L'espera ha acabat. Després d'un llarg període sense eclipsis solars destacats, la Comunitat Valenciana es prepara per a un insòlit "tren" de quatre eclipsis en menys de tres anys, un fenomen astronòmic poc comú que permetrà als amants del cosmos presenciar els tres tipus d'eclipsis de Sol existents: parcial, total i anular.
L'inici del festí astronòmic
El primer eclipsi d'este cicle especial tindrà lloc este dissabte 29 de març, quan un eclipsi parcial de Sol podrà observar-se a València i en altres parts d'Espanya. Segons la web especialitzada en eclipsis timeanddate.com, l'esdeveniment començarà a les 10.54 hores, aconseguirà la seua màxima esplendor a les 11.42 hores, quan la Lluna cobrirà una quarta part del diàmetre solar, i finalitzarà a les 12.31 hores. Gràcies al seu horari matinal, el Sol estarà a una altura considerable en el cel, facilitant la seua observació.
Dos eclipsis totals en menys d'un any
L'esdeveniment més espectacular d'esta sèrie d'eclipsis es produirà el 12 d'agost de 2026. En eixa data, un eclipsi total enfosquirà per complet el cel en gran part del nord d'Espanya. En la Comunitat Valenciana, la província de Castelló i el nord de València gaudiran de la total foscor momentània del Sol, mentre que al sud de la línia Cullera-Requena l'eclipsi serà parcial.
Tan sols un any després, el 2 d'agost de 2027, un altre eclipsi solar total tornarà a ser visible des de territori espanyol. Este doble esdeveniment és històric, ja que l'última vegada que Espanya va presenciar un eclipsi total de Sol va ser en 1905. Per això, estes dates s'han convertit en una fita imperdible per als astrònoms i afeccionats.
El cicle culminarà amb un eclipsi anul·lar el 26 de gener de 2028. En esta mena d'eclipsi, la Lluna no aconseguix cobrir completament el Sol degut a la seua major distància de la Terra, deixant visible un "anell de foc" al voltant de la seua silueta.
Un esdeveniment especial per a gaudir de l'eclipsi
Amb motiu de l'eclipsi parcial d'aquest dissabte 29 de març, el Museu dels Ciències ha preparat una sèrie d'activitats gratuïtes destinades a acostar el fenomen astronòmic al públic general. L'activitat principal serà l'observació guiada de l'eclipsi, amb telescopis especialitzats instal·lats en el Passeig de Xiprers. Estos dispositius permetran contemplar no sols l'eclipsi, sinó també altres detalls del Sol, com a taques solars i flamerades.
Per a garantir la seguretat dels observadors, els telescopis comptaran amb filtres especials de llum visible i de tipus H-alfa. A més, es projectarà en una pantalla gran blanca la imatge en temps real de l'eclipsi, permetent que tots els assistents gaudisquen de l'esdeveniment sense riscos.
Els experts del Museu dels Ciències també oferiran conferències i trobades en els quals s'explicaran els detalls dels eclipsis solars i altres fenòmens astronòmics que podrem presenciar en els pròxims anys.
Una oportunitat irrepetible
Els pròxims tres anys seran una autèntica festa astronòmica en la Comunitat Valenciana. Amb un eclipsi parcial este març, dos eclipsis totals en 2026 i 2027, i un eclipsi anul·lar en 2028, els amants de l'astronomia tenen una cita ineludible amb el cel.