El projecte del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació de Joaquín Sorolla ha marcat el seu primer any de desenvolupament amb significatius avanços, consolidant-se com una de les actuacions ferroviàries i urbanístiques més ambicioses en la història recent de la Comunitat Valenciana. Amb una inversió global prevista de 665 milions d'euros, més del 75% dels recursos necessaris, és a dir, uns 500 milions d'euros, ja han sigut contractats per a impulsar esta transformació clau per a la capital i el Corredor Mediterrani.
Una de les obres més destacades està sent la renovació de l'estació de València Joaquín Sorolla. Concretament, en el projecte de remodelació i ampliació de la infraestructura i la urbanització de l'entorn, s'han realitzat progressos significatius en els últims mesos. Per exemple, s'ha construït un edifici exterior de 2.000 metres quadrats per a ús comercial de viatgers i ciutadans, amb els treballs estructurals pràcticament completats.
Les obres, a càrrec d'Adif AV, estan duent-se a terme per a més de 300 professionals i avancen a bon ritme en diverses àrees fonamentals. Entre elles, destaquen les estructures, les cobertes, les actuacions en l'estació i els desviaments necessaris per a l'execució del futur túnel d'integració.
Desviament de l'alta velocitat
Una de les principals metes del projecte és mantindre la circulació ferroviària, la qual cosa ha portat a una planificació meticulosa de les obres per fases, assegurant la compatibilitat amb el trànsit i la mobilitat dels viatgers.
Una de les etapes clau d'este primer any ha sigut la finalització, fa uns dies, del desviament provisional de la LAV Madrid-València, permetent alliberar espai per a abordar l'execució de les estructures del futur túnel d'integració. Això ha requerit una labor intensiva, incloent-hi la instal·lació de vies, catenàries, sistemes de comunicació i seguretat, així com la realització de més de 1.300 controls de qualitat i seguiment estructural.
El projecte també ha avançat en altres fronts, com el moviment de terres i la construcció d'estructures com a pantalles i lloses per al futur túnel. S'han excavat més de 900 metres de pantalles i s'ha completat l'execució de part de les lloses que formaran la coberta del canal.
A més, s'ha prestat especial atenció a la gestió ambiental i al tractament de residus, arreplegant i gestionant un total de 403.000 tones de materials durant este primer any.
El projecte del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació Joaquín Sorolla constituïxen una operació crucial per a la integració del ferrocarril en la capital valenciana, així com per al desenvolupament del Corredor Mediterrani.
Operació clau per a València i el Corredor Mediterrani
El projecte del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació de València Joaquín Sorolla constituïxen una operació clau per a la integració del ferrocarril en la capital valenciana.
Esta actuació contempla la integració de les vies d'accés a les estacions de València Nord i València Joaquín Sorolla, contribuint a la cohesió dels barris i alliberant terrenys per al desenvolupament urbanístic de la ciutat. Així mateix, aborda la transformació de Joaquín Sorolla, incloent-hi l'ampliació del seu aparcament, per a respondre a l'increment de la demanda derivat de la liberalització del transport ferroviari de viatgers i el desenvolupament del Corredor Mediterrani. D'esta manera, s'impulsarà una mobilitat més sostenible, vertebradora i intel·ligent, entorn del ferrocarril com a mitjà de transport de referència.
Del total d'inversió, un 75% ja es troba contractada per a les actuacions d'integració de les vies d'accés a les estacions i la remodelació de València Joaquín Sorolla, així com la instal·lació dels sistemes de seguretat i comunicacions. Completen el projecte altres obres en fase de redacció: instal·lacions de protecció civil i seguretat dels túnels d'accés a València; nou canviador a l'entorn del Nus Sud/Font de Sant Lluís; estacionament de suport per a trens en l'àrea de Font de Sant Lluís; adequació dels túnels d'ample convencional; i instal·lacions de Control, Comandament i Senyalització (CMS).
🤗 Pionera en el desarrollo ferroviario, #València ha crecido alrededor de las vías. El Canal de Acceso las integrará en la ciudad, contribuirá al desarrollo urbanístico y transformará #JoaquínSorolla para responder a más tráficos y viajeros y el #CorredorMediterráneo. pic.twitter.com/LI2gYdRc4h
— Adif (@Adif_es) May 13, 2024
Finançament
El Canal d'Accés de València és un projecte impulsat per la Societat València Parc Central, finançat per Adif AV (50%), la Generalitat Valenciana (25%) i l'Ajuntament de València (25%).
Les obres del Canal d'Accés de València i la remodelació de l'estació Joaquín Sorolla compten amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Finançat per la Unió Europea NextGenerationEU.