El pont de Giorgeta se substituirà per una avinguda després del soterrament de les vies del tren

Està previst que el soterrament de les vies ferroviàries de València arranquen en el primer semestre de l'any

Guardar

Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés
Imatge del terreny del Parc Central i del futur canal d'accés

2023 serà, sens dubte, l'any del soterrament de les vies del tren de València. Una actuació que començarà en el primer semestre de l'any i que no només cosirà els barris del sud amb la resta de la ciutat, sinó que transformarà per complet la imatge de la capital del Túria. Es tracta, així, de l'obra més important de la ciutat que compta amb una inversió de 550 milions d'euros, i que es preveu que estiga finalitzada en cinc anys.

Adif Alta Velocitat adjudicava, fa un parell de setmanes, les obres del canal d'accés a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Dragados, Rover Infraestructuras, Rover Rail i Tecsa Empresa Constructora. Un avanç d'allò més significatiu que donarà resposta a una reivindicació històrica dels veïns i veïnes dels barris del sud.

Així, la intervenció contempla tant el soterrament de totes les vies en les estacions de València Nord i Joaquín Sorolla i la prolongació dels túnels del node sud, com la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla perquè siga capaç de suportar l'increment de trens. A més, el soterrament de vies també suposa un pas més en l'impuls del corredor mediterrani.

Infografia de la nova estació València Joaquín Sorolla
Infografia de la nova estació València Joaquín Sorolla

Però la imatge externa de la zona també es transformarà. I és que aquesta actuació implica, d'una banda, el desenvolupament del ja conegut com a bulevard García Lorca, un corredor verd de 49.000 m² que s'estendrà per tota la zona sud de la ciutat. Encara que la urbanització d'aquesta zona estarà subjecta a un concurs d'idees, sí que es coneixen alguns detalls, com l'eliminació del trànsit de la zona apostant per uns accessos en bucle utilitzant el carrer Sant Vicent i la carretera de Malilla; la incorporació d'un carril bici bidireccional i voreres multifuncionals; o la construcció de nous habitatges – uns 5.000 – dels quals un percentatge es reservaran per a VPO.

Infografía del bulevar García Lorca
Infografia del bulevard García Lorca

D'altra banda, el soterrament de la platja de vies suposarà l'enderrocament del pont de Giorgeta, donant pas a una avinguda de 35 metres d'amplitud, amb un total de sis carrils – tres per sentit – i carrils bici en tots dos sentits. Està previst que l'eliminació del pont es realitze en les últimes fases de l'obra, és a dir, a partir de 2026.

Pel fet que l'avinguda Giorgeta és una de les avingudes que compten amb major afluència de trànsit i, per tant, és inviable que es puga desviar el trànsit rodat per vies alternatives, el futur bulevard García Lorca no connectarà directament amb el Parc Central. No obstant això, l'avinguda projectada facilitarà la connexió per als vianants i ciclistes entre totes dues zones verdes.

Un altre soterrament de vies en Sant Isidre

D'altra banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha reivindicat que la Generalitat recupere el projecte de soterrament de les vies del metro de Sant Isidre. Concretament, el tram de la línia 1 de Metrovalencia que discorre en superfície al carrer Campos Crespo.

L'alcalde, en una reunió mantinguda amb representants de veïns, va recalcar que "ja existeix un projecte dissenyat per a això que la Conselleria d'Infraestructures i Transports va presentar en 2007 i que afavoreix la integració urbana i paisatgística del barri".

Arxivat a:

Destacats