València

El poliesportiu de Sant Isidre comença a veure la llum 17 anys després

El veïnat de Sant Isidre està a l’espera que se signe el contracte per a començar les obres del poliesportiu

1 minut

Imatge d'una piscina en un poliesportiu

"Impaciència" és el sentiment que predomina entre els veïns i veïnes del barri valencià de Sant Isidre que veuen com un projecte, que va començar la seua marxa allà per l'any 2007, està a un pas de veure, per fi, la llum. Es tracta de la construcció del poliesportiu; una infraestructura que com explica el president de l'Associació Veïnal de Sant Isidre, José Luís Ceballos, "ja ha sigut paralitzada un parell de vegades". Ara, 17 anys després, els veïns estan a l'espera que es complisquen els terminis donats per l'Ajuntament de València perquè les obres puguen començar a la fi d'any o principis de 2025.

En estos moments, assenyala Ceballos, "estem a l'espera que se signe el contracts per a començar les obres del poliesportiu".

I és que el poliesportiu de Sant Isidre és, sens dubte, un dels projectes estrela per al barri, tenint en compte que no compten amb cap instal·lació esportiva municipal d'estes característiques, més enllà de zones d'esport o cal·listènia a l'aire lliure. Un punt de vista que també compartix la titular de l'àrea d'Esports, Rocío Gil, que, durant una visita al barri al mes de maig, confirmava l'execució d'este projecte "de vital importància per al barri per al qual es va dotar amb 200.000 euros més al pressupost municipal de 2024, ja que els 8.995.687,87 € restants ja estaven previstos per a continuar amb la realització del poliesportiu durant 2025".

Com serà el futur poliesportiu de Sant Isidre?

Situat en una parcel·la de 3.951 m², entre els carrers Arquitecte Segura de Lago i Mariano de Cavia, al costat de la reguarda de la 3a Unitat de Policia Local del districte de Patraix, el pavelló comptarà amb dues plantes més un soterrani i es conformarà en un espai polivalent capaç d'albergar competicions d'alt nivell i altres esdeveniments, mentre que la pista esportiva tindrà una capacitat de 233 seients.

Així mateix, inclourà dues sales multiesport per a fitness, spinning així com una sala amb rocòdroms per a escalada, una piscina climatitzada, vestuaris tant per a esportistes com per a àrbitres i una zona exterior per a activitats a l'aire lliure i on s'han buscat els objectius de durabilitat, facilitat de manteniment, eficiència energètica i reducció d'emissions contaminants.

Entre les seues principals característiques tècniques podrem trobar plaques solars fotovoltaiques d'autoconsum, producció de calor basada en aerotèrmia, tractament avançat d'aigües de piscina, calefacció, ventilació i tractament d'aire per a vestuaris i il·luminació tipus Led de màxima eficiència per a tots els espais esportius.

Històric

En 2007, va ser la primera vegada que es projecta el poliesportiu de Sant Isidre. En eixe moment, els veïns i veïnes van presentar més de 3.000 signatures perquè s'incorporara una piscina coberta al projecte, encara que sense èxit.

En 2010, l'Ajuntament realitza una modificació de la parcel·la per a llevar l'ús esportiu d'una part i destinar-lo a la reguarda de la 3a Unitat de Policia Local. No obstant això, no va ser fins a 2018 amb la llavors regidora d'Esports, Maite Guirau, quan s'activa amb força el projecte del poliesportiu. "Però quan s'anava a licitar – explica el president de l'associació veïnal José Luís Ceballos – l'empresa guanyadora del concurs va demanar al consistori un sobrecost de dos milions d'euros que va fer que es paralitzara tot el procediment".

A partir d'eixe moment, i amb l'ara subdelegada del Govern a València, Pilar Bernabé, al capdavant de l'àrea d'Esports de l'Ajuntament, l'associació veïnal, aprofitant que s'havia de reformular el projecte des del principi, van tornar a reclamar la incorporació d'una piscina coberta, i així va ser.

Ara, apunta Ceballos, "estem esperançats. Tenim el compromís de l'alcaldessa de València, María José Catalá, i de la regidora d'Esports, Rocío Gil, que ha impulsat l'actuació. Sabem que l'administració va lenta i que pot ser que els terminis es retarden un poc més del previst". Així i tot, els veïns i veïnes d'este barri de València esperen que a la fi de 2024 o principis de 2025 puguen començar les obres del futur poliesportiu de Sant Isidre.

Un centre sociocultural

No obstant això, el poliesportiu no és l'única reivindicació històrica del barri. I és que, "estem pendents que s'aprove un projecte de reordenació del carrer Pau on, prèviament s'havia plantejat un PAI, però que, en 2002, la Conselleria de Cultura va decidir que havia de ser declarada Bé de Rellevància Local perquè es tracta d'un carrer en la qual les cases són alqueries. Des de llavors, estem esperant que s'aprove una modificació del pla general, que reconduïsca l'edificabilitat per a mantindre les alqueries, i que permeta dur a terme esta actuació al carrer Pau, que porta associada una sèrie de millores per al barri", assenyala Ceballos.

I és que es crearia un espai dotacional de 4.000 m² on l'Associació Veïnal de Sant Isidre demana que es cree una plaça de barri i un centre sociocultural que integraria el centre de Joventut, un Centre de Majors – l'actual està obsolet, ja que té una capacitat per a 200 persones i ja hi ha 800 inscrits – un xicotet auditori i fins a un magatzem per al patrimoni festiu del barri.

Este projecte està en punt mort.