València

On comprar els millors dolços de Sant Dionís a València?

Descobrix la millor pastisseria on comprar els tradicionals massapans del 9 d'Octubre a València

1 minut

Mocadorà. Imatge d'Àlex Oltra

S'acosta la celebració del 9 d'Octubre i una de les tradicions és comprar la Mocadorà, composta pels dolços típics de Sant Dionís. Així, la Pastelería Galán s'ha alçat amb el premi a la Millor 'Mocadorà" 2024 per la qualitat, sabor i varietat d'estos dolços de massapà artesanals, en la 43 edició del Concurs de Sant Donís, organitzada pel Gremi de Forners i Pastissers de València, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València.

Per part seua, el Horno Pastelería Cuenca, guanyador del primer premi dins de la modalitat d'Ornamentació Comercial, ha destacat per la seua originalitat i creativitat en el disseny composició i presentació artística del seu aparador.

El Concurs de Sant Donís, que cada any, com a tradició, organitza el Gremi de Forners i Pastissers de València, és l'únic concurs en la Comunitat Valenciana que compta ja amb 43 edicions. Un certamen que posa el focus en estos dolços artesans que, cada 9 d'octubre, copen els aparadors dels establiments agremiats; així com una mostra del compromís, tant dels professionals de la pastisseria com de la població, amb la tradició artesanal valenciana entorn d'esta festa i als productes típics de la regió.

Primer Premi Millor Mocadorà Pastelería Galán

La 43 edició del Concurs de Sant Donís ha comptat amb la participació d'una varietat d'establiments agremiats que han presentat les seues elaboracions davant un jurat format per mestres pastissers, representants de les associacions de consumidors, AVACU, Tyrius i Unió de Consumidors; representants de l'Escola de Belles Arts i premsa especialitzada.

Com explica Laura de Juan, secretària general del Gremi de Forners i Pastissers de València, "cada edició, el jurat té més complicada prendre una decisió donada la gran qualitat de les elaboracions. Cadascuna d'elles representa una mostra de la qualitat i de l'extraordinari talent i professionalitat dels pastissers artesans".

"És gràcies a la seua passió per este ofici i a l'esforç diari que esta tradició es manté viva, celebrant no sols les nostres arrels, sinó també l'art i la gastronomia que definix a la nostra regió", subratlla Laura de Juan.

Tradició de Sant Dionís

Cada 9 d'octubre, València celebra Sant Dionís, el seu particular Sant Valentí, una data que, a més, coincidix amb el Dia de la Comunitat Valenciana.

En este dia, és tradició que els enamorats demostren el seu amor a les seues parelles amb la tradicional 'Mocadorà', una safata de dolços de massapà, elaborats a mà, reflex de la creativitat dels artesans locals i una obra d'art gastronòmica.

La tradició de la mocadorà, que es remunta al segle XIII, té les seues arrels en la prohibició imposada pels Decrets de Nova Planta després de la Guerra de Successió. Estos decrets prohibien als valencians celebrar l'entrada de Jaume I a la ciutat de València el 9 d'octubre, que fins llavors es commemorava amb el llançament de petards. En resposta, els confiters de l'època van idear dolços en forma de petards, coneguts com a "piulets" i "tronadors", que han perdurat com a símbols de la festivitat.

La creativitat dels confiters no es va detindre ací. També van començar a elaborar massapans amb forma de fruites i hortalisses, en homenatge a la fertilitat de l'horta valenciana i com a referència al costum dels moros de regalar hortalisses a Violante d'Hongria, esposa de Jaume I. Des de llavors, els homes regalen estos dolços embolicats en un mocador, mantenint viva una tradició que, segle rere segle, continua emocionant als valencians.

Etiquetes: