La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat la creació de l'Oficina Antiocupació i el desenvolupament del protocol que regirà el seu funcionament. La nova entitat prestarà el suport necessari en els casos en què es produïsquen delictes d'usurpació i ocupació d'habitatge.
El portaveu del govern local, el regidor Juan Carlos Caballero, ha explicat que la Junta ha acordat hui iniciar els tràmits pertinents per a constituir la nova entitat municipal, que quedarà integrada en la Secció Administrativa Centralitzada de la Policia Local. Tal com ha avançat Caballero, l'acord de la Junta inclou també la creació del protocol necessari per al funcionament de l'oficina.
La finalitat de la nova oficina municipal és, tal com s'assenyala en la moció impulsora aprovada per la Junta, "prestar i agilitzar, amb la major seguretat jurídica possible, el suport que requerixen els veïns de València per a canalitzar les accions que els corresponga i que els permeta iniciar els tràmits per a la celebració dels juís ràpids".
Caballero ha explicat que esta iniciativa s'emmarca "en la política de vivenda que està impulsant l'alcaldessa de València, que és construir i afavorir la vivenda pública a través del Pla + Vivenda, amb més de 1.000 vivendes a la ciutat a preu assequible per als valencians, en el qual ja s'han entregat més de 160 vivendes".
L'Ajuntament, al servici dels propietaris afectats
L'edil ha assenyalat que l'ocupació "és un problema real i global de tot Espanya pel marc jurídic que hi tenim", i ha oferit dades "d'intervencions de la Policia Local al voltant d'estes situacions a la ciutat: en 2023 van ser 796 actuacions; en 2024, 810; i en el que duem d'any 2025, 144". "Per tant, és un problema in crescendo", ha assegurat, i ha criticat que "en l'àmbit nacional hi ha una certa relaxació o una certa comprensió cap a qui ocupa il·legalment una vivenda". "Estes xifres demostren –ha assegurat- que, per descomptat, a València, la Policia Local està actuant contra un problema real davant el qual no podem quedar-nos de braços plegats".
"Hem vist que hi ha un augment –ha continuat el regidor- i per, això, encara que foren 5, 13 o 17 les vivendes, nosaltres hem de garantir sempre la seguretat jurídica a la nostra ciutat perquè això està llevant vivendes que podrien estar al servici de la gent que vol llogar".
"El que pretén l'Ajuntament amb esta oficina és posar-se al servici de la ciutadania que patix un cas d'ocupació il·legal en una vivenda de la seua propietat, bé, perquè han entrat donant-hi una puntada a la porta, o bé perquè s'ha deixat de rebre la renda d'una vivenda en lloguer, i el propietari vol recuperar-la". "El que farà l'Ajuntament és posar-se al servici d'estes persones afectades i facilitar-les totes aquelles labors administratives per a agilitzar les accions a desenvolupar per a poder recuperar eixa vivenda, i que es puga celebrar un juí ràpid", ha continuat Juan Carlos Caballero, qui ha subratllat que l'objectiu de l'oficina és "prestar tot el suport i tota la col·laboració tècnica i jurídica al propietari que ha patit una ocupació legal en un pis que ha heretat, o que en el pis que tenia en lloguer han deixat de pagar-li".
Per això, ha defés la necessitat de "que hi haja un mercat regular del lloguer, ja que la major oferta també reduïx o conté el preu de la vivenda, de lloguer o de compra". En este context, s'ha referit a l'Infobaròmetre Municipal, "que reflectix que un de cada quatre pisos buits a la ciutat no ix a lloguer, justament per por, per temor a l'ocupació il·legal", ha assegurat. "Per tant, el que donarem és seguretat jurídica, i direm que estem junt amb els propietaris: que no han de tindre por, i que esta és una administració que vetlarà per la seguretat jurídica, i per la propietat a la ciutat".