València

Descobrix la Penjà de poals: una tradició del Corpus de València per a "atacar" als soldats del rei

Este acte és previ a la celebració de la Cavalcada del Convit del Corpus de València

1 minut

La Penjà de Poals en el Corpus en Valencia

València celebra este cap de setmana els dies grans del Corpus Christi. Dies intensos on les tradicions seran les autèntiques protagonistes, i entre elles destaca un acte carregat d'identitat valenciana. Estem parlant de la 'Penjà de poals'. Es tracta d'un acte tradicional del Corpus de València que es realitza el dia previ a la celebració de la Cavalcada del Convit. Enguany, tindrà lloc el dissabte dia 1 de juny.

'La Penjà de poals' començarà a les 12.00 hores del dissabte als carrers Cabillers i Avellanes. Nombrosos poals es penjaran als balcons per a "atacar" als soldats del rei Herodes en la Cavalcada del Convit. Sens dubte, es tracta d'un dels moments més divertits que no et pots perdre. I és que litres i litres d'aigua es tiraran des dels balcons en una "batalla" d'allò més divertida, en la qual acabaran mullats tant els soldats, com les persones que s'acosten fins a estos carrers de la ciutat per a gaudir de l'espectacle.

D'esta manera, un dia abans, els Amics del Corpus pengen estos poals. L'endemà – el diumenge 2 de juny – a les 12.00 hores, arrancarà la Cavalcada del Convit. Es tracta d'una desfilada en la qual participaran personatges tan característics, com el Capellà de les Roques o la Moma. Així, l'orde de desfilada serà el següent: inicia el Capellà de les Roques, que convida a la festa, seguit dels 'nanos i gegants', que estan compostos per espanyols, turcs, gitanos i negres, que representen els continents d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, mentre que, en el cas dels nanos, el compondran sis personatges que, tocant unes grans castanyoles i acompanyats del tabal i la dolçaina, animaran als espectadors.

A continuació, serà el torn de la Moma, que representa la Virtut. La Moma sempre l'encarna un home que es vist de dama blanca, coronada de flors, que lluita contra els Momos, que representen els set pecats capitals i que, amb l'ajuda dels seus bastons, intentaran doblegar-la.

Imatge de la Moma de València

Després, arribaran altres representacions com 'La Dansa dels Cavallets o Morets', formada per huit xiquets vestits amb indumentària que recorda als turcs per a representar el seguici dels Reis d'Orient; 'Els Arquets', formada per huit xiquetes vestides de pastoretes; 'La Magrana', composta per ballarins que representen als jueus que, en acabar la dansa, rendixen acatament a l'Eucaristia; o 'Els Pastorets', unida a la representació del Misteri del Rei Herodes amb la Degollá, que reclamen aigua als veïns per a refrescar l'ambient.

Serà en eixe precís moment, durant la Degollà (que també marca el final de la cavalcada) quan els soldats del rei seran atacats des dels balcons amb els poals plens d'aigua.

El recorregut de la Cavalcada del Convit serà: plaça de Manises, el carrer Cavallers, plaça de la Verge, Micalet, plaça de la Reina, Cabillers, Avellanes i, finalment, plaça de l'Almoina. No obstant això, recorda que esta batalla de l'aigua tan sols es realitzarà als carrers Cabillers i Avellanes.

Però la programació del Corpus de València 2024 va molt més enllà. I és que durant tot el cap de setmana, la capital del Túria s'inundarà d'actes, com la mascletà en la plaça de l'Ajuntament del diumenge; o els concerts i desfilades en la plaça de la Verge de València. Este cap de setmana, no et perdes el Corpus Christi, una de les festivitats més esperades de l'agenda festiva de la ciutat.