El poliesportiu o un centre sociocultural, les principals reivindicacions del barri de Sant Isidre

Parlem amb l'Associació Veïnal de Sant Isidre sobre les principals necessitats per al barri

Guardar

Simulació del poliesportiu de Sant Isidre
Simulació del poliesportiu de Sant Isidre

En el sud-oest de la ciutat, es troba el barri de Sant Isidre, pertanyent al districte de Patraix. Un barri emblemàtic de València que no només compta amb un ampli patrimoni festiu que el fa únic; sinó que, als seus carrers, s'alça l'última alqueria medieval del districte. Un barri que, des de fa anys, porta reivindicant millores que, a poc a poc, estan veient la llum. Parlem amb José Luís Ceballos, president de l'Associació Veïnal de Sant Isidre sobre les principals necessitats del barri i els seus terminis d'execució.

Sens dubte, el projecte estrela del barri és el poliesportiu. "És una reivindicació que portem fent a l'Ajuntament de València des de 2007. És cert que des de l'anterior equip de govern es va impulsar este projecte, però quan s'anava a licitar, l'empresa guanyadora del concurs va demanar al consistori un sobrecost de quasi tres milions d'euros que va fer que es paralitzara tot el procediment".

A partir d'eixe moment, des de l'associació veïnal van aprofitar perquè s'incorporara al projecte del poliesportiu una piscina, i així ha sigut. Ara, el projecte ja està en fase de licitació i s'espera que a la fi d'any (o principis del següent) es resolga perquè puguen començar les obres. "Estem esperançats. Tenim el compromís de l'alcaldessa de València, María José Catalá, i de la regidora d'Esports, Rocío Gil, que també està donant suport a esta actuació".

De fet, com explicava la mateixa regidora, "es tracta d'un projecte de vital importància per al barri. Per eixe motiu, i amb l'objectiu que es pose en marxa l'execució de les obres amb la major celeritat possible, s'ha dotat ja enguany al pressupost municipal amb 200.000 euros. Els 8.995.687,87 € restants estan ja previstos en els pressupostos per a continuar amb la realització d'este poliesportiu durant el següent any 2025".

María José Catalá, alcaldessa de València, en la seua visita al barri de Sant Isidre
María José Catalá, alcaldessa de València, en la seua visita al barri de Sant Isidre

Però, com serà el futur poliesportiu de Sant Isidre? Se situarà en una parcel·la de 3.951 m², entre els carrers Arquitecte Segura de Lago i Mariano de Cavia, al costat de la reguarda de la 3a Unitat de Policia Local del districte de Patraix. El pavelló comptarà amb dues plantes més un soterrani i es conformarà en un espai polivalent capaç d'albergar competicions d'alt nivell i altres esdeveniments, mentre que la pista esportiva tindrà una capacitat de 233 seients.

Així mateix, inclourà dues sales multiesport per a fitness, spinning, així com una sala amb rocòdroms per a escalada, una piscina climatitzada, vestuaris tant per a esportistes com per a àrbitres i una zona exterior per a activitats a l'aire lliure i on s'han buscat els objectius de durabilitat, facilitat de manteniment, eficiència energètica i reducció d'emissions contaminants. D'esta manera, entre les seues principals característiques tècniques, podrem trobar plaques solars fotovoltaiques d'autoconsum, producció de calor basada en aerotèrmia, tractament avançada d'aigües de piscina, calefacció, ventilació i tractament d'aire per a vestuaris i il·luminació tipus Led de màxima eficiència per a tots els espais esportius.

Reordenació del carrer Pau, Bé de Rellevància Local

No obstant això, el poliesportiu no és l'única reivindicació històrica del barri. I és que, des de 2002, "estem pendents que s'aprove un projecte de reordenació del carrer Pau on, prèviament s'havia plantejat un PAI, però que, en 2002, la Conselleria de Cultura va decidir que havia de ser declarada Bé de Rellevància Local perquè es tracta d'un carrer en la qual les cases són alqueries. Des de llavors, estem esperant que s'aprove una modificació del pla general, que reconduïsca l'edificabilitat per a mantindre les alqueries, i que permeta dur a terme esta actuació al carrer Pau, que porta associada una sèrie de millores per al barri", assenyala Ceballos.

I és que es crearia un espai dotacional de 4.000 m² on l'Associació Veïnal de Sant Isidre demana que es cree una plaça de barri i un centre sociocultural que integraria el centre de Joventut, un Centre de Majors – l'actual està obsolet, ja que té una capacitat per a 200 persones i ja hi ha 800 inscrits – un xicotet auditori i fins a un magatzem festiu, "perquè a Sant Isidre tenim un important patrimoni festiu, com els Gegants o el Carró del Carbó i la Bústia Reial que ixen en la Cavalcada de Reis".

Es tracta, sens dubte, d'un espai que milloraria substancialment el dia a dia dels veïns i veïnes del barri perquè, com explica José Luís Ceballos, "ni tenim biblioteca, ni un espai en condicions per a exposicions o per als assajos de la dues bandes de música que té el barri".

A més, en la mateixa zona d'actuació, Sant Isidre continua pendent, d'una banda, de l'eliminació del coll de botella del carrer José Andreu Alabarta, la principal eixida del barri; i per un altre, de l'obertura del carrer dels Gremis. Per a això, "hem demanat al consistori que sol·licite la cessió d'accés a l'antiga estació de Vara de Quart, que està en desús, per al seu desmantellament. D'esta manera, sobre eixe terreny cedit per Adif es podria obrir el carrer".

En este punt, el president de l'Associació Veïnal de Sant Isidre assenyala que "ja que la ciutat cedix tant de terreny a Adif, ells també poden cedir un poc a la ciutat de València per a poder dur a terme este tipus d'actuacions tan necessàries per al barri". I al fil d'això, els veïns reclamen també la creació d'un túnel passant, per davall de les vies, que connecte el nucli antic del barri amb la zona més pròxima a l'estació de metro.

Sant Isidre
Estació de metro Sant Isidre

A l'espera de la renovació del CEIP Nicolau Primitiu

Finalment, estan a l'espera que Direcció General de Patrimoni done per definitiva la fitxa de protecció de l'Alqueria dels Frares, l'última alqueria medieval del districte de Patraix, declarada Bé de Rellevància Local, perquè la Conselleria d'Educació puga escometre la renovació del col·legi Nicolau Primitiu. "Este projecte ja estava definit, però es va paralitzar perquè suposava un problema amb el patrimoni de l'alqueria. Des de l'associació hem anat treballant amb Conselleria per a crear este projecte que arribarà fins a la línia de protecció de l'alqueria. No entra dins del Pla Edificant, i la Conselleria, cada any, destina pressupost per a la seua execució, però fins que Patrimoni no done llum verda, les obres no poden començar", explica Ceballos.

Mentrestant, l'Ajuntament de València ha dut a terme treballs de millora en el CEIP Nicolau Primitiu, com la reparació i pintura de les façanes i del mur perimetral; així com actuacions previstes que començaran a l'estiu, i que contemplen la reparació i impermeabilització de la cornisa d'un dels edificis del col·legi, l'execució d'un escaló en el quart del quadre de llums o la millora i adequació de la porta d'accés al centre, millorant les condicions d'accessibilitat.

Destacats