La Diputació de València s'ha proposat modernitzar la plaça de Bous de València per a "adaptar-la al segle XXI i millorar les experiències que es viuen en ella", ha assenyalat el president de la corporació provincial, Vicent Mompó. D'esta manera, després de la celebració de la Fira de Falles de 2025, el recinte tancarà durant huit mesos aproximadament per a escometre una renovació íntegra de la il·luminació de la plaça. Una inversió que supera el milió d'euros (1,2 milions), i que farà inviable la celebració de la Fira de Juliol i la del mes d'octubre.
La decisió de posar en marxa el projecte, que ha sigut consensuada amb l'empresa que gestiona actualment la plaça, ve motivada, entre altres raons, per a donar compliment a la normativa europea sobre il·luminació en recintes públics. L'objectiu principal és incrementar la seguretat de la plaça i millorar la visibilitat dels diferents espectacles que se celebren en la instal·lació propietat de la Diputació, al mateix temps que es realçaran els elements ornamentals d'esta.
Una de les prioritats que el govern provincial ha tingut en compte en tot moment, ha sigut la de minimitzar tot el possible les conseqüències de les obres en la celebració de les fires taurines i de la resta d'esdeveniments que tenen lloc cada any en les instal·lacions. "El nostre propòsit és assegurar la Fira de Falles de 2026. Tots els terminis del projecte van dirigits a això", ha afirmat Vicent Mompó.
El president de la corporació provincial ha posat l'accent que "l'obra no sols respon a la necessitat de complir amb la normativa europea, sinó que també suposa un pas ferm en la modernització d'un dels espais més icònics de la ciutat, com és la plaça de bous". Mompó ha subratllat també "el consens al qual hem arribat amb Nautalia per a prendre totes les decisions".
Està previst que els treballs comencen al juny del pròxim any i que s'estenguen durant huit mesos, per la qual cosa la finalització de les obres hauria de tindre lloc el mes de febrer de 2026. D'esta manera, la nova il·luminació s'estrenarà en la Fira de Falles d'eixe mateix any. Els únics cicles que quedarien afectats per estos treballs són les fires de juliol i octubre de 2025.
Millores en la plaça
La diputada de Projectes Tècnics, Reme Mazzolari, ha recordat que "en el centre de les nostres intervencions se situa sempre l'augment de la seguretat de les persones, i este projecte és un exemple d'això". La també vicepresidenta segona ha afegit que "adaptarem la plaça als nous temps, estalviant a més un 25% de potència elèctrica amb la nova instal·lació".
El projecte de renovació de la il·luminació de la Plaça de Bous de València suposarà, entre altres millores, la substitució dels actuals focus de llum que il·luminen el redol per uns nous equips d'ArenaVision Led. Mazzolari, ha explicat que "la nova il·luminació de l'albero comptarà amb fins a cinc nivells de llum preestablits, aconseguint un nivell lluminós òptim per a les retransmissions de televisió en alta definició. Tindre diferents nivells permetrà adaptar la il·luminació a cada tipus d'esdeveniment". Els treballs en les graderies també inclouen la substitució del fals sostre de canyís per pladur en la segona andanada (naya), l'eliminació de la safata elèctrica perimetral, i la recuperació de la biga perimetral de fusta.
D'altra banda, es durà a terme la renovació de tota la il·luminació tant dels corredors com de les escales de l'interior de la plaça. Estes millores augmentaran significativament la seguretat de tots els assistents, complint així amb la legislació comunitària. A més, es ressaltaran diferents punts singulars ornamentals, destacant el valor patrimonial de l'edifici.
Finalment, s'escometrà la instal·lació de detectors d'incendis davall de la coberta. Estos dispositius estaran connectats les 24 hores del dia al Centre de Coordinació de la Diputació de València. "La nostra línia és la de continuar invertint i millorant les instal·lacions de la plaça durant els pròxims anys", ha emfatitzat Reme Mazzolari.
Construïda en 1859, la Plaça de Bous de València, propietat de la Diputació, és un immoble de cos poligonal de quaranta-huit costats, de 17,5 metres d'altura i 52 metres de diàmetre interior, d'estructura portant i acabats de rajola vista. En 1983 va ser declarat Monument Nacional i Bé d'Interés Cultural. L'última gran reforma va tindre lloc en 2010, quan es va ampliar la distància entre els seients de tota la graderia, guanyant en comoditat per a l'espectador, passant dels 16.851 als 10.500 espectadors que caben en l'actualitat.