28 de juny, i com cada any, capitals, províncies, municipis i fins i tot zones rurals es tenyeixen de colors per a commemorar l'Orgull LGTB+, data assenyalada, cada any més, carregada de reivindicacions, lluites i un posicionament cada vegada més fort davant el discurs de l'extrema dreta, però últimament també, un crit a aquests nous argumentaris polèmics que tant han indignat al col·lectiu trans, col·lectiu que enguany ha pres les regnes d'aquesta lluita per a dir a viva veu que estan per a quedar-se.
Tres mesos de confinament i tres mesos de parada en gairebé tots els sectors menys les agressions LGTBfòbiques, les quals no han parat. Durant tot aquest temps, les agressions LGTBfòbiques s'han traslladat a les xarxes socials i també s'han produït en els entorns domèstics, on les ha sofert especialment la joventut LGTB+ les famílies de la qual no accepten la seua condició i on existeixen casos de doble confinament en aquesta època de pandèmia coronavírica.
L'Orgull LGTB+ es fa més necessari com més s'estenen els discursos d'odi, i d'aquesta manera, el col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals de València, Lambda assegura que "ara legitimats per tots els partits no progressistes que tracten de fer-nos retrocedir, fins i tot en el si d'allò espais que no fa molt temps semblaven espais segurs com el PSOE".
Enguany, l'empresa publica Correus ha pintat des de furgonetes, seus, bústies i segells de la icona més representativa del col·lectiu LGTB+, els sis colors de la seua bandera. Açò, ha suposat la inversió total d'uns 12.500 euros que, segons han informat fonts pròximes a l'empresa pública de missatgeria i paqueteria, l'impacte generat ha aconseguit ja el mig milió d'euros. És sorprenent com la quantitat de 12,500 euros d'inversió en homenatge al col·lectiu LGTB+ és vista com un malbaratament per a certs grups i partits polítics quan altres campanyes com la del consistori madrileny, encapçalat pel polític del Partit Popular, José Luis Martínez-Almeida, va gastar en banderes espanyoles 50.000 euros en només cinc mesos.
La polèmica sorgida en les xarxes socials a causa de la presentació del nou argumentari "feminista" del partit socialista, no ha passat desapercebuda de portes endins del col·lectiu LGTB+, i d'aquesta manera, Lambda declara que "en un partit que històricament s'ha caracteritzat per defensar les llibertats i els drets humans, estem veient actituds transfòbiques que atempten contra l'autodeterminació de gènere de les persones trans". Tota aquesta arenga política "no fa més que justificar els discursos d'odi de l'extrema dreta" que després té una resposta directa "amb accions violentes contra el nostre col·lectiu en forma de pintades, d'insults en les xarxes i fins i tot d'agressions verbals i físiques al carrer", assegura el col·lectiu.
"Fonamental" és la paraula que tria Lambda per a definir la continuïtat de la visibilitat i el fet d'ocupar les xarxes, per a així, "recuperar l'espai públic que ens pertany com a part de la societat". De la mateixa manera, el fet que l'Orgull 2020 toque fer-lo en un entorn digital, no és cap impediment, ja que aquest espai ofereix les opcions més segures en el context de pandèmia mundial en el qual vivim. "Intentem actuar amb responsabilitat social, però amb la mirada sempre posada en quins són els nostres objectius i les nostres metes, reivindicant sempre que els drets de les persones LGTB+ són Drets Humans i, per tant, no negociables", insisteix el col·lectiu, al que afegeixen "Llei Estatal LGTBI ja!".
"La meua germana és trans", "El meu oncle és gai", "La meua àvia és lesbiana", "El meu pare és trans" o "La meua parella és bisexual", són algunes de les expressions que apareixen en els cartells de la campanya posada en marxa enguany pel Consell per a commemorar el dia d'avui, el 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. D'aquesta manera, sota el lema 'Sense complexos', es busca reivindicar que "totes les maneres de ser i d'estimar tenen cabuda en la societat valenciana".