València

Pols o fang: el desert al qual s'enfronten els veïns de Sant Marcel·lí i Camí Real

”Es tracta d’una de les zones més degradades i abandonades del barri”

1 minut

san-marcelino

El barri de Sant Marcel·lí ha canviat, considerablement, amb el pas dels anys. Envoltat, en un primer moment, per hortes, que van desaparéixer tant pel pla Sud, com pel soterrament de les vies del tren i el pas de l'AVE, aquest barri ha canviat el seu paisatge, d'una banda, pel bulevard sud que, tot i ser una autopista urbana, és un entorn més amable amb zones verdes, carril bici i voreres amples, que s'han convertit en el pas de centenars de persones que practiquen esport a l'aire lliure. Pero, a l'altra, i en contraposició, aquest barri també es troba delimitat per grans solars, que anaven a albergar el que es coneixia com a Parc Sud, però que, finalment, ha estat una flamarada, i s'han quedat en una espècie de desert d'arena, que genera pols en els dies de vent, i es converteix en un fangar en els dies de pluja.

I és que, a pesar que, en 2016, l'empresa municipal AUMSA va encarregar, a l'arquitecte David Estal, un estudi de necessitats prèvies a la reurbanització de Sant Marcel·lí, en el qual, entre altres actuacions, es va plantejar la importància de la urbanització dels descampats propers a la CV-400, mitjançant la incorporació de zones verdes, zona per a gossos o zones de jocs infantils, entre altres elements, passa el temps i sembla que aquest projecte s'ha quedat oblidat en el calaix.

Però l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri de Sant Marcel·lí no estan disposats a deixar-ho passar, i ja han enviat un comunicat al Director General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Carlos Domingo Soler, amb l'objectiu que, d'una vegada per sempre, coordine els recursos necessaris per a dur a terme el promés.

"L'entorn de la zona afectada per l'entrada de l'AVE i el soterrament de les vies és, en l'actualitat, una de les zones més degradades i abandonades del barri"

En aquest sentit, afirmen que "després de vuit anys d'activació de la línia d'alta velocitat Madrid – València, l'entorn de la zona afectada per l'entrada de l'AVE i el soterrament de les vies és, en l'actualitat, una de les zones més degradades i abandonades del barri", al que afigen que "la presència en ella d'importants dotacions i patrimoni, així com les molèsties patides pels veïns" tant del barri de Sant Marcel·lí, com el de Camí Real, que comparteixen serveis, com el centre de salut, col·legis o comerços, "no han sigut motius suficients per a la seua urbanització definitiva" que, a més, "faciliten i facen més amable la comunicació entre tots dos barris".

Una deixadesa que s'ha traduït en molèsties constants per als veïns i veïnes del barri. Així, en el comunicat, l'Associació Veïnal de Sant Marcel·lí exposa tres problemàtiques principals: la inundació de tots dos barris cada vegada que plou amb intensitat; "les immenses muntanyes de terra deixades per ADIF, procedents de les excavacions per a construir els túnels ferroviaris que, en lloc de portar-los a una zona agrícola, les van deixar en el nostre barri generant fang, quan plou, i pols molesta en èpoques de sequera i vent"; i la problemàtica de la urbanització de l'entorn de les parcel·les, resultants de la construcció dels túnels de l'AVE.

Foto: Enric Pla

I és que, a pesar que es va acordar destinar una partida del pressupost municipal per a "realitzar un projecte conjunt que abastaria des del Bulevard Sud fins al PKm. 0 de la CV-400 i des del carrer Alcalà de Xivert (Camí Real) fins al carrer Salvador Perles (Sant Marcel·lí), i que comptaria amb amplis passejos, arbres, aparcament i extenses zones enjardinades...", projecte del qual els van lliurar fins a plànols, la realitat ha sigut ben diferent.

En aquest sentit, l'associació denuncia que "en lloc de bulevard s'ha fet una carretera, en lloc d'amplis passejos amb arbres i fanals de jardí, s'han fet minses voreres sense arbres i amb un enllumenat propi d'una carretera, convertint el vial, però sobretot les voreres en alguna cosa inhòspita que convida a caminar per elles només l'imprescindible".

Etiquetes: