València

Nuria Poll i Manuel Quílez: 'IDICT millorarà la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l'ús de les TIC'

El projecte està enfocat a millorar el seu benestar, independència i inclusió social

1 minut

idict

Amb el projecte IDICT, en el qual estan involucrades diferents entitats com COPAVA (Coordinadora de Centres Ocupacionals de la Comunitat Valenciana), es pretén millorar el dia a dia de les persones amb discapacitat intel·lectual, a través d'un programa que els ajudarà a millorar l'ús de les TIC, així com aplicacions mòbils, com WhatsApp, Google Maps o Facebook. Unes eines que no solament els permetrà ser més independents, sinó també integrar-se en la societat, i superar la bretxa digital.

I per a conèixer en profunditat en què consisteix aquest gran projecte i en quina fase es troba, València Extra ha parlat amb Nuria Poll, Tècnic responsable de Projectes, i Manuel Quílez, Tècnic de Formació i Innovació de COPAVA.

En què consisteix el projecte IDICT?

El projecte IDICT és un projecte co-finançat per la Unió Europea a través del programa ERASMUS+, en la línia KA204 d'Associacions Estratègiques per a formació d'adults. En el mateix participen diverses entitats europees que conformen el Consorci IDICT. Aquestes són:

1. COPAVA: Coordinadora de Recursos d'Atenció a Persones amb diversitat funcional Intel·lectual. Entitat espanyola que coordina i lidera el projecte, i que està en contacte amb els destinataris finals d'aquest, és a dir, persones amb discapacitat intel·lectual, els seus familiars i els professionals que els atenen en els centres ocupacionals.2. HURT: Associació croata de Terapeutes Ocupacionals, que està en contacte amb els destinataris finals d'aquest.3. CUDV DRAGA: Associació eslovena d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.4. CERCIGUI: Associació portuguesa d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.5. Consorzio de la Solidarietà Sociale de Forlì: Cooperativa social italiana d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.6. Institut de Biomecànica de València (IBV): Soci tecnològic a càrrec de desenvolupar la plataforma de formació online.7. IAT (Institut de recerca alemany): Soci tecnològic a càrrec de desenvolupar la plataforma de formació online.

Es tracta d'un projecte de 2 anys de durada (2015-2017) en el qual el Consorci IDICT ha de desenvolupar un programa de formació (materials de formació, plataforma de formació online, etc.) que ajude a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual acostant i facilitant a les mateixes l'accés i el procés d'aprenentatge d'eines TIC i Apps, amb l'ajuda als seus suports (famílies i professionals).

Quin és l'objectiu principal?

El principal objectiu del projecte és millorar la qualitat de vida (independència/autonomia, inclusió social i benestar) de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l'ús d'eines TIC i Apps que milloren la seua inclusió digital a través de l'aprenentatge col·laboratiu.

De quina manera podria facilitar el dia a dia de les persones amb discapacitat intel·lectual?

El programa de formació IDICT, pretén que les persones amb discapacitat intel·lectual, amb la col·laboració dels seus suports, aprenguen a utilitzar eines TIC i Apps, que en principi no són accessibles per a ells. Per exemple, a través de la plataforma de formació, facilitem materials formatius (guies d'ús, metodologies didàctiques, vídeos, activitats pràctiques, etc.) que permeten que aquestes persones puguen aprendre a utilitzar Google Maps, la qual cosa aplicada al seu dia els permetrà ser més independents a l'hora de poder anar d'un lloc a un altre de manera autònoma. Les aplicacions que en principi hem inclòs en la plataforma de formació són: Whatsapp, Viber, Facebook, Google Search, Google Keep, Google Maps, Breathe, Educational Kids Games, Endomondo, Kitchen Stories, MSN Word, Spotify i Youtube.

La selecció d'Apps s'ha basat en aplicacions que milloren la qualitat de vida de les persones entorn dels tres eixos del model de qualitat de Vida: Benestar, independència i autonomia i Inclusió Social.

Com va sorgir la iniciativa?

La iniciativa va nàixer a partir d'una necessitat detectada en COPAVA després de la realització de les seues jornades formatives dutes a terme en 2015 i denominada "TICS i / vs Persones amb Discapacitat Intel·lectual: Aplicacions i adaptacions que milloren la qualitat de vida". Va ser llavors quan es va començar a treballar en el desenvolupament del projecte en la convocatòria ERASMUS+, convocatòria en la qual COPAVA tenia experiència prèvia gràcies a la seua participació en un projecte anterior ERASMUS+, denominat IDIPOWER.

En quina fase es troba el projecte?

Fins hui hem desenvolupat els diferents materials formatius, el programa de formació i la plataforma de formació online i, en l'actualitat, estem en l'etapa de Validació dels cursos de formació. Estem realitzant cursos a Espanya, Portugal, Itàlia, Croàcia i Eslovènia, amb la participació com a alumnes d'unes 150 persones dels tres perfiles destinataris (persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals). En aquests cursos de validació es provarà la metodologia de formació, els materials de formació i la plataforma online, i es detectaran quins aspectes funcionen bé amb els alumnes i quins aspectes necessiten millorar. Després d'aquests cursos, s'incorporaran les millores pertinents. El projecte acaba el 31 d'agost de 2017.

Després d'aquesta data, els membres del Consorci IDICT disposaran d'aquest programa de formació, de la plataforma online i de les seues eines, optimitzades per a poder seguir formant als destinataris i intentant millorar la seua qualitat de vida facilitant la seua inclusió digital mitjançant l'aprenentatge col·laboratiu.

Al llarg del projecte s'han fet reunions internacionals del consorci en els diferents països que ho formen.

El desenvolupament dels materials de formació s'ha repartit entre totes les entitats sòcies participants i la reunió de tancament serà a Eslovènia durant el mes de juliol.

Etiquetes: