Preguntes i respostes sobre la ZBE de València: on estarà, sancions i vehicles prohibits

El Govern local ha aprovat l'esborrany de l'ordenança municipal que estipularà com funcionaran les ZBE en la ciutat

Guardar

Vehicles circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro
Vehicles circulant pel centre de València. Imatge: Xisco Navarro

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de València està cada vegada més prop de ser una realitat, ja que la Regidoria de Mobilitat del consistori ja té llest l'esborrany de l'ordenança que asseurà les bases sobre com haurà de funcionar esta àrea. De fet, l'esborrany de la futura norma de les ZBE en la capital valenciana ja ha sigut aprovada per la Junta de Govern Local (JGL) celebrada divendres passat i ara deu ser analitzada pels tècnics municipals i, després d'això, aconseguir llum verda del ple municipal.

Així, la ciutat de València avança en la implantació de les denominades com a Zona de Baixes Emissions, unes àrees que han de tindre les ciutats de més de 50.000 habitants de València d'acord amb la normativa estatal i europea. Responem en este article algunes dels dubtes més freqüents que apareixen després de la publicació de la primera versió de l'ordenança que regularà les ZBE. Quins cotxes podran entrar? Hi haurà sancions? Què cal fer per a poder entrar en una ZBE?

On estaran les Zones de Baixes Emissions a València?

L'ordenança preveu diferenciar la ciutat en dues zones: Ciutat Vella ZBEES, considerada com "més sensible"; i la segona serà València ZBE, que afectarà a tota la ciutat i on les restriccions seran "més fluixes". La primera ZBE que ja es troba en vigor a València és l'APR de Ciutat Vella, un àrea de prioritat residencial en la qual la circulació de vehicles ja està limitada, però que l'Ajuntament va establir com a primera Zona de Baixes Emissions de la ciutat per a complir la normativa europea.

Concretament, esta primera zona comprén una extensió de 0,3 km2 dins del districte de Ciutat Vella i ha sigut declarada com a Zona de Baixes Emissions d'Especial Sensibilitat (ZBEES). La segona zona abasta una superfície de 27,8 km2 (que correspon a quasi tota la ciutat) i està delimitada per la Ronda Nord, Tarongers, Serradora i Bulevard Sud.

De fet, tots els barris de València tindran una ZBE, tal com va explicar el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ja que s'instal·laran un total de 278 càmeres d'accés en 68 punts de control, encarregades de llegir les matrícules i mitjançant les quals s'interposaran les sancions si es detecta que un vehicle no té permés l'accés.

Quins cotxes podran entrar en les ZBE de València a partir de 2026?

La segona de les qüestions, i una de les més importants, és saber quins vehicles tindran permesa l'entrada en les àrees de la ciutat que, a partir de 2025, es convertisquen en ZBE. L'ordenança és clara referent a això i especifica que únicament els cotxes que tinguen el distintiu ambiental de la DGT podran accedir. És per això que a partir de 2028 estarà prohibit que els vehicles més contaminants circulen per la ciutat: és a dir, aquells que estan matriculats amb anterioritat a l'any 2001 en el cas de gasolina, i abans de 2006, pel que fa al diésel.

Coches circulando por la ciudad de València. Imagen: Xisco Navarro
Cotxes circulant per la ciutat de València. Imatge: Xisco Navarro

A més, el document establix un calendari en el qual, des de 2025 fins a 2028, es modificaran progressivament els criteris de circulació de cotxes en els carrers de València. Segons el calendari anunciat pel departament municipal de Mobilitat, les ZBE entraran en vigor en 2025 (encara que no se sancionarà); en 2026 es prohibirà entrar als cotxes sense etiqueta i que vinguen de fora de la província de València; ja en 2027 esta prohibició s'estendrà als vehicles de persones que no resideixen en la ciutat i la data final serà 2028 quan es prohibirà l'entrada a la ciutat de València a tots els cotxes sense etiqueta, és a dir, els més contaminants.

Quan es començarà a sancionar?

Les més de 200 càmeres de lectura de matrícules que s'instal·laran per tota València seran les encarregades de verificar si un cotxe té permesa l'entrada o no i també s'usaran per a interposar les sancions. Encara així, estes multes no estaran vigents des del primer dia, ja que l'Ajuntament començarà a sancionar de manera progressiva.

En esta línia, i tal com va apuntar l'alcaldessa María José Catalá, el pròxim any 2025 serà un període "informatiu" i "sense sancions". "L'any 2025 va a ser l'any en el qual no van a haver sancions i va a ser sol informatiu" en les Zones de Baixes Emissions, "perquè la gent a partir" d'eixe exercici "sàpia quins són les restriccions i com es van a anar incorporant" les restriccions previstes, va assenyalar la primera edil.

Per tant, serà a partir de 2026 quan es preveu que comencen les sancions. En concret, en 2026 es multarà als vehicles de fora de la província de València; en 2027 s'aplicaran les sancions als vehicles de fora de la ciutat; i en 2028 a tots els vehicles, també als dels residents a València.

L'ordenança contempla excepcions?

La resposta és sí. L'ordenança també inclou excepcions a certs vehicles que podran circular lliurement sense ser sancionats amb la finalitat de "garantir la protecció dels drets econòmics i socials", va exposar el regidor Jesús Carbonell. És per això que els vehicles d'emergències com les ambulàncies o els camions de bombers, els de serveis essencials i els que estan considerats com a històrics podran accedir a les ZBE.

A més, també quedaran fora de la normativa els vehicles de persones físiques o jurídiques que servisquen per a desenvolupar alguna activitat econòmica; així com aquells vehicles de persones amb discapacitat permanent o temporal. Tampoc seran multats els cotxes d'aquelles persones que tinguen una targeta d'estacionament per a Persones amb Mobilitat Reduïda (PMR), i aquells vehicles de dones embarassades, de famílies nombroses i de famílies amb menors de 3 anys.

Un vehículo estacionado en una plaza destinada a persones con movilidad reducida
Un vehicle estacionat en una plaça destinada a persones amb mobilitat reduïda

Quantes etiquetes existixen?

La Direcció general de trànsit (DGT) va crear quatre categories d'etiquetes que indiquen cuán contaminant és un vehicle. Estos distintius ambientals es poden obtindre el seu distintiu mediambiental a través de les Oficines de Correus per un preu de 5 euros més despeses d'enviament.

A més de Correus també es pot realitzar este requeriment en la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (CETRAA) i altres xarxes de tallers autoritzats, Gestors Administratius, l'Institut d'Estudis d'Automoció (IDEAUTO) i, per al cas de flotes, a través de l'associació Ganvam.

Així, per a poder circular sense restriccions per València serà necessari disposar d'una de les quatre etiquetes que classifiquen als vehicles segons el seu grau de contaminació:

Sense etiqueta:

  • Gasolina: Anteriors a 2001 o no complixen Euro III.
  • Diésel: Anteriors a 2006 o no complixen Euro IV.

Etiqueta B:

  • Gasolina: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2001 o complixen Euro III.
  • Diésel: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2006 o comploixen Euro IV i Euro V.

Etiqueta C:

  • Gasolina: Matriculats a partir de l'1 de gener de 2006 o complixen Euro IV, V, o VI.
  • Diésel: Matriculats a partir de l'1 de setembre de 2015 o com plixenEuro VI.

Etiqueta ECO:

  • Vehicles híbrids o híbrids enchufables amb autonomia elèctrica inferior a 40 km.
  • Vehicles impulsats per gas natural, GNC, GLP i complixen requisits d'etiqueta C.

Etiqueta Zero Emissions:

  • Vehicles electrificats amb autonomia elèctrica superior a 40 quilòmetres.
  • Vehicles elèctrics purs, híbrids, elèctrics d'autonomia estesa.
  • Vehicles moguts per hidrogen o pila de combustible.

 

Destacats