Noves infraestructures i prevenció, pilars del pla de Serveis Socials de València

La regidora del departament municipal, Marta Torrado, ha presentat el full de ruta fins a 2026 que enguany comptarà amb 50 milions de pressupost

Guardar

Un grup de persones circulen per un carrer de València. Imatge: Xisco Navarro
Un grup de persones circulen per un carrer de València. Imatge: Xisco Navarro

"El 25,3 % de la població que residix en la ciutat de València es troba afectada per algun tipus de vulnerabilitat", ja siga de caràcter econòmic, dotacional o soci-demogràfic. Així ho revela el diagnòstic realitzat per la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament de València que dirigix Marta Torrado i que divendres passat va presentar el seu nou pla estratègic que guiarà les accions en matèria de serveis socials durant els anys 2024, 2025 i 2026.

"En este procés –va detallar l'edil– hem diagnosticat que un 25,3 % de la població valenciana es troba afectada per algun tipus de vulnerabilitat, i hem comprovat que l'organització de Serveis Socials s'ha reforçat durant els últims anys i ha creat un sistema prestacional i de dret al costat del Tercer Sector", va explicar Torrado en roda de premsa. Malgrat la millora, l'edil preveu reforçar este departament municipal amb "un pla ambiciós que convertirà València en una ciutat que ajude a tota la població".

En este document, que ja ha rebut llum verda per part de la Junta de Govern Local (JGL), s'inclouen quatre línies estratègiques, dotze objectius i un total de 85 accions que marcaran el full de ruta de la regidoria al llarg dels pròxims tres anys. En eixe sentit, el Pla Estratègic de Serveis Socials 2024-2026 naix amb l'objectiu de ser l'"instrument fonamental de planificació per a garantir, consolidar els drets i millorar la qualitat de vida de les persones", va explicar Torrado.

"Abans s'atenia només a certs col·lectius i ara els serveis socials de la ciutat són un sistema universal que atén a qualsevol persona i compta amb un model d'atenció pròxim i adaptat a les necessitats dels qui acudisquen a ell per a demanar ajuda", ha afegit. En eixa línia, la redacció d'este pla va començar a la fi del passat any 2023 i, tal com ha confirmat Torrado, en la seua elaboració s'han tingut en compte la visió de les entitats del Tercer Sector; així com l'opinió de la ciutadania registrada a través d'enquestes en les quals els serveis socials municipals han obtingut una puntuació de 8,6 sobre 10.

La regidora de Serveis Socials en l'Ajuntament de València, Marta Torrado
La regidora de Serveis Socials en l'Ajuntament de València, Marta Torrado

Quatre línies estratègiques

Este pla estratègic estarà vigent entre 2024 i 2026 i per a este any compta amb un pressupost de 50 milions d'euros. Respecte al seu contingut, la guia es dividix en quatre línies estratègiques que asseuran les bases per a desenvolupar totes les accions que duga a terme el departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de València en els pròxims tres anys.

La primera d'estes línies és atendre a les persones amb un enfocament preventiu i comunitari. En este sentit, el departament de Serveis Socials preveu l'establiment del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials, amb un nou reglament 2025, la consolidació de la Casa del Voluntariat, i el desenvolupament del programa 'Barris Inclusius' en aquells espais de major vulnerabilitat social.

El pla també contempla una tercera línia de treball per a la detecció de noves necessitats emergents que inclou, per exemple, la creació de l'Observatori de Serveis Socials de l'Ajuntament de València en 2024, la posada en marxa d'un projecte de multicentre d'alta tolerància per a persones sense llar i de protocols per a la detecció de delictes d'odi contra persones sense sostre.

Edificio Tabacalera de València donde se atiende a la ciudadanía. Imagen: Visit Valencia
Edificio Tabacalera de València donde se atiende a la ciudadanía. Imagen: Visit Valencia

Finalment, el Pla preveu accions per a garantir la qualitat i les bones pràctiques dels Serveis Socials i per a això treballa amb l'objectiu de consolidar els certificats de sistemes de gestió de la qualitat ISO o impulsar nous plans com el d'allotjament urgent per a persones sense llar en situacions d'urgència o emergència davant possibles catàstrofes. Marta Torrado va reconéixer que es tractava d'un document "ambiciós" que serà objecte de seguiment i avaluació per part del departament municipal; i, a més, en un exercici de transparència, també podrà ser consultat per la ciutadania.

Tres nous centres en Benicalap, Russafa i Torrefiel

L'última línia estratègica inclosa en el pla contempla un dels reptes de la legislatura com és la creació de tres nous centres de serveis socials en la ciutat. En concret, estes noves dotacions municipals estaran situades en els barris de Russafa, Benicalap i Torrefiel. L'obertura d'estos centres s'emmarcarà en una de les línies estratègiques del pla aprovat: la de consolidar els serveis socials com a referents de la ciutadania. A este efecte, l'Ajuntament també impulsarà noves ordenances per a agilitar les prestacions socials i promocionarà els projectes del Tercer Sector a través de la convocatòria anual d'Ajudes d'Acció social.

A este quatre se sumarà una nova infraestructura en el barri del Pilar. "Este últim serà un espai de referència per a les persones majors, i per a les persones depenents i les seues famílies, i en general per a tota la ciutadania perquè ací es tramitaran molts expedients de dependència i es resoldran dubtes, en definitiva, es millorarà l'atenció social", va concloure Marta Torrado.

Destacats