"Els carrils bus-taxi queden pràcticament inhabilitats en hores punta com l'eixida dels col·legis"

Després de la fase informativa, València començarà a aplicar sancions per als conductors que ocupen els carrils bus-taxi

Guardar

Un vehicle envaeix el carril Bus de València
Un vehicle envaeix el carril Bus de València

València es posa ferma davant l'ocupació no autoritzada del carril bus-taxi per vehicles privats. Una imprudència molt comuna – es pot veure diàriament als carrers de la ciutat – però que comporta tant el retard del transport públic, com a maniobres i frenades inesperades que poden acabar en accidents. D'esta manera, des de l'Ajuntament de València s'ha iniciat una campanya de sensibilització, en coordinació amb la Policia Local i EMT València, amb la qual es pretén conscienciar a la ciutadania dels perjuís que provoca l'ocupació d'estos carrils reservats per al transport públic.

Una campanya que ha arrancat este dilluns, dia 22 d'abril, amb una primera fase informativa de control i vigilància, que consistirà en avisos, informació de la normativa vigent i recomanacions per als conductors dels vehicles privats que recorren a fer ús del carril bus-taxi per als seus desplaçaments diaris. No obstant això, després d'una primera setmana merament informativa, arribaran les sancions que podran arribar fins als 300 euros.

Des de la Federació Sindical del Taxi de València veuen amb bons ulls este tipus de campanyes. De fet, com assenyala el president Fernando del Molino, a València Extra, "este tipus d'accions són molt importants perquè l'ocupació no autoritzada dels carrils bus-taxi, en primer lloc, provoca que el servici prestat a l'usuari no siga tan eficient, però a més es poden produir maniobres perilloses que podrien acabar en accidents de trànsit".

Un taxi circula per la ciutat de València
Un taxi circula per la ciutat de València

En este sentit, Fernando del Molino explica que "estem cansats de veure com hi ha multitud de cotxes aparcats en els carrils destinats al transport públic de València. De fet, quan arriba l'hora de l'eixida dels xiquets dels col·legis, estos carrils queden pràcticament inservibles durant mitja hora. A més, són molts els conductors que quan es produïxen embossos en la via, accedixen al carril bus-taxi per a circular".

En definitiva, situacions que impossibiliten el desenvolupament normal del seu treball i que, per tant, els porta a reivindicar "carrils més segregats per a evitar la invasió dels vehicles privats".

Una postura que també compartixen des d'EMT València. Com ha destacat el regidor de Mobilitat del consistori valencià i president d'EMT, Jesús Carbonell, "la invasió freqüent del carril bus-taxi dificulta les dinàmiques d'un bon servici de transport públic a la ciutat, ja que els aparcaments mínims o prolongats, o la circulació freqüent de vehicles no autoritzats generen retencions, pèrdues de freqüència, col·lapses circulatoris i accidents a causa de maniobres o frenades imprevistes que poden provocar caigudes en els passatgers".

El pas a pas de la campanya

La Policia Local de València i l'Empresa Municipal de Transports han realitzat una anàlisi prèvia de les zones de la ciutat en les quals s'envaïx els carrils bus-taxi amb més freqüència i en quins trams horaris és més significatiu. Amb estes dades, des de l'Ajuntament de València s'han configurat diversos equips de treball per a iniciar amb esta fase informativa. Així mateix, els grups de treball serviran per a detectar en quins punts de la ciutat s'incrementaran els controls.

Acabada la fase informativa, la campanya iniciarà el pròxim dilluns, dia 29 d'abril, la segona fase que consistirà en l'aplicació de sancions de fins a 300 euros, tal com marca l'ordenança, per als infractors.

Cal recordar que l'origen d'esta campanya sorgix en el si de la companyia municipal de transport arran de les reunions mantingudes amb les mateixes centrals sindicals d'EMT València, els qui han sol·licitat reiteradament que s'acabe amb l'ocupació no permesa dels carrils bus, ja que esta pràctica incidix de manera negativa en el desenvolupament diari de la labor dels conductors.

I és que com destaca Carbonell, "el transport públic ha de ser l'element central de la mobilitat urbana. El seu ús i el seu foment reduïxen notablement la utilització del vehicle privat, i això es traduïx en una millor qualitat de vida per a les persones que viuen a la ciutat, i en la preservació del medi ambient".

Un grup de persones a la parada d'EMT
Un grup de persones a la parada d'EMT

Una aposta per la sostenibilitat

EMT València s'ha centrat, en els últims anys, a reduir les emissions de CO₂ amb una important inversió dirigida a la modernització de la flota. I és que l'objectiu final és aconseguir el 100% en eficiència mediambiental.

Per a això, fa tan sols un mes, l'Empresa Municipal de Transports anunciava la compra de 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids articulats per un valor de 29.489.354 milions d'euros. D'esta manera, a la fi de 2024, un 68% de la flota seran autobusos elèctrics o híbrids, mentre que tan sols un 32% seran autobusos de dièsel o biodièsel. Uns percentatges que es traduïxen en un total de 48 autobusos elèctrics i 285 híbrids, i que suposarà la reducció de l'edat mitjana de la flota situant-se per davall dels cinc anys en el 60% dels autobusos.

Arxivat a:

Destacats