Si bé encara no ha arribat l'estiu com a tal, la calor ja és present a la ciutat de València des de fa unes setmanes. Durant el mes de maig passat es van registrar temperatures molt elevades, arribant fins i tot a fregar els 40° en alguns moments del dia. És, per tant, més necessari que mai, recordar on es troben les fonts PUSDAR d'aigua filtrada i refrigerada repartides per tota la ciutat de València.
Aquesta iniciativa va nàixer de la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, amb el propòsit de reduir dràsticament el consum d'aigua embotellada a la ciutat de València, ja que, segons l'entitat municipal, el 60% dels valencians i valencianes consumia aigua embotellada a la fi de 2021. Una xifra molt alta que té greus conseqüències per al medi ambient i que també és desfavorable econòmicament per als ciutadans i ciutadanes: "una família de quatre membres que beu aigua de l'aixeta s'estalvia més de 500 euros a l'any enfront d'una que consumeix aigua embotellada", va declarar fa uns mesos Elisa Valía, regidora del Cicle Integral de l'Aigua.
Va ser a partir de 2020 que es va començar amb la instal·lació d'aquestes fonts d'aigua filtrada. Al principi se'n van disposar quatre, situades en la plaça de l'Ajuntament, el passeig de la Malva-rosa, la Ciutat de les Arts i les Ciències i als Jardins de Vivers. Més tard, i arran d'una proposta dels pressupostos participatius Decidim VLC 2020-2021, es va aprovar la instal·lació de 18 més distribuïdes per Quatre Carreres, Campanar, Patraix, Benicalap, l'Eixample i Benimàmet.
Aquestes fonts compleixen amb tots els requisits sanitaris, ja que estan destinades a emplenar botelles d'ús personal i els usuaris i usuaris no entren en contacte en cap moment amb el canó d'aigua, perquè compten amb un sensor que activa el doll d'aigua en percebre el moviment.
Valía assegura que l'aigua de l'aixeta és, sens dubte, la millor opció i que genera beneficis positius tant individualment com per al medi ambient: "el foment del consum d'aigua de l'aixeta de València és una línia de treball fonamental per a l'Ajuntament de València, perquè sabem que és una peça important en el conjunt d'accions per a mitigar i frenar els efectes del canvi climàtic", va assegurar la regidora i presidenta de l'EMSHI.
On estan situades?
1. Plaça de l'Ajuntament.
2. Passeig de la Malva-rosa.
3. Antic llit del riu Túria, al costat de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
4. Vivers.
5. Encreuament del carrer Jerònim Muñoz amb Avinguda Gaspar Aguilar i carrer Jesús.
6. Encreuament del carrer José Capuz amb el carrer Pedro Aleixandre.
7. Avinguda Pius XII, 62.
8. Camí de Montcada, 76-2.
9. Encreuament de l'avinguda Equador amb l'avinguda Llevant VOSTÉ
10. Encreuament de l'avinguda Mestre Rodrigo amb l'avinguda General Avilés.
11. Avinguda Corts Valencianes, 42.
12. Carrer Góngora, 3.
13. Avinguda del Regne de València, 28.
14. Carrer de l'Almirall Cadarso, 12.
15. Carrer del Pintor Salvador Abril, 30.
16. encreuament de carrer Cadis amb carrer Reina Donya María.
17. Encreuament de l'avinguda Gaspar Aguilar amb Campos Crespo.
18. Carrer Mestre Bellver, 1.
19. Encreuament de la carretera Font de Sant Lluís amb avinguda de la Plata.
20. Avinguda d'Estimat Granell Mesado, 28.
21. Encreuament del carrer de Joaquim Benlloch amb el carrer Oltá.
22. Plaça Escultor Pastor.
Ara també en Google Maps
Per a tindre-les localitzades i més a l'abast l'usuari de Twitter @JohnnieAlemania ha estat agregant les fonts a Google Maps. Tant la mateixa regidora Elisa Valía com l'Ajuntament de València, han agraït la col·laboració i la difusió, i han assegurat que continuen treballant per a ampliar la xarxa de fonts per tots els barris de la ciutat.