València

Habitatges, comerços i empreses aprofitaran l'energia de les plaques solars dels edificis municipals

L'Ajuntament de València pretén crear una empresa municipal per a col·locar plaques fotovoltaiques en les teulades dels edificis municipals

1 minut

Plaques solars. Imatge: Unsplash

L'Ajuntament de València ha anunciat la creació d'una Empresa Municipal d'Energia sostenible que tindrà un doble objectiu. D'una banda, generar energia neta a través del sol per a autoconsumo i reduir a lasí factura elèctrica. I d'altra banda, aconseguir que València siga una ciutat descarbonizada i cimáticamente neutra abans de l'any 2030.

Aquesta empresa es constituirà com una entitat mixta en la qual el 51 % del capital ho aportarà l'Ajuntament de València per a garantir que aquesta tinga una clara orientació a l'interés públic; mentre que el 49 % del projecte estarà finançat per un soci privat que s'escollirà a través d'una licitació pública.

Precisament, aquesta empresa privada serà l'encarregada de generar i gestionar l'energia que es produïsca en les plantes fotovoltaiques que s'instal·laran en les teulades dels edificis municipals. Una energia que estarà destinada, en la seua gran majoria, al autoconsum energètic d'aquestes mateixes infraestructures. Encara que què succeirà amb l'excedent d'energia produïda per aqueixes plaques solars?

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha detallat que aqueix excedent energètic podrà ser aprofitat per espais com a habitatges o comerços que estiguen situats a menys de 2000 metres de l'edifici on es troben les plaques solars.

Per aquest motiu, habitatges de particulars podran beneficiar-se d'aqueixa energia neta produïda pel sol. A més, les comunitats energètiques també seran una de les principals receptores d'aquesta electricitat. Es tracta d'unes comunitats que aposten per l'autoconsumo col·lectiu d'energia generada a partir de mètodes renovables.

De fet, a València ja s'ha format una en la pedania de Castellar-l'Oliveral. I, tal com va confirmar el regidor d'Agricultura, Emergència Climàtica i Cementeris de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón, es pot estudiar el desenvolupament de noves comunitats energètiques amb altres consumidors pròxims als edificis municipals on estiguen les plaques, com per exemple habitatges, comerços, associacions o empreses.

D'altra banda, l'excedent d'aquesta energia també es destinarà a llars vulnerables que puguen trobar-se en una situació de pobresa energètica."És un exercici de democratització de la producció d'energia elèctrica", ha explicat el primer edil.