Un total de 20 anys de treball, 270.000 atencions en menors, 41.169 hores de treball al costat de familiars i equips mèdics i més de 6.000 jornades d'intervenció. Aquest és el balanç de Payasospital, que l'ONG valenciana ha presentat aquest dimarts i que posar en relleu la seua labor per a oferir "una eina complementària en la recuperació de menors hospitalitzats i una intervenció terapèutica per als seus familiars".
"Les actuacions dels artistes són molt beneficioses perquè redueixen els nivells d'estrés i d'ansietat i milloren l'estat anímic revertint positivament en el seu estat de salut", ha afirmat el fundador i director artístic de Payasospital, Sergio Claramunt.
En aquestes dues dècades d'activitat, les actuacions terapèutiques de l'associació s'han desenvolupat principalment en les unitats d'Oncologia Pediàtrica, planta de Pediatria, UCI, Urgències Pediàtriques i Consultes Externes. Des del punt de vista sanitari, les atencions totals es reparteixen en un 67% en pacients aguts i un 33% a malalts crònics.
Aquestes atencions s'han concentrat majoritàriament en els vuit hospitals públics de referència de la Comunitat: La Fe, el Clínic i el Dr. Peset de València, l'Hospital General d'Alacant, l'Hospital General d'Elx, l'Hospital de Sant Joan, l'Hospital General de Castelló i l'Hospital de la Plana de Vila-real.
Així, atenent el volum d'intervencions, l'Hospital Clínic és el centre que major nombre d'actuacions acumula seguit de la Fe de València i de l'Hospital Dr. Peset. Entre 2004 i 2005, Payasospital va començar a col·laborar amb hospitals de les províncies de Castelló i Alacant. En aquest sentit, l'Hospital General de Castelló i el General d'Alacant compten amb aproximadament el mateix nombre d'intervencions seguides de l'Hospital de Sant Joan, La Plana de Vila-real i l'Hospital General d'Elx.
Cadascuna d'aquestes intervencions estan totalment professionalitzades, "tenim reunions prèvies amb l'equip sanitari per a conéixer l'estat en el qual es troba el xicotet i poder emmotlar-nos a les seues necessitats", ha assenyalat Claramunt.
Aquesta professionalització s'aconsegueix amb una formació permanent i contínua que inicialment es basa en més de 300 hores d'ensenyament multidisciplinari repartides en tres mesos de durada. Formació bàsica en medicina, normes d'higiene en els hospitals, funcionament d'un hospital i la seua jerarquia, introducció a la psicologia, recursos artístics, cursos avançats en clown, metodologia i observació del treball de pallassos sènior de l'associació, componen la formació específica bàsica.
AGRAÏMENT A LA SOLIDARITAT DE LA GENT
Encara que en les dues últimes dècades les atencions han experimentat un increment gradual fins a arribar a un màxim de 27.833 l'any 2008, entre l'any 2012 i 2015 Payasospital va perdre més de la meitat de les seues donacions i va reduir a 6.700 el nombre de les seues intervencions. "Vam estar a punt de cessar l'activitat per falta de recursos, però vam fer pública la nostra situació i tant particulars com a empreses es van bolcar amb nosaltres. Gràcies a la solidaritat de la gent hui podem seguir repartint somriures entre els xicotets amb més il·lusió que mai", ha recordat el fundador de l'ONG.En 2018 i comparat amb l'exercici anterior, Payasospital preveu un augment del 52% en el nombre d'intervencions terapèutiques en menors ingressats i els seus familiars. Aquest increment s'explica perquè l'entitat ha augmentat la seua freqüència de visites en diversos hospitals: passant de vuit a 16 dies al mes en el cas de la Fe i de vuit a deu en l'Hospital General d'Alacant. En aquest sentit, Payasospital ha començat a treballar en els quiròfans de l'Hospital General d'Alacant acompanyant al menor fins a moments abans de la seua operació i en la Unitat de Nounats de la Fe. En total, en el que va d'any l'entitat ha sumat 16 intervencions més al mes, fins a arribar a un total de 62 visites mensuals, la qual cosa possibilita visitar a 2 mil menors hospitalitzats.
REPTES DE FUTUR
Com a reptes de futur l'ONG vol doblegar el nombre de parelles de pallassos que col·laboren en l'Hospital la Fe per a poder donar assistència dues vegades per setmana en cada servei. D'altra banda, es planteja augmentar el nombre de dies de visita en els hospitals de referència de la Comunitat i realitzar el programa de quiròfan en l'Hospital Clínic, la Fe i Dr. Peset.A més, l'entitat planeja donar cobertura als centres hospitalaris comarcals que així ho han sol·licitat. "Volem arribar a tots aquests serveis, encara que açò depén en gran manera de la nostra capacitat per a aconseguir uns ingressos estables que no depenguen exclusivament del cicle econòmic que estiguem vivint", ha assenyalat Claramunt.
Amb l'objectiu de visibilitzar la labor de l'ONG, Payasospital ha organitzat una gala benèfica pel seu 20 aniversari. Sota el nom, 'Vint de Festa', l'ONG ha dissenyat una actuació que se celebrarà dissabte que ve 29 de desembre en el Palau de la Música. Amb açò, l'ONG podrà sufragar part de les despeses que suposen les assistències previstes per a 2019.
Aquest espectacle clown músic-teatral començarà a les 19.30 hores i en ell participaran 26 pallassos i pallasses de l'ONG. El Palau de la Música ha cedit les seues instal·lacions a Payasospital per a l'esdeveniment i ha posat a la venda les entrades a través de la seua pàgina web.
Així mateix, el dia anterior i durant el mateix dia 29, els jardins del Palau acolliran un programa d'activitats familiars programades també per l'ONG que inclouen tallers lúdics i educatius, música o castells inflables, entre altres. Aquestes activitats paral·leles estaran obertes al públic general.