València

El pressupost de 2025 per a EMT València arribarà als 200 milions d'euros

1 minut

Un autobús d'EMT en el centre de València

L'Ajuntament de València aprova un pressupost de 166 milions per a l'EMT en 2025, i supera el seu màxim històric de 2024. A esta xifra, a més, cal sumar-li 36'2 milions d'euros de la partida corresponent al 2025, que està inclosa dins del Pla Inversor 2024-2028 (de 172 milions d'euros), prevista per a renovar la flota de la companyia municipal, i per a modernitzar i adequar totes les infraestructures. D'esta manera, el pressupost global de l'EMT per al 2025 arribarà als 202'4 milions d'euros.

Este nou augment pressupostari ha sigut possible gràcies a l'increment de l'aportació inicial de l'Ajuntament, que passa dels 86,4 milions en 2024 als 91'3 d'ara. A més, per a fer front als 36'2 milions del Pla d'Inversió en 2025, l'Ajuntament preveu aportar altres 18 milions d'euros del capital propi, una xifra mai registrada fins ara, tal com ha destacat el regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Jesús Carbonell. "De fet, al llarg de les dos anteriors legislatures, l'aportació de capital propi de l'Ajuntament a EMT per a realitzar inversions va ser de 10'65 milions en huit anys", ha explicat l'edil.

Del pressupost de 166'2 milions per al desenvolupament habitual de la companyia, 91,3 milions procedixen per tant de l'Ajuntament. La resta, 60'7, són d'ingressos per usuaris, al que s'afigen altres 14,2 milions per altres ingressos.

La màxima referència de mobilitat pública i sostenible

"L'objectiu d'esta dotació és el d'enfortir l'Empresa Municipal de Transports perquè continue creixent amb solvència i es mantinga com la màxima referència de la mobilitat pública i sostenible a València", ha manifestat Carbonell. "Volem l'EMT més avançada, moderna, fiable i al servici dels nostres ciutadans. Per això incrementem l'aportació de l'ajuntament, per a aconseguir, com més prompte millor, totes les nostres metes", ha afegit el president de l'entitat.

El Consell d'Administració també té previst aprovar, en la mateixa sessió, les tarifes per al 2025, que mantindran el preu dels títols més utilitzats, com són els Bons temporals i els títols multiviatge, "perquè es pretén fidelitzar el client amb preus competitius", ha explicat el regidor. Únicament el bitllet senzill, que porta dotze anys congelat, passarà d'1'5 euros a 2, si bé en la versió digital, targeta de crèdit i QR, permetrà transbords il·limitats durant la primera hora de desplaçament.

El bitllet senzill solament l'utilitzen, ara com ara, usuaris esporàdics, i no arriba al 7% del passatge. La nova tarifa se situarà per davall de les grans capitals europees, que es mouen fins i tot per damunt dels dos euros, per tal d'afavorir l'ús dels bons temporals i títols multiviatge, molt més pràctics i a preus més assequibles. "Es tracta d'una aposta ferma també d'EMT València per a fidelitzar els usuaris amb els millors avantatges", ha explicat Carbonell.

La fidelització de passatgers mitjançant l'ús de Bons temporals i títols multiviatge és un objectiu fonamental de la companyia perquè contribuïx a fomentar l'ús quotidià del transport públic, reduïx la presència del vehicle privat als nostres carrers i la contaminació. La progressiva desaparició del bitllet senzill en el transport públic de tota Europa millora, a més, la velocitat comercial en eliminar la interactuació dels conductors en cada parada i evitar distraccions.

MovimEMT

Per estos motius, l'empresa té com a objectiu que les persones usuàries migren de l'ús del bitllet senzill, en particular del físic, als bons temporals i títols multiviatge, els preus del qual es mantenen a preus inalterats. Exemple d'esta orientació va ser el llançament, el mes passat, d'un nou títol, MovimEMT, que pretén facilitar encara més la utilització del transport públic per part dels usuaris, i amb el qual és possible viatjar sempre al millor preu, i fins i tot gratis.

Amb MoviEMT cada validació en els autobusos municipals costa a preu de Bonobús (actualment a 0'43 cèntims), amb una hora de transbords il·limitats. Però, a més, en un mateix mes, quan es realitzen 41 viatges o es consumisquen 17'5 euros del moneder virtual, amb els actuals descomptes, tots els viatges addicionals són gratis. És a dir, dins d'un mateix mes, es poden realitzar fins a 41 validacions al millor preu possible, i després és possible viatjar il·limitadament per tota la xarxa de manera gratuïta. A més, MovimEMT, no sols és dirigit a les persones que viatgen de manera habitual en la xarxa sinó que, atesa la facilitat d'ús, pot ser igualment utilitzat per usuaris ocasionals, únicament amb el requisit de disposar d'un dispositiu mòbil i haver carregat diners.

Altres títols assequibles de la companyia es mantenen amb preus per davall de les grans capitals. El Bonobús de 10 viatges continuarà costant 8'5 euros (a Barcelona val 12,15 euros i a Madrid 18,3 euros). A estos preus cal aplicar-los, a més, el 50% de descompte, és a dir el Bonobús costa ara com ara als usuaris 4'25, a l'espera que el Govern central decidisca si prorroga les actuals bonificacions al sector del transport, tal com ha vingut ocorrent durant els últims mesos.