València

L'oferta de projectes educatius creix a València el pròxim curs

1 minut

Aula d'un col·legi

Fins al 15 de setembre, les escoles de València podran sol·licitar adherir-se a les més de 70 activitats oferides per l'Ajuntament per al curs 2024-2025, unes activitats que s'han ampliat amb set projectes educatius nous.

"Amb esta ampliació d'activitats, fem una aposta clara per un model educatiu que vaja més enllà de les aules i que acoste als xiquets i xiquetes a la realitat de la ciutat", ha assenyalat la regidora d'Educació, Rocío Gil.

Les principals temàtiques que aborden els nous projectes són l'educació emocional, la convivència a les aules i la sostenibilitat, este últim en el marc de la Capitalitat Verda Europea. "En el curs que iniciarem al setembre, els alumnes de la nostra ciutat podran dur a terme activitats en el Riu Túria per a conéixer i valorar el pulmó verd de València", ha posat com a exemple l'edil.

En el curs 2023-2024, 920 col·legis de València s'han adherit a algun dels projectes oferits des de l'Ajuntament, en els quals han participat un total de 30.000 alumnes. "L'objectiu essencial és aportar a l'educació una mirada més enllà dels continguts teòrics, fomentant la pedagogia i la pràctica mitjançant tallers, excursions i visites interactives", ha explicat Gil.

Tots els centres escolars de la ciutat poden sol·licitar participar en estos programes educatius, sempre que reunisquen les condicions especificades en cada projecte. Per això, des de la Regidoria d'Educació es recomana consultar les especificitats que puga tindre cada projecte. La informació necessària sobre el procés de sol·licitud es troba en la seua pàgina web.

Nous projectes educatius

Dels set nous projectes oferits per al curs escolar 2024-2025, quatre d'ells s'emmarquen dins de la Capitalitat Verda Europea sota el lema "València, que et vull verd". El primer se centra a treballar qüestions com la sostenibilitat i transició ecològica, així com la biodiversitat, conservació i millora de les zones urbanes des del jardí del Túria. En esta línia, el següent projecte s'emplaça també des de l'antic llit del riu, però posa l'èmfasi en com, a partir d'este, es van construir els emblemàtics ponts de la ciutat.

Un altre dels projectes verds consistix en el disseny d'espais de benestar, on l'alumnat aprendrà sobre els beneficis dels parcs per a la salut física, social i emocional. A més, col·laborarà en una proposta de parc urbà que reflectisca les seues idees i necessitats. Finalment, està el projecte centrat en el moviment Land Art (Art de la terra), que té com a objectiu sensibilitzar sobre la relació entre l'art i la naturalesa, fomentant l'observació detallada i el respecte per l'entorn natural.

La resta de projectes plantejats se centren, d'una banda, en la protecció del patrimoni a la ciutat, a través de sessions a l'aula i un recorregut per la ciutat. D'altra, també està "El meu centre en transició emocional", la finalitat de la qual és fomentar el desenvolupament de competències socioemocionals en els centres educatius. Amb això es busca crear un entorn que facilite la millor adaptació personal, familiar, social, acadèmica i professional. I, finalment, hi ha un projecte per a promoure la convivència escolar, mitjançant un ambient de respecte, tolerància i col·laboració entre l'alumnat, per la qual cosa s'implementaran activitats de prevenció.