El problema dels apartaments turístics comença a estendre's per altres barris de València, un poc més allunyats de la zona centre. És el cas de Patraix on la proliferació d'aquesta mena d'allotjaments turístics no només està generant un problema de turistificació, sinó que també podria derivar, si no es posa solució, en la destrucció de l'essència d'aquest històric barri de València.
València Extra ha parlat amb Toni Pla, president de l'Associació Veïnal de Patraix, que ha assenyalat que "des de fa poc més d'un any, estem notant com està canviant el barri. Baixos que abans es venien per 80.000 o 90.000 euros per a crear comerç local, ara estan sent reformats per a vendre's com a apartaments turístics, però a més, s'estan comprant edificis sencers per a aquest fi, com al carrer Cuenca on ja hi ha dos edificis sencers de tres plantes destinats a apartaments turístics o el recentment inaugurat hotel".
Una situació que observen amb preocupació perquè "són habitatges que ja no es destinen a ús residencial, sinó a una pràctica que no està regulada i que ni genera barri, ni convivència veïnal ni contribueixen a la dinamització de Patraix". Així mateix, Pla assegura que aquesta proliferació d'apartaments turístics tampoc està generant riquesa en el barri "pel tipus de turisme que atrau".
D'aquesta manera, des de l'Associació Veïnal de Patraix volen deixar clar que "no és que estiguem en contra del turisme, però la nostra aposta és la d'un turisme sostenible, equilibrat i, sobretot, regulat. Ens ha costat molt mantindre i conservar el nucli històric del barri. De fet, Patraix és el segon barri més buscat per a viure i no volem que succeïsca com en altres ciutats o barris de València on el turisme irregular s'ha desbordat i ha acabat amb l'expulsió dels veïns del barri".
De moment, aquest interés turístic pel barri de Patraix – en part per la seua proximitat amb l'estació Joaquín Sorolla – està generant un augment en el preu de baixos i habitatges. Per aquest motiu, insten l'Ajuntament de València a accelerar una ordenança que regule els apartaments turístics que, d'altra banda, "són competència deslleial per a una altra mena d'allotjaments que paguen els seus impostos".
Entre les propostes que consideren favorables per a tallar de soca-rel aquesta problemàtica es troba la limitació del nombre d'autoritzacions d'apartaments turístics en funció de les dimensions i la població del barri; o la separació física entre aquesta mena d'allotjaments per a evitar la saturació d'una zona del barri.
La Federació d'Associacions Veïnals de València demana "definir amb claredat les regles del joc"
Els efectes que aquest tipus de turisme està tenint sobre el mercat immobiliari són innegables. Per això, des de la Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) insten el govern municipal a "definir amb claredat i urgència quines són les regles del joc".
En aquest sentit, exigeixen la posada en marxa d'un pla de recursos turístics de la ciutat que regule "a quants turistes eixim per habitant, quin és el número màxim que podem acollir alhora i on pernoctaran" perquè, afirmen, "és necessari acabar amb la inseguretat jurídica en la qual es desenvolupa aquesta activitat i amb la falta d'una tutela efectiva sobre aquells allotjaments il·legals que provoquen conflictes de convivència".
Cal recordar que, en 2022, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana recordava a l'Ajuntament de València la necessitat de regular l'oferta d'allotjament de la ciutat.