L'alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, han presentat, aquest matí, els comptes municipals per a 2023. Uns pressupostos que, per segon any consecutiu, superen els mil milions d'euros. Concretament, 1.042.869.604 euros, la qual cosa suposa un increment de 32 milions d'euros respecte al de 2022.
En paraules de Ribó, "es tracta d'un pressupost valent en un context no expansiu, preocupant, però que l'Ajuntament de València ha pogut aprovar gràcies, d'una banda, al treball realitzat durant aquests últims huit anys, però també a la reducció del deute municipal. I és que València és la gran ciutat espanyola que més ha reduït el seu deute, disposant, així, de més recursos per a destinar a la ciutat".
Des de 2015, València ha reduït el deute en un 70%, passant dels 750 milions d'euros heretats el juny de 2015 als 230 milions d'euros amb els quals acabarà el consistori en 2023. Un deute que, en aquesta ocasió, tan sols es reduirà en dos milions d'euros respecte a l'exercici anterior. No obstant això, ha destacat l'alcalde, "això es deu a la contractació d'un nou endeutament de 35 milions d'euros per a fer front a l'aportació municipal per a les obres del Canal d'Accés (31,4 milions d'euros), juntament amb altres actuacions pendents. Així, la previsió és amortitzar 37 milions durant 2023".
No obstant això, com ha assenyalat Sanjuán, "en tan sols 8 anys, la ciutadania compta amb un 41% més de pressupost, i deu un 75% menys". D'aquesta manera, ha afegit, "els comptes per a 2023 tenen dos objectius fonamentals: reimpulsar l'activitat econòmica – som la ciutat que més ha reduït la desocupació – i ajudar mitjançant la promoció social a aquelles persones amb majors dificultats".
Increment dels ingressos i les despeses
El pressupost municipal de 2023 és el millor dotat de la història de l'Ajuntament de València. Això és possible a un augment dels ingressos que es deu, principalment, a l'increment dels lliuraments a compte de l'Estat; però també dels fons Next Generation i Pla Edificant (uns 35 milions d'euros); les transferències de la Generalitat per a Benestar Social (un increment de 3,3 milions) i per a plans d'ocupació LABORA (3,4 milions); i els 35 milions d'euros que es demanaran per al Canal d'Accés i altres actuacions.
"Cal deixar clar que aquest augment en els ingressos no s'ha dut a terme per la pujada de cap impost municipal", ha recalcat Ribó.
Quant a les despeses, augmenta el del personal municipal en 14,3 milions d'euros per a fer front a les noves contractacions de tècnics municipals i a l'increment salarial del 2,5% pactat. A més, s'incrementen les partides de béns i serveis en 30,4 milions d'euros per a fer front a la pujada del preu de l'energia; el nou contracte per a lluitar contra les plagues; o a assumir el nou tribut estatal per a la gestió de residus. En aquest punt, l'alcalde ha volgut posar l'accent que "es tractava d'un tribut destinat a la ciutadania, però l'Ajuntament de València ha volgut assumir-lo".
Més detalladament, la partida al pagament de l'energia elèctrica serà de 7,2 milions "gràcies al fet que des de l'Ajuntament canviàrem tot l'enllumenat de la ciutat a tipus LED o de baix consum", ha ressaltat Joan Ribó; 86 milions d'euros es destinarà a residus i neteja, també amb la millora del contracte de neteja; i 19,5 milions aniran per al Cicle Integral de l'Aigua que, entre altres actuacions, construirà depòsits de tempestes per a fer front a l'emergència climàtica.
Així mateix, destaca l'augment en emprenedoria amb un milió més que en 2022; o els 76,4 milions per a fer front a l'increment de costos de personal i combustible de l'EMT.
Finalment, cal destacar que s'incorpora en el pressupost de 2023 la gestió de la Marina de València (4,8 milions d'euros). "Fins que arribem a un acord amb la Generalitat per a decidir si es crea un nou consorci, l'Ajuntament assumirà la gestió".
Noves inversions
Finalment, en els pressupostos municipals de 2023 s'han contemplat noves inversions en edificis escolars – 5,8 milions per al CEIP 106 de Malilla, CEIP Carles Salvador o CEIP San José de Calasanz – la finalització de les obres del Palau de la Música amb 3,7 milions d'euros – s'espera que estiguen finalitzades a mitjans del pròxim any – o inversions en Bombers, Jardineria i Devesa-Albufera.
A més, es contemplen noves inversions en Cicle Integral de l'Aigua (16 milions); en la instal·lació fotovoltaica en cementeris (1,5 milions); el nou mercat de Castellar (950.000 €); en Serveis Socials amb 3,9 milions per a la Nau del Parc Central i el CMSS de Benicalap; la Nau d'esports del Parc Central (5,2 milions d'euros); i la millora del Palau de Congressos (1,8 milions).
Amb la presentació dels comptes municipals per a 2023, València es converteix, una vegada més, en la primera gran ciutat a aprovar el seu pressupost per al pròxim exercici.