València

Patraix, sense ajuda econòmica per a les festes populars en el 30 aniversari

L'Ajuntament ha traslladat a l'Associació Veïnal de Patraix que estan buscant una solució, però a dos mesos de les festes continuen sense notícies

1 minut

Actuació en les Festes Populars de Patraix de 2017

L'Ajuntament de València concedia una subvenció de 15.000 euros a les Festes de Patraix, declarades Festes d'Interés Turístic Local, que servia per a secundar i reconéixer l'esforç dels veïns i veïnes per mantindre viva una tradició que data de 1930. Fins ara. El regidor de Compromís a l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha denunciat que el nou equip de govern haja decidit retirar esta ajuda econòmica per a les festes populars de Patraix.

"Com ha confirmat la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, descarta mantindre el conveni d'ajudes de 15.000 € a l'Associació Veïnal de Patraix, recuperadora i promotora d'una festivitat que, en 2023, va obtindre la declaració com a Festa d'Interés Turístic Local. Ara, l'equip de Catalá els obliga a optar a una suposada línia d'ajudes festives que, a menys de dos mesos de la festa, encara no ha sigut ni convocada, i que afecta bona part de les festes més modestes de la ciutat i que més suport necessiten".

D'esta manera, Fuset considera "discriminatori" que "s'eliminen estes ajudes a unes festes populars quan s'incrementen ajudes en algunes festes religioses". En este sentit, el regidor de Compromís ha recordat que "les festes populars de Patraix són un referent pel que fa a la gestió de l'activisme cultural i festiu en els barris, implicant el veïnat i a moltes altres entitats. Retirar l'aportació econòmica del conveni municipal és una mostra de sectarisme de Catalá i un pas arrere en el reconeixement institucional que mereixen".

Festes populars al barri de Patraix, a València

Per part seua, el president de l'Associació Veïnal de Patraix, Toni Pla, ha assenyalat a este diari que des de l'Ajuntament de València els han assegurat que "estan estudiant alguna solució perquè no ens quedem sense ajuda". Però a dos mesos de l'inici de les festes, seguixen sense saber res. "Confiem que ens donen una solució perquè, en cas contrari, no podrem fer tot el que teníem pensat. A més, enguany, que volem que siga més especial perquè celebrem el 30 aniversari de la recuperació de les festes populars".

Per al president de l'associació veïnal, "és incomprensible que ens excloguen d'unes ajudes que van dirigides exclusivament a l'organització de les festes d'un districte de barri, d'un antic poble de València. Són les festes de tots, i la gent ja té eixa data marcada en el calendari. I encara que és una ajuda xicoteta, perquè tot val molts diners, ens permet costejar la il·luminació del carrer o els focs artificials, per exemple".

Finalment, Toni Pla ha volgut posar l'accent en la importància que tenen estes festes per a la ciutat de València. "Són un exemple de tradició, però també de cultura festiva i un atractiu turístic. Si no haguera sigut per l'esforç veïnal, estes festes hagueren desaparegut. Per tant, creiem que és deure de l'Ajuntament ajudar-nos a mantindre vives les tradicions". Així, Pla assegura que "continuarem reclamant que, per al pròxim anys, se'ns torne a incloure en els convenis d'on no se'ns hauria d'haver tret".

Història de les Festes Populars de Patraix

Des de la dècada dels 70 del segle passat, l'Associació Veïnal de Patraix es va plantejar com a objectiu recuperar les seues Festes Populars per a restaurar el patrimoni històric i cultural del barri que havia sigut població independent fins a 1870. Ja a principis dels anys 90, les primeres festes tenien lloc al carrer Salabert, on l'Associació Veïnal sol·licitava la col·laboració dels comerços per a donar suport a les reivindicacions del barri. Entre les situacions que es denunciaven llavors figurava, per exemple, que Patraix es trobava aïllat de la línia ferroviària o que la séquia de Favara, que en molts llocs estava descoberta, era un risc per a la població infantil.

En l'actualitat, les festes marquen la vida social de barri. Cada mes d'octubre, la plaça del barri s'inunda de cultura i tradicions populars. Així, arranquen amb un pregó, a càrrec d'una figura pública reconeguda de la societat valenciana, que dona pas a una programació pensada per a tots els públics i que busca sempre la implicació dels veïns i veïnes.

Per tot això, estes festes populars són considerades un model quant a la gestió de l'activisme cultural en els barris i constituïxen una innovació en la gestió cultural des de l'intercanvi d'experiències i la col·laboració transversal de diferents sectors.

Com conta el president de l'associació veïnal, Toni Pla, "encara hi ha gent gran en el barri que es van conéixer en eixes revetles". És per este motiu pel qual, des de la seua recuperació, la implicació dels veïns i veïnes en la participació de les festes és inigualable.

Enguany, com ha avançat Pla, "celebrarem les festes del 4 al 13 d'octubre de 2024. En esta ocasió, hi haurà dos fils conductors clars: d'una banda, la sostenibilitat arran de la capitalitat verda mundial que ostenta la ciutat des de gener; i per un altre, la celebració dels 30 anys de recuperació de les nostres festes populars".