València

El poble valencià, un exemple de solidaritat

Són molts els voluntaris i empreses que s'han bolcat tots estos dies per a ajudar a les persones afectades per la DANA

1 minut

Decenes de persones es desplacen a les zones afectades per la DANA

El poble valencià ha sigut un gran exemple de solidaritat. Milers i milers de persones voluntàries han recorregut quilòmetres per a arribar a les zones afectades per la DANA, carregats amb aigua, aliments, graneres i productes de neteja, per a ajudar a aquells que ho van perdre tot. I és que el 29 d'octubre, un temporal va arrasar la província de València provocant greus inundacions, però sobretot, deixant més de 200 víctimes mortals.

Una onada de solidaritat que ha fet que la passarel·la per als vianants, que unia València ciutat amb la comarca de l'Horta Sud – la zona zero de la catàstrofe – s'haja batejat com el 'Pont de la Solidaritat', a petició del Consell de la Joventut i amb el vistiplau de l'Ajuntament de València. Perquè com expressava el mateix president del Consell de la Joventut, Pablo Bottero, "este pont s'ha convertit en un símbol d'unió i esforç col·lectiu, i no sols honraria la memòria de les víctimes, sinó que també destacaria el compromís i la participació activa de la joventut en la recuperació de la nostra ciutat". En definitiva, assenyalava, "un recordatori permanent de la importància de la solidaritat i la col·laboració intergeneracional".

Unes mostres de solidaritat tan sorprenents des de l'endemà d'esta devastadora catàstrofe que ha traspassat les fronteres de la Comunitat Valenciana. I és que són centenars els camions que han arribat fins al territori valencià amb donacions, però també són moltes les persones i empreses que han volgut aportar el seu granet d'arena. Un exemple ha sigut el de dos hostalers de Palència que es van traslladar fins a Algemesí, durant tres dies, per a cuinar desdejunis, menjars i sopars per a totes les persones afectades.

Voluntaris en les zones afectades per la DANA en València

Com explicava Roberto Espeso, de Gallery Palència, a este diari, "hem format un equip juntament amb Luis Metodio del restaurant La Traserilla, també de Palència, i ens hem traslladat fins a Algemesí per a oferir la nostra ajuda. Hem estat repartint prop de 5.000 racions diàries. Sens dubte, ha sigut l'experiència més gratificant de la nostra vida i ens fa una pena immensa haver d'anar-nos-en".

Este és, tan sols, un exemple de les moltes iniciatives que s'han posat en marxa per a aportar eixe granet d'arena en tots els àmbits socials.

Accions solidàries

Són moltes les accions que s'han activat durant estos dies per a atendre a tots els sectors afectats. Podem posar com a exemple la Unió Llauradora i Ramadera que va posar a disposició els seus tractors i pales per a col·laborar en els treballs de retirada de fang i cotxes de la via pública per a buidar carrers i carreteres.

En l'àmbit de la salut mental, Grupo ASV i la Fundación Salud y Persona es van unir per a oferir ajuda psicològica gratuïta a través d'un telèfon que està actiu les 24 hores del dia. Es tracta del 900 670 220. Un telèfon gestionat per psicòlegs especialitzats que no sols és dirigit a aquelles persones que han perdut a un familiar en esta tragèdia, sinó també per a totes aquelles persones que, d'un mode o un altre, s'han vist afectades per la catàstrofe.

I és que com apuntava Patricia Marín Maicas, directora del Centre de Promoció de la salut i prevenció de la Universitat Internacional de València, en una entrevista per a València Extra, "una vegada passats els moments inicials en els quals les necessitats bàsiques són essencials per a assegurar la supervivència de les persones, és esperable que apareguen a posteriori episodis de dificultats relacionades amb la salut mental a causa de l'alt impacte del succés en persones de qualsevol edat o condició socioeconòmica. Per això, una de les qüestions essencials és ser capaç de comptar amb els recursos necessaris per a afrontar esta presumible demanda que afectarà la població especialment danyada, però també extensiva a persones de la població general que hagen pogut col·laborar en les tasques de voluntariat, així com familiars i amics de persones afectades".

Voluntaris DANA Valencia

A més, el grup voluntari 'Ajuda Dana' també va habilitar el telèfon 626 675 591 per a atendre les persones majors afectades, un dels col·lectius més vulnerables. Algunes de les ajudes que es podien sol·licitar a través d'este número era la de neteja i desenrunament, allotjament temporal, equip de rescat, suport psicològic, transport, distribució d'aliments, assistència mèdica o suport logístic.

Finalment, però no per això menys important, la DANA ha arrasat nombrosos comerços que no sols són essencials per a la reactivació econòmica d'esta comarca, sinó que representen el treball de tota una vida. Per això, a més de la campanya 'Adopta un comercio' per a col·laborar econòmicament en la reconstrucció d'estos xicotets comerços locals; també s'ha creat la plataforma 'Revive València', que té com a objectiu recolzar en qüestions de comunicació i digitalització – disseny gràfic, màrqueting digital, comunicació, etc. – per a facilitar la seua recuperació.

Passarà el temps i possiblement estes mostres de solidaritat van disminuint, però si hi ha alguna cosa que demanen els afectats per la DANA és que esta tragèdia no s'oblide; perquè la recuperació de la comarca necessitarà temps i l'ajuda continuarà necessitant-se més endavant.