El Palau de la Música de València invertirà 6.400.000 euros en la millora de les instal·lacions

Guardar

Palau de la Música de València. Imatge: Visit Valencia
Palau de la Música de València. Imatge: Visit Valencia

El Palau de la Música de València invertirà 6.400.000 euros en la millora de les instal·lacions, en col·laboració amb els Serveis Centrals Tècnics de l'Ajuntament de València. Així, els treballs se centraran en la millora de l'accés a camerinos, evitar noves inundacions en el vestíbul de l'edifici annex al principal i millorar les instal·lacions en les dues edificacions que componen el complex cultural.

D'esta manera, l'auditoria tècnica realitzada per l'equip director de les recents obres de rehabilitació –Santatecla Arquitectos– ha assenyalat les actuacions necessàries addicionals al projecte finalitzat en 2023, que es va centrar en la rehabilitació integral de la façana, la millora de l'eficiència energètica i la reobertura de l'edifici al públic. Entre altres treballs, el nou pla abordarà millores en les instal·lacions de l'edifici de 1987 i donarà solució a les filtracions d'aigua que dificulten l'ús de l'ampliació de 2002.

El cost total estimat de les actuacions necessàries ascendix a 6.400.000 euros. En una primera fase, es proposa una actuació urgent per a evitar l'entrada d'aigua en l'accés a la segona edificació –sales d'assajos i seu administrativa de l'OAM–, per un import de 239.570,56 euros. Actualment, es disposa d'un crèdit de 500.000 euros en el capítol d'inversió del Palau, destinat a diverses actuacions incloses en el Pla Anual de Contractació de 2024.

Després de la recepció de l'auditoria tècnica, la direcció del Palau ha llançat la invitació a tres empreses per a la redacció del projecte i la direcció d'obra. S'han rebut ja tres ofertes i l'adjudicació és imminent. A més, s'està estudiant la possibilitat de realitzar un contracte de gestió anticipada per a la redacció del projecte i direcció d'obra que contemple tota l'actuació pendent. D'eixe mode es podrà començar amb la tramitació administrativa al més prompte possible i això permetrà acurtar els terminis d'execució.

Vicente Llimerá, director del Palau de la Música, ha subratllat la importància d'este nou pla d'adequació que optimitzarà el rendiment de l'edifici. Llimerá ha afirmat que "en este moment, ja podem gaudir d'unes instal·lacions millorades a les sales de concerts, gràcies a una sèrie d'actuacions que hem pogut escometre fruit del suport decidit de l'alcaldessa María José Catalá per esta institució".

En este sentit, Llimerá ha afegit que "resulta inconcebible que no s'haguera actuat perquè són deficiències que venen d'anys anteriors, i ara és fonamental seguir avançat perquè el Palau de la Música siga definitivament un espai òptim per a la música i la cultura a València", ha afirmat.

Esquema temporal d'accions desenvolupades en el Palau de la Música de València amb la planificació actual per a solucionar els problemes de filtracions, futures millores i altres adequacions.

1. Inauguració del primer edifici (1987)
• Inclou les sales Iturbi, Rodrigo, Lucrecia Bori, i Martín i Soler.
• Alberga la seu administrativa de l'Oficina Tècnica de l'Orquestra de València i diversos espais com una sala d'exposicions i el Hall de Tarongers.

2. Inauguració del segon edifici (2002)
• Conté la sala d'assajos García Navarro, el restaurant Llit del Túria, i la seu administrativa de l'O.A. M. Palau de la Música, Congressos i Orquestra de València.

3. Redacció del primer projecte d'adequació de l'edifici de 1987 (2021)
• Enfocat en la rehabilitació de la façana, millora de l'eficiència energètica i reobertura de les sales de concert de l'edifici de 1987 al públic.

4. Finalització de les obres del primer projecte d'adequació (octubre de 2023).
• Millores en diverses àrees de l'edifici de 1987: façanes, falsos sostres de les sales de concerts i millora de l'eficiència energètica.
• Alguns problemes greus de filtracions en l'edifici de l'ampliació 2002 van quedar fora de l'abast d'este projecte.

5. Realització de l'auditoria tècnica del conjunt dels dos edificis (desembre de 2023-febrer de 2024)
• Duta a terme per l'equip de Santatecla Arquitectos.
• Identificació de problemes que requerixen un nou projecte d'adequació.

6. Aprovació del Pla Anual de Contractació (25 d'abril de 2024)
• Crèdit disponible: 500.000 euros.
• Inclou la redacció del projecte i la direcció d'obra per al vestíbul de l'edifici del personal tècnic.

7. Proposta del nou pla d'inversió i actuació (2024).
• Cost total estimat: 6.400.000 euros.
• Actuacions prioritàries, per seguretat, per a evitar l'entrada d'aigua en el vestíbul de l'edifici de personal (edifici de 2002).
• Import inicial d'estes primeres actuacions: 239.570,56 euros.

8. Llançament de la invitació a tres empreses per a la redacció del projecte i direcció d'obra (juny de 2024)
• Recepció de tres ofertes.
• Adjudicació imminent del contracte per a la redacció del projecte i direcció d'obra (juliol de 2024).
• Cost del contracte menor de redacció i direcció (sense IVA): 14.900 euros.
• Honoraris de redacció (amb IVA): 18.029 euros.

9. Reserva del crèdit amb càrrec a la dotació de 500.000,00 € del capítol 6 (juliol de 2024)
• Import: 95.828,22 euros (40% de 239.570,56 euros), total previst per a l'actuació en l'entrada de personal de l'edifici (apartat 2.2 de l'auditoria tècnica) per a finançar les actuacions previstes en el 2024.

10. Planificació de les obres a realitzar (2024-2025)
• Solució d'inundacions en el vestíbul de l'edifici ampliat. Previsió de tres mesos d'actuació a partir de finals de desembre de 2024.

11. Llançament d'un contracte de gestió anticipada per a la redacció del projecte i direcció d'obra per a la resta de l'actuació completa.
• Cost del contracte de gestió anticipada de redacció i direcció (sense IVA): 398.888,76 euros.
• Honoraris de redacció (amb IVA): 482.655,40 euros.

• Total PEM d'obres estimades: 4.316.734,22 euros.
• Cost total per a licitar l'obra (amb GG, BI i IVA): 6.215.665,60 euros.

Destacats