestes sessions estan dirigides a la comunitat educativa i a la ciutadania en general.
Les sessions que més interés desperten són les visites a la planta de tractament i valorització de residus de l'EMTRE a Quart de Poblet. Aquesta instal·lació compta amb una aula ambiental i un hort escolar. La comunitat educativa també s'acosta al món del reciclatge, la reutilització i la reducció de residus, a través de visites concertades a l'ecoparc de l'entitat metropolitana en Vara de Quart (València), que disposa d'una ecoaula on complementar l'aprenentatge durant la visita a la instal·lació.
Les campanyes informatives dutes a terme aquest curs per Emtreduca i els seus respectius ajuntaments en deu poblacions de l'Horta (Paiporta, Quart de Poblet, Silla, Foios, Vinalesa, Bonrepòs i Mirambell, Almàssera, Alfara del Patriarca, Alaquàs i Aldaia), van arribar a 4.796 persones i han influït en l'augment d'un 71,43% de la recollida de matèria orgànica en l'Àrea Metropolitana de València, en el segon trimestre de 2022, respecte al mateix període de 2021. Això ha comportat, a més, la reducció d'un 2,99% dels residus depositats en el contenidor gris.
El president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, ha destacat el fet que l'entitat haja implementat "per primera vegada en la seua història un programa d'educació ambiental" i ha afegit que "una de les potes més importants de la gestió de residus, a banda del seu tractament, és l'educació ambiental. Hem de formar i informar els veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana de València en la minimització i en la correcta separació dels residus".
"Ambaixadors de les polítiques ambientals"
A més de la col·laboració amb els municipis en la implantació del contenidor de matèria orgànica als carrers, Sergi Campillo ha posat l'accent en l'important paper dels escolars que han participat en les activitats d'Emtreduca, perquè ells s'han convertit en "ambaixadors de les polítiques ambientals a les seues cases, així com entre els seus amics i amigues".
La generació de residus continua sent un dels problemes ambientals més importants. L'última revisió del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) en 2019 és l'instrument que ha donat peu a incorporar l'educació ambiental en els processos de millora de la gestió dels residus.
L'equip d'Emtreduca, compost per huit educadors, una coordinadora i una administrativa, no sols se centra a conscienciar sobre una reducció i millor separació dels residus en origen, sinó que treballa des d'un enfocament molt més ampli per a fer quotidians termes com l'economia circular, l'emergència climàtica, el consum de temporada i quilòmetre 0, o la petjada de carboni que deixem en les nostres activitats diàries.
L'Emtre treballa conjuntament amb els tècnics de Medi Ambient i de Participació Ciutadana dels 45 municipis de l'entitat metropolitana. D'aquesta manera, el programa —que té una dotació pressupostària anual de 397.249,08 euros— no sols arriba a col·legis i famílies, sinó que s'estén en mercats, polígons industrials, així com l'important i ampli teixit associatiu de l'Horta de València, on destaca el col·lectiu faller.