Des de mitjans de juny, la Regidoria de Sanitat i Salut Municipal desenvolupa la campanya de prevenció i atenció dels problemes de salut derivats de les temperatures extremes, en coordinació amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. L'objectiu és minimitzar els efectes negatius de la calor excessiva sobre la salut de la població, especialment entre els col·lectius més vulnerables, com la infància, les persones d'edat avançada, les embarassades, persones amb malalties cròniques (problemes respiratoris i cardiovasculars principalment) i aquelles que es troben en situacions de desigualtat social.
La Regidora de Sanitat i Salut i Esports, Maite Girau, ha recordat que per a la campanya d'enguany, que finalitzarà el 30 de setembre, s'ha dissenyat un procediment de coordinació entre els distints servicis i seccions municipals implicats en aquest programa. La finalitat és millorar la informació i atenció als ciutadans, així com donar major efectivitat i eficàcia a les actuacions que té fixada la campanya. De manera paral·lela, s'ha impartit una sessió informativa i formativa dels funcionaris dels servicis i seccions que han participat en l'elaboració del protocol d'actuació.
A més, també s'ofereix informació a través de la web municipal, en el bàner "Els efectes de la calor", que dirigeix l'interessat a la informació diària sobre temperatures i consells per a tindre en compte davant dels possibles augments i alertes sanitàries que puguen produir-se.
CANAL SALUT
Igualment es disposa del Canal Salut, creat per la Regidoria de Sanitat i Salut amb la pretensió que siga un instrument que complemente la informació que s'ofereix al ciutadà a través de la web València Salut. El Canal Salut ofereix informació actualitzada i en temps real de qualsevol alarma sanitària o esdeveniment que puga tindre efectes sobre la salut dels ciutadans (onades de calor, fred intens...).Canal Salut està disponible en l'app municipal, i es pot descarregar en el telèfon mòbil (https://'play'.google.com/store/apps/details?id=es.valencia.llançadora). Activant el canal en la seua aplicació es reben automàticament els avisos que es transmeten a través del dispositiu des de la Regidoria de Sanitat i Salut.
També s'han distribuït, en el context de la col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, cartells i fullets informatius en valencià, castellà i anglés. I, per primera vegada enguany, es dóna informació per mitjà de la web municipal València Salut <https://goo.gl/HtygGQ> sobre els efectes de la radiació UVA.
Finalment, la regidora, Maite Girau, ha subratllat que la pujada de temperatures en època estival exigeix als ciutadans mantenir certes precaucions per a pal·liar els efectes perjudicials dels possibles colps de calor. Els principals símptomes associats a les altes temperatures són els marejos, les nàusees, el malestar, el mal de cap i els problemes intestinals, entre altres. Està constatat que els dies amb registres superiors als 30 graus les consultes s'incrementen; per això, la Regidoria de Sanitat i Salut aconsella seguir les pautes i consells arreplegats en la informació oferida en els documents de la web municipal, i fa insistència en els grups més vulnerables com a xiquets, ancians, malalts crònics i persones que treballen a l'aire lliure.
Entre els consells pràctics que és interessant recordar: beure aigua abundant o líquids sense esperar a tindre set, excepte si hi ha contraindicació mèdica, no consumir begudes alcohòliques, evitar les activitats físiques i esportives en les hores de més calor, romandre en llocs frescos i a l'ombra, menjar aliments lleugers, rics en sals minerals i aigua com a hortalisses i fruites, vestir amb roba lleugera, no ajustada i colors clars, calcer fresc que transpire i protegir-se els ulls i el cap.