Nova tecnologia contra patinets il·legals a València: multes de fins a 500 euros

La ciutat de València intensifica el control de patinets: 1 de cada 3 VMP incomplix la normativa

Guardar

Presentació dinamòmetre patinets
Presentació dinamòmetre patinets

La ciutat de València ha intensificat els controls de vehicles de mobilitat personal (VMP), com a patinets o bicicletes, amb l'objectiu de garantir una major seguretat viària, així com la convivència en carretera entre els diferents mitjans de transport, però també entre els vianants. De fet, entre l'11 i el 28 de febrer, la Policia Local de València va realitzar més de 300 controls, inspeccionant 3.226 vehicles de VMP, en el marc d'una campanya de conscienciació. El resultat: el 34% dels vehicles van cometre alguna infracció.

Com ha explicat el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, "esta campanya continuarà realitzant-se en més d'una ocasió per a sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania de la importància de fer un ús responsable dels vehicles de mobilitat personal". En este sentit, no sols es van establir controls de velocitat en els carrils bici de la ciutat, sinó que es van dur a terme inspeccions amb dinamòmetre, un aparell de mesurament que ha permés traure de la via pública als patinets de major potència que no reunien les condicions tècniques per a circular.

El dinamòmetre: el mesurador que detecta patinets il·legals a València

Des de juliol de 2024, la Policia Local de València compta amb un nou aparell de mesurament que detecta aquells VMP que excedixen de la velocitat i la potència permesa. Es tracta d'una eina portàtil que es pot utilitzar en qualsevol punt de la ciutat, però el més important i el que fa que esta eina siga pionera a nivell nacional és que emet, en l'acte, un certificat que determina la velocitat màxima i la potència del vehicle. D'esta manera, l'aparell proporciona un informe tècnic amb valor legal que servix com a prova en unes diligències policials o en un acte administratiu.

Des de la Policia Local de València es recorda que els patinets elèctrics no estan obligats a passar una inspecció tècnica i, per tant, fins a este moment no hi havia manera de verificar quan un d'estos vehicles superava els 25 km/h de velocitat o els 1000 watts de potència que la llei establix com a topall. A més, cal tindre en compte que fins a gener de 2024 es podia comercialitzar qualsevol patinet sense necessitat de certificar les seues característiques, per la qual cosa la majoria dels patinets que circulen no estan obligats a presentar el certificat VMP que actualment exigix la DGT.

Control de patinets a València
Control de patinets a València

I és que els patinets comercialitzats a partir del 22 de gener de 2025 han de comptar amb un certificat que garantisca que complixen amb totes les indicacions regulades per la Direcció General de Trànsit (DGT) i que han superat les proves pertinents en el laboratori.

El dinamòmetre complix, així, amb tots els condicionants necessaris, per a controlar uns vehicles, com és el cas dels patinets que, any rere any, creix el seu ús i, de manera paral·lela, augmenta la sinistralitat. En este punt, cal recordar que les sancions arriben fins als 500 euros i suposa, a més, la immobilització del vehicle.

Quines són les infraccions més comunes?

Analitzades les dades obtingudes després de la campanya, es detecta que la infracció més freqüent, igual que en altres edicions, és la de circular amb auriculars, amb 467 casos. La segona és la de circular sense casc de protecció en VMP de tipus B, amb 261 sancions, i la tercera la de circular per la vorera, amb 63 casos. Molt a prop es troba la infracció d'excedir les característiques tècniques d'un VMP, amb 61.

Així mateix, s'han denunciat a 43 conductors per circular fent ús del telèfon mòbil; a 30 per fer-ho amb més ocupants de les places autoritzades; a 23 per no respectar el semàfor en fase roja; a 14 per realitzar una conducció temerària o perillosa; i a 14 més per circular un menor de 16 anys. De les 1.089 sancions, únicament 16 han sigut per circular per llocs prohibits com a carrers per als vianants, voreres o calçades sense limitació de 30 km/h o diversos carrils per a la circulació.

Una persona ciurcula amb el seu patinet a València. Foto Xisco Navarro
Una persona ciurcula amb el seu patinet a València. Foto Xisco Navarro

Estos són els punts negres a València

Finalment, cal destacar que els carrers amb major sinistralitat de VMP i bicicletes en 2024 van ser els següents, i en este ordre:

  • Guillem de Castro
  • Jardí del Túria
  • Avinguda del Port
  • Blasco Ibáñez
  • Passeig de l'Albereda
  • Avinguda Primat Reig
  • Avinguda de la Constitució
  • Avinguda Tarongers
  • Germans Machado
  • Doctor Peset Aleixandre
  • Peris i Valero
  • Avinguda de Tres Creus
  • Sant Vicent Màrtir
  • Ausiàs March
  • Avinguda del Cid

En els últims quatre anys s'han duplicat els sinistres vials de vehicles de mobilitat personal, passant dels 414 registrats en 2020 a 1.034 en 2024. Quant als accidents en els quals estan implicades bicicletes, s'ha produït un descens entre els anys 2022 i 2024 en passar de 576 en 2022 a 504 en 2024, és a dir, 72 sinistres menys.

Finalment, de l'anàlisi realitzada sobre la lesivitat de bicicletes i vehicles de mobilitat personal durant 2023 es va concloure que, dels accidents amb ferits, en el 83% dels casos estava implicada una bicicleta o un VMP.

Destacats