"Ens quedem al carrer": la PAH alerta que moltes famílies estan expulsades del dret a l'habitatge

Els dies 15 i 16 de juliol hi ha programats dos desnonaments que deixaran a dues famílies senceres al carrer: "demanem que ens emparen, que no ens deixen com a animals al carrer"

Guardar

La PAH amb els afectats pels desnonaments
La PAH amb els afectats pels desnonaments

El problema de la vivenda torna a mostrar la seua pitjor cara. Els dies 15 i 16 de juliol hi ha programats dos desnonaments que deixaran al carrer a María Dolores Pisa i a Ramón i Carmen, dos pensionistes de 80 i 75 anys. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de València demanava, este dilluns, una reunió amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i ho fa de nou, este dimarts, amb l'alcaldessa de València, María José Catalá. "Es neguen a parlar amb nosaltres, a buscar solucions a un problema que afecta a tota la societat, no sols a les persones més vulnerables. I, per descomptat, no consentirem que es produïsquen més desnonaments", assenyalaven des de la plataforma en una concentració convocada en la plaça Manises de València.

Des de la PAH proposen que la Comunitat Valenciana aplique un pla de xoc – com ja ocorre en altres comunitats autònomes, com Catalunya – en la qual l'administració pública es convertix en la titular d'un contracte de lloguer social en el qual les famílies assumixen entre un 25% i un 30% del preu del lloguer, més els subministraments, i la Generalitat assumix la resta. Es tracta del programa LlogAD que, com afirmen, "hem parlat amb alguns fons voltor i ens han dit que l'acceptarien".

Per això, pregunten des de la plataforma: "si ja s'ha aplicat en altres autonomies paralitzant més de 2000 desnonaments, per què som menys els valencians? El problema de la vivenda és un problema real, que ha de ser prioritari i que ha d'eixir d'estratègies polítiques o de relats molt fàcils, com que només es tracta d'ocupacions". I afigen des de la PAH, "no és una novetat que els preus dels lloguers són desorbitats. Hi ha famílies que estan treballant i que tampoc poden fer front als preus del lloguer, però si damunt no tenen una nòmina estan directament expulsats del dret a la vivenda".

És el cas de María Dolores Pisa – té data de desnonament per al pròxim dilluns 15 de juliol – "hem aconseguit paralitzar-los tres vegades per la pressió mediàtica, però no sabem què ocorrerà esta vegada. No volem ens en volem anar sense una solució"; o el de Ramón i Carmen (de 80 i 75 anys) amb data de desnonament per al dimarts, 16 de juliol: "demanem que ens empare la justícia, i que no ens deixen com a animals al carrer".

També hem conegut el cas de Carmen i Vanesa, ambdues a l'espera que els anuncien la data de desnonament. Vanesa ha tingut un juí per ocupació. Segons conta, "he sol·licitat una vivenda a l'Ajuntament de València i a l'EVha (Entitat Valenciana d'habitatge i sòl), estic cobrant la Renda Valenciana d'Inclusió i amb això no puc costejar-me el preu d'un lloguer. Què puc fer?". Ambdues tenen, a més, fills menors a càrrec seu.

La PAH sol·licitant parlar amb el president de la Generalitat
La PAH sol·licitant parlar amb el president de la Generalitat

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de València han informat que aniran donant a conéixer les ubicacions dels pròxims desnonaments a través de les seues xarxes socials. "No permetrem que se'n vagen de les seues cases. I si els polítics no mouen fitxa, estaran sent còmplices que estes persones es queden al carrer. Per defendre els interessos especulatius, estan soscavant el dret a la vivenda de les persones, perquè cal recordar que ni propietaris ni immobiliàries lloguen a persones sense nòmina o pensionistes", han conclòs. Totes estes vivendes són de fons voltor.

La turistificació i el mercat immobiliari

Els efectes que la turistificació està tenint sobre el mercat immobiliari són innegables: d'una banda, la reducció de vivenda que es destina, ara, a apartaments turístics; i per un altre, uns preus desorbitats que dificulta, encara més, l'accés a la vivenda. "Hi ha hagut veïns que han sigut expulsats de les seues cases perquè els propietaris volien convertir-ho en allotjaments turístics, i han vist com, amb la seua pensió, era inviable accedir a una nova vivenda de lloguer en el seu barri; el mateix ocorre amb els joves, perquè compartir pis amb 5 o 6 persones més, no és tindre una vivenda", assenyala María José Broseta, presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València.

Un punt de vista que també compartixen des de les entitats veïnals de la Saïdia que han denunciat que "segons les dades dels principals portals immobiliaris, llogar un pis en la Saïdia, actualment, costa 300 euros més de mitjana que en 2021, la qual cosa suposa un augment del 50 % en només tres anys. Així mateix, els apartaments turístics han augmentat la seua presència en un 30%, sense comptar amb l'oferta il·legal, que es multiplica setmana a setmana".

Per part seua, des de l'Ajuntament de València no sols s'ha suspés, durant un any, les llicències per a obrir nous apartaments turístics; sinó que, a més, s'està accelerant la construcció de vivendes a la ciutat que es destinaran a lloguer assequible. "La vivenda pública i assequible és una prioritat per a este Ajuntament i, per això, hem accelerat tots els mecanismes i desbloquejat els projectes, enfront de la incapacitat de l'anterior equip d'impulsar un pla de vivenda amb determinació i certeses", ha afirmat María José Catalá, qui ha recordat que al març el govern va activar la primera sol·licitud de desemborsament del BEI (Banc Europeu d'Inversions) per import de 10 milions d'euros.

En este sentit, l'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament activarà el segon préstec de 17 milions del BEI per a licitar la construcció de 90 noves vivendes per a lloguer assequible al carrer Les Moreres, 21 (Quatre Carreres). Este bloc de cases té un import previst de 22.856.158,50 € i la llicència està concedida des del 4 de desembre de 2023.

Destacats