L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències està d'aniversari. I és que un dels espais més emblemàtics i visitats de la ciutat de València celebra 20 anys. Dues dècades acostant la necessitat de protegir la flora i la fauna marina a tota la població i als més de 25 milions de persones procedents de tots els racons del món.
El coneixement i la sensibilització per l'ecosistema marí són les màximes de l'aquari més gran d'Europa i el full de ruta que marca les accions que duu a terme el complex any rere any des de l'obertura de les seues portes en el 2003.
L'Oceanogràfic submergeix als seus visitants en els ecosistemes marins més importants del planeta i permet conéixer de primera mà el compromís de l'aquari en la conservació d'espècies, en la investigació i en la seua divulgació. Tres pilars que se sustenten a través de la Fundació Oceanogràfic, creada en 2016, que amplifica la labor de l'aquari amb l'objectiu d'alimentar actituds respectuoses amb la mar i els seus habitants, tal com detalla la Generalitat en un comunicat.
Més de 650 espècies
Ocells, dofins, taurons, ratlles, foques, meduses, belugues, lleons marins, tortugues i milers de peixos formen part de les més de 650 espècies que el visitant pot trobar en el seu recorregut pels 110.000 metres quadrats que conformen aquest gran complex marí.
Els animals que habiten a l'Oceanogràfic són els ambaixadors de la conservació dels seus congèneres en el mitjà salvatge, com el cas de Kylu, la cria de beluga, que enguany celebrarà el seu seté aniversari, i que forma part d'importants línies d'estudi, com la investigació del seu sistema respiratori i immunològic o la capacitat de comunicació amb la seua mare, Yulka.
Al llarg d'aquests 20 anys s'han registrat un gran nombre d'activitats i treballs de recerca i conservació amb altres espècies com a dofins, tortugues o lleons marins.
Cura dels animals
L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències es basa en una cura específica dels seus habitants. Concretament, el centre valencià és dels pocs aquaris del món que compten amb una àmplia plantilla de veterinaris i experts en medicina animal, operatius els 365 dies de l'any, i especialitzats en el desenvolupament de programes d'investigació que contribueixen al coneixement dels animals per a la seua protecció i conservació en el medi natural.
A més, des de 2016 disposa d'un Comité de Cura i Benestar Animal, compost per personal propi i extern a l'Oceanogràfic, i que garanteix el benestar de tots els animals com a pilar fonamental en totes les seues accions.
Tant és així que el centre valencià ha aconseguit en els últims anys les acreditacions més exigents del món en cuidat animal, com l'American Humane (AH), l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), l'Associació de Zoos i Aquaris americana (AZA), la Ibèrica (AIZA) i l'Associació Europea de Mamífers Marins (EAAM).
ARCA del Mar
El projecte més destacat de conservació és l'Àrea de Recuperació i Conservació de fauna marina ARCA del Mar, impulsat en 2007 registrant l'ingrés de tortugues per a la seua recuperació i solta a la mar. Amb el Centre de Recuperació, i a través de la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana, s'intensifica la labor d'atenció d'animals que apareixen ferits o encallats a la platja, gràcies també a la implicació dels pescadors. De fet, ja són més de 700 les tortugues marines que s'han recuperat a l'"hospital" de fauna marina de l'aquari de València.